Jeg tror, jeg har fået virus

3 Min læsning

Du har sikkert prøvet at få en uventet sms, e-mail eller et telefonopkald fra cyberkriminelle, der giver sig ud for at være fra alt fra Skat til PostNord. Disse såkaldte Ransomware-fælder kan være så vellignende, at du falder i med begge ben og bliver smittet med en fæl virus. Er du sikker på, at din computer er beskyttet mod angreb? Her får du en række tips til at sikre dit digitale helbred. 

… hov, så kom du til at klikke på det der link. Og hvad gør man så?

Det kunne jo være vigtigt eller vedrørende den der pakke, du havde gået og ventet på i flere dage, tænkte du måske. Men det var det ikke, og du sidder nu tilbage med en virus og har brug for hjælp til at frigøre dit digitale liv uden at betale dine hackere.

Er skaden sket, så bør du hurtigst muligt cutte forbindelsen til internettet og slukke computeren. Et lille tip er, at du efterfølgende starter din PC op med en CD eller USB-nøgle; en såkaldt rescue disk, der kan kan tjekke, om du faktisk har fået en virus.

Rescue-disken giver også mulighed for, at du kan nå at tage en backup af dine billeder og dokumenter, hvis de ikke allerede er blevet krypteret af hackerne. Er din computer blevet inficeret med ransomware, bør du som det første tjekke om, der på siden www.nomoreransom.org, findes et gratis dekrypterings-værktøj til den type ransomware, du har fået.

Illustration: Kaspersky

Men hvad er virus egentlig for noget?

Virus er et kæmpe sikkerhedsproblem, men er som ofte bare et lille program, der bliver installeret på din computer, din tablet eller din smartphone uden din viden. Det smitsomme bæsts formål er enten at gøre skade på computeren, sprede sig til andre computere, sende dine dyrebare informationer og aktiviteter til hackeren bag eller blot sørge for, at du eksponeres for reklamer.

Du kan blive smittet med virus ved at trykke på et link, åbne en fil eller ved at besøge inficerede hjemmesider. En virus fortæller sjældent om sin eksistens, før det er for sent. I eksempler med ransomware, vil du først vide besked, når virussen har gjort sit job ved at kryptere alle dine filer på harddisken, og du vil blive bedt om løsepenge.

Hvilke symptomer ved smitte bør du være opmærksom på?

Din computer føles måske pludselig meget langsommere end normalt, der popper pludseligt ualmindeligt mange reklamevinduer op – eller du oplever at blive omdirigeret til hjemmesider, du ikke kender.

Tidligere var det faktisk typisk sådan, at vira havde til formål at vise reklamer eller bare sprede sig til andre uheldige brugere, men siden begyndelsen af 2016 er der sket en meget kraftig vækst i virustypen ransomware.

Hvordan kommer du af med en virus?

Mange vira er desværre så snedigt designet, at de vil forhindre, at du direkte installerer et antivirus-program, hvis du først er blevet inficeret. Men du kan i mange tilfælde fjerne din virus med en såkaldt Rescue Disk. Den kan f.eks.downloades her

Hvordan forebygger du virus, og er det så noget, du skal være bekymret for?

Ja, du bør være bekymret. I Danmark oplever vi flere og flere hackerangreb, for faktum er, at vi ikke har nok fokus på vores online-sikkerhed. Det er først og fremmest en god ide at erhverve dig et godt antivirus-program. Du kan fx få et gratis her. Derudover bør du sikre dig, at dit operativsystem og dine applikationer altid er opdaterede, hvilket nogle antivirus-programmer faktisk gør automatisk for dig.

Og husk nu: Lad være med at klikke på links, du ikke føler dig 100% sikker på og lad være med at åbne vedhæftede filer i mails, hvis du ikke er 100% sikker på, hvad det er. Også selvom det lyder spændende eller vigtigt.

Artikelserien "Er du sikker?" er sponsoreret af Kaspersky

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

five × 1 =

2 Comments
  • Mark
    marts 27, 2017

    Linket i artiklen til http://www.nomoreransom.org, linker til en KU webmail login side :)

    Ellers fin artikel!

    • Sarah Wind Christiansen
      marts 27, 2017

      Hej Mark,
      Tak – det er hermed rettet :-)