Google Assistant har lige lært at tale dansk og er allerede bedre til det end Siri

4 Min læsning

Siri har forsøgt i mange år efterhånden og nu følger Google trop med dansk tale. Den danske Google Assistent gør det godt og den er intelligent, hvilket Siri desværre ikke er på dansk endnu. Du kan stille en lang række spørgsmål og få svar på tiltale på dansk og assistenten lærer dig og dine præferencer at kende jo mere du taler med den. Men der er stadig noget vej til den perfekte app.

Partytrick eller brugbar feature?

De fleste har stået i festligt lag og sagt sjofelheder til Siri eller spurgt hende om ting, som en robot ikke bør tage stilling til. Det er meget sjovt og uskyldigt, for Siri har ingen følelser. Det har Google Assistent heller ikke selvom hun er mere intelligent end Siri. Google Assistent har også en masse “sjove” funktioner, såsom “fortæl en vits” eller “syng en sang”. Det kan man ikke få mange timer til at gå med.

Kan man bruge de stemmestyrede assistenter til noget brugbart? Når noget er stemmestyret, skal det først og fremmest forstå, hvad der bliver sagt – naturligvis, men det skal også kunne give svar via lyd for at det giver mening. Ellers kunne man lige så godt bruge tekst til at kommunikere – i ved, lidt ligesom på en søgemaskine. Lad mig give et eksempel:

Hvis jeg spørger Google Assistent om noget meget konkret – eksempelvis: “Hvad er 300 engelske pund i danske kroner”, så forventer jeg, at stemmen fortæller mig svaret og ikke blot et link på skærmen til en valutaomregner. Jeg skal kunne bruge assistenten uden at bruge mine hænder og øjne. Det skal for en god ordens skyld siges, at jeg fik et prompte og korrekt svar anden gang jeg forsøgte mig med en afart af ovenstående spørgsmål. Den danske assistent er ny i job og skal lige lære os mennesker at kende, så fred være med det.

Foran Siri på mange punkter

Google Assistent vil meget mere end at omregne valuta og fortælle dig om vejret. Den vil være din trofaste kompagnon igennem dagen. Google har indledt et samarbejde med Coop, Matas og Netto og derfor kan man nu tale med disse tjenester igennem Assistent. Bed om at tale med Netto og Assistent bringer Netto ind i “samtalen”. Her kan du spørge ind til tilbud og føre ting til indkøbsliste. Når du er færdig siger du “farvel Netto” og Netto forlader samtalen. Der er ikke mange funktioner i det endnu, men ideen er sjov og der skal nok komme nogle interessante samarbejder ud løbende.

Selvom det ikke er alle apps, man kan snakke med igennem Assistenten, så har den tråde ud i mange af de andre apps og kan derfor sætte musik på igennem Spotify, vise en video på YouTube eller en film på Netflix. Den er dansk og kender derfor til både Kim Larsen og “I Kina Spiser de Hunde”. Du kan bede den om at afspille musik via Spotify på din Chromecast Audio, hvis du har sådan én. Voila, og der er musik i stuen. Siri gider ikke engang spille musik igennem Spotify, fordi Apple har deres egen steamingtjeneste.

Dansk humor og hygge

Hvad er danskhed? Det spørgsmål er for stort at besvare i et blogindlæg om Google Assistent, men det er alligevel relevant. Google har ikke bare taget den engelske assistent og kørt den igennem Google Translate og fået en fordansket version ud. Der har siddet danske lingvister og sprogkyndige, som har gjort sig umage med at omdanne den engelske assistent til en dansk assistent. Derfor har de hældt nogle Egon Olsen referencer, en dansk fødselsdagssang og en stribe “alle børnene vittigheder” ned i gryden. Gør det Google Assistenten dansk? Til dels, ja.

Den danske Google Assistent er ret skrap til at opfange, hvad en mumlende danske siger og den har styr på, at vi i Danmark bruger sammensatte ord, så den kan høre forskellen på to ord, der kommer i forlængelse af hinanden og de sammensatte ord. Hun kender til begreber som hygge og biffen og så er hendes stemme og svar ikke helt så robotagtige som Siris. Men Google Assistent er ikke perfekt, selvom den kender til Kim Larsen og platte far-vittigheder. Det er jo ikke nemt at blive danske. 

Jo mere den bliver brugt – des bedre bliver den (forhåbentligt)

Google Assistent er tilgængelig på dansk på alle Android telefoner og kan bruges ved at holde “hjem-knappen” nede. På iOS skal man hente en app og åbne app’en før man kan tale til Assistenten, hvilket gør det mindre anvendeligt fordi den ikke kan aktiveres lige så hurtigt som Siri kan. Det er lidt upraktisk, at man ikke kan tilgå assistenten fra den låste skærm. På Android skal du låse telefonen op og iPhone skal du derudover åbne app’en. Siri kan benyttes med høretelefoner og fra låst skærm. Til gengæld forstår Google Assistent dig bedre og kan en masse ting, som den danske Siri ikke kan. 

Der er stadig mange af kommandoerne, der sender brugeren videre til et svar på tekst-versionen af Google og det er surt, når man gerne vil være helt håndfri, men øvelse gør mester og sådan er det også med kunstig intelligens og stemmegenkendelse.

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

4 × one =

3 Comments
  • Henrik V Blunck
    september 14, 2018

    Det er en væsentlig pointe, at Google Assistant bliver bedre jo mere vi bruger den, for der er jo ingen tvivl om, at AI holder et vågent øje på hvordan brugeren reagerer på de bud, Google-assistenten kommer med. Det er en nydelse at bruge på min Huawei, og en torn i øjet på Apple, som i denne uge måtte kæmpe med dårlig omtale da Ekstra Bladet fandt ud af nogle ting var forsvundet i Apples webshop…

    Ikke at mini-jacket bliver brugt ret meget i en Bluetooth-tidsalder, men det sælger aviser, som vi ved.

    God weekend. :-)

  • Tina
    september 15, 2018

    Jeg så godt den var downloadet på min mobillis:-)
    Den må jeg da prøve kræfter med.
    En dejlig weekend ønskes :-)

  • Carsten
    oktober 9, 2018

    Lyder jo helt vildt!