5 tips til køb af en brugt projektor

3 Min læsning

TV-skærmene bliver større og større, men der er stadig et stykke vej op til det, en rigtig projektor kan levere. Og en god, brugt projektor behøver ikke koste så meget – men man skal lige være på vagt over for nogle enkelte parametre.

Store fladskærme har taget over, når det gælder den lille biograf hjemme i stuen. Når man kan få en 70-tommers TV-skærm for det samme som en 32-tommer kostede for bare få år siden, hvorfor skulle man så bruge penge på en projektor? Svaret er enkelt: Fordi projektorer kan vise billeder på over 100 tommer for endnu færre penge, så hvis man er rigtig filmfan, der gerne vil have en biograffornemmelse i stuen, kan et TV altså ikke rigtig være med rent størrelsesmæssigt.

Netop fordi, flere mennesker ”nøjes” med en stor fladskærm, er der en del projektorer på brugtmarkedet, der ikke koster alverden. Men inden man kaster sig ud i at købe en, er der nogle ting, man lige skal overveje. Der er mange parametre med sådan en projektor, og man kan hurtigt komme til at ærgre sig over, at man ikke lige brugte lidt ekstra penge på at få noget, der var en lidt bedre.

  1. Kan pæren skiftes?

Pæren  i en projektor, også kaldet lampen, er den mest skrøbelige bestanddel på den. På de fleste projektorer er den relativt nem at skifte, men det kræver, at man stadig kan få pærer til den model, du køber. Check derfor, at projektoren, du har kig på, benytter sig af en pære/lampestandard, som stadig kan købes f.eks. online.

  1. Hvor meget larmer den?

Det er ikke noget, man tænker over så tit, men projektorer har det med at støje. Lampen i projektorer udleder en masse varme, så hvis den ikke skal brænde sammen, skal den køles ned. Det sker med en blæser, der ofte kan være ret støjende. Og hvad nytter det at have et fint surround-anlæg til sin hjemmebiograf, hvis man hele tiden skal have hvid støj fra projektoren kørende i baggrunden? Søg online efter specifikationerne på den projektor, du har kig på. Støjniveau på omkring 22-24 dB anses for at være rigtig godt, men de fleste kan klare sig med støjniveau på 28-29 dB.

  1. Hvor lysstærk er den?

En af de ting, der har fået folk til at købe et stort tv i stedet for en projektor, er at mange gamle projektorer krævede mørke omgivelser for at vise et godt billede. Lampen var simpelthen ikke lysstærk nok til f.eks. at vise et godt billede, hvis der kom dagslys ind af vinduerne. En projektors lysstyrke måles i Lumen. Hvis du planlægger at trække gardinerne for, når du skal bruge din projektor, kan du nøjes med fra 1500-3500 Lumen, men hvis du vil kunne bruge projektoren i fuld dagslys, skal du op over 4000 Lumen.

  1. Hvor høj opløsning kan den klare?

Det her er en af de sværere. Hvor fjernsyn nu er oppe i 4K-opløsninger, er det kun de dyreste projektorer, der kan klare dette. Du skal derfor gøre op med dig selv, om det er vigtigt for dig at kunne se de fineste små detaljer fra det begrænsede udvalg af film på Netflix og Amazon eller 4K UHD Blu-Rays. Eller om du allerede synes billedkvalitet i HD (eller lidt mindre) er fin nok. Som minimum vil du gerne have projektoren til at understøtte 720p, ellers bliver du nok skuffet, når først du får billedet op på væggen.

  1. Har den de rigtige indgange?

Hvis du måske ikke er så optaget af opløsning og lysstyrke, men bare vil have noget billigt, så skal du som det mindste sikre dig, at projektoren har en HDMI-indgang. Mange billige, ældre projektorer på brugtmarkedet har ikke en sådan, og så bliver det først besværligt at sætte den til f.eks. en Blu-Ray-afspiller, en streamingboks eller en receiver.

Sponsoreret af DBA Guide 

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

three + five =

No Comments Yet.