Gratis office til studerende- ikke gratis og ikke til alle

3 Min læsning

Af Milos Jørgensen og Christiane Vejlø

Din skole anbefaler det, og det gør alle andre også. Office 2013. Du har ikke rigtig noget valg – og får Microsoft glæde af. Deres annoncering af gratis software til skoleelever drejer sig kun om de institutioner som i forvejen lægger penge i Microsoft lommerne. Resten af eleverne må selv punge ud. 

© Microsoft
© Microsoft

999 kroner. Det koster Office Home & Student pakken, der inkluderer de helt fundamentale programmer til undervisningen, nemlig Word, Excel, PowerPoint og OneNote.

Alene på konsumerfronten har Microsoft over 5,6 millioner betalende brugere, siden Office 365 blev introduceret i starten af 2013, og med over 1 million studerende i Danmark må man gå ud fra, at Microsoft skovler godt ind med penge fra både studerende og ikke studerende.

Gratis programmer til studerende
Selvom Microsoft i mange år har taget skyhøje priser for de næsten uundværlige undervisningsprogrammer, har de i et blogindlæg nu meddelt, at nogle studerende senere på året kan kvalificere sig til at at blive en del af Student Advantage programmet og dermed få lov at bruge de nyeste versioner af Microsoft Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Outlook, Access og Publisher samt 1 TB online lagerplads på Microsofts egen skylagringstjeneste OneDrive (Tidligere SkyDrive) – ganske gratis.

Her er tvistet
Men det er altså ikke alle studerende i landet som får glæde af de gratis Microsoft programmer. Det drejer sig kun om dem der går på uddannelsesinsitutioner som i forvejen er Office Pro Plus kunder hos Microsoft. “Jeg kan ikke fortælle, hvor mange skoler det drejer sig om i Danmark, men jeg vil gerne sige, at næsten alle kommuner og videregående uddannelser har en aftale med os, som kvalificerer dem til denne promotion“, lyder det fra Julich Wiberg, der er salgschef for Microsoft Danmark for undervisningssektoren til epn.dk.

Så nej Microsoft kaster ikke om sig med gratis software. Det giver bonusprodukter til de kunder som i forvejen lægger penge i butikken. Men de studerende hvis udannelsesinstitutioner IKKE er Microsoft kunder bliver altså nødsaget til at købe sig til abonnementstjenesten Office 365, som giver dem adgang til Office pakken- men kun i deres studietid. Derefter skal de så ud og købe Office pakken til de fulde 999 kr. Og så er der selvfølgelig “første skud gratis” elementet i det også.

“…det her er selvfølgelig også en forretning for os, og med over en million studerende i Danmark, og altså potentielt en million solgte licenser, så er det her en investering for os i, at vi får nogle glade ambassadører for Office ud på den anden side, som også vil investere senere på vores platform.” udtaler Julich Wiberg til ComputerWorld.

Mac brugere skal ikke betale ekstra
Studerende som har valgt Mac og Apple behøver ikke bekymre sig så meget om deres software. Programmerne Pages (word), Numbers (excell) og Keynote (Power Point) følger nu nemlig gratis med alle Apple produkter. Antageligt er det også den udvikling som tvinger Microsoft til at lade Office pakken sidde lidt mere løst. Men helt gratis er den altså ikke. Og helt for alle er den heller ikke. Til gengæld har Microsoft næsten monopol på uddannelsesinstitutionerne så tjek om det ikke også gælder din skole, før du invester i pakken, som altså ikke kan byttes til den gratis løsning.

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

twelve − 4 =

No Comments Yet.