Customize dit outfit med mobilen

Ville det ikke være smart, hvis du kunne skifte farven på dit tøj med en app på mobiltelefonen? Altid at kunne vælge den rette kulør til hver en anledning. Og fx skifte farve på dit kjole, når en anden dukker op til festen i samme tøj?

Køber du nyt tøj hele tiden, fordi t-shirt skal passe til bukser, shorts og nederdel – og får du en ny farve bukser, skal toppen naturligvis også udskiftes. Det hele skal jo matche perfekt.

Den skrue uden ende kan måske standse en smule, hvis forskere på University of Central Florida får sat et helt nyt materiale i produktion. Det indeholder nemlig bittesmå elektriske tråde, der kan skifte farve – styret af en smartphone app.

Ideen hos forskerteamet på College of Optics & Photonics (CREOL) er at lægge trådene i f.eks. skjorter i striber. Ved hjælp af en smartphone-app vil man kunne ændre stribernes kulør helt efter sit eget humør og afhængig af, hvad man vil have på.

Det nye materiale genererer ikke lys fra integrerede LED-lamper, men fra fibrene selv. Hver tråd er spundet omkring et stykke supertyndt metal, der er elektrisk ledende. Pigmenter i trådene reagerer på skiftende strøm og varme og ændrer derved farve.

Materialet fra Florida er stadig på prototype-stadiet. Teknologien fungerer med fire forskellige kulører i samme tråd, så det er altså ikke alle regnbuens farver, man kan generere – endnu da. Stoffet skal også gøres mere robust, så det kan tåle både maskinvask, tørretumbling og strygning uden at tage skade.

CREOL folkene regner dog med, at vi vil se det ”fjernstyrede” tøj på markedet om to-tre år. Flere store fabrikanter står i kø for at købe det….

2 comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *