Plaster holder øje med, om du får for meget sol

Selvom sommeren endnu ikke for alvor har ramt Danmark, har du sikkert hørt Sundhedsstyrelsens fire solråd: ‘Solhat, Siesta, Solcreme og Sluk Solariet’ før. Selvom der i mange år er blevet advaret mod solens farer, er det dog svært at få folk til at adoptere en fornuftig soladfærd. Det gør La Roche-Posay nu noget ved. De baner vejen for den næste generation af intelligent teknologi, der skal passe på huden med udviklingen af My Uv Patch.

Teknologien bag UV-plasteret dækker over en ultratynd, fleksibel og strækbar patch med indbygget sensor og en tilhørende app, der øjeblikkelig giver information om hudens eksponering for solens UVA- og UVB-stråler. På mobilen er det således muligt at sammenholde hudens tilstand med individuelle oplysninger om bl.a. hudtype og solens styrke.

Den designet til at bevare sine sensoregenskaber over mindst 5 dage, er ekstra vandresistent og testet på voksne og børn (5–12 år) med sensitiv hud. Patchen sættes på huden inden ophold i solen, og når solcreme påføres, skal patchen ligeledes dækkes. På dem måde fås så korrekt soleksponeringsdata som muligt.

Billede: La Roche-Posay

Smart og pædagogisk teknologi

My UV Patch-projektet er et samarbejde med MC10, der allerede producerer fleksible sensorplastre til medicinsk brug. Teknisk er My Uv Patch udviklet med en Near Field Communication (NFC) mikrochip, der benytter ”energy harvesting”-teknologi; en proces der omsætter ambient energi fra eksterne kilder (radiobølger, termisk varme, kinetisk energi fra kropsbevægelse, vind og solenergi) til en elektrisk strøm, der gør ekstern strømforsyning overflødig.

I en undersøgelse udført af IPSOS for La Roche-Posay, blev My UV Patch testet på 64 personer, som anvendte den i 3 dage under deres ferie. Resultatet var, at 63 % af deltagerne blev mindre solskoldede end normalt. App’en kan derudover gøre det til en sjov vane for børn at orientere sig mod alle de vigtige solråd, da de direkte i app’en kan følge med i, hvordan solen påvirker huden, når patchen scannes med den tilhørende My UV Patch app flere gange i løbet af dagen.

Forhåbenligt kan app’en ændre adfærden hos flere danskere og dermed nedsætte faren for sundhedsproblemer. Om ikke andet repræsenterer den nye intelligente solvane et skæringspunkt mellem teknologi og sundhed og er en spændende milepæl for La Roche-Posay.

App’en er tilgængelig både på iOS og Android.

2 comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *