Se din sundhedsjournal på nettet

3 Min læsning

Der findes mange sundhedsportaler og apps til opsamling af sundhedsdata, men der er kun ét sted, hvor du selv kan se alle dine sundhedsdata fra det offentlige. Det vil sige fra din egen læge, tandlæge, fysioterapeut m.m. og fra hospitalsbesøg, og det er på portalen sundhed.dk.

Sundhed.dk er bygget op med ét faneblad for borgere og ét for sundhedsfaglige. Her vil jeg koncentrere mig om de muligheder og den information, vi som borgere har adgang til.

Selvom layout’et kan synes lidt kedeligt og uoverskueligt, med rigtig mange links og faner, så finder man relativt let ind til det, man søger.

Der er meget information. Selv jeg, som sundhedsfaglig og teknologiinteresseret opdager nye informationer og muligheder hver gang, jeg besøger siden. Det er heldigvis ikke et sted, jeg har behov for at tjekke så ofte.apples-490474_960_720

Uden at logge på kan du slå op i ”Patienthåndbogen”, et elektronisk sygdomsleksikon. Dette leksikon, som vedligeholdes af sundhedsprofessionelle beskrives af udgiveren som troværdigt og opdateret. Det er opdelt i emner, så man ikke nødvendigvis behøver at kende den latinske eller medicinske term for det, man søger information om. Det er muligt at klikke sig frem til det. Patienthåndbogen findes som app, og de tilbyder, at du kan følge dem på Facebook og få ugentlige tips til spændende læsning.

Hvis du logger på med Nem-ID, får du adgang til dine sundhedsdata og mulighed for at lave registreringer om f.eks. organdonation, ægdonation og livstestamente.

Dine sundhedsdata indeholder notater om hospitalsbesøg og lægebesøg. Fra egen læge, tandlæge, fysioterapeut og psykolog ser du et kronologisk overblik og kun en kort beskrivelse af besøget.
Dette overblik kan du også få for hospitalsbesøg. Desuden kan du læse din e-journal, hvor detaljer om hospitalsbesøget findes. De såkaldte epikriser, som behandleren på hospitalet skal skrive efter hvert besøg. Det er et kort sammendrag af sygdomsforløb og behandling og evt. plan for efterbehandling. Disse epikriser er ofte skrevet i lægefaglige termer, og derfor er der på denne side direkte adgang til at søge i medicinsk ordbog.

Du har også mulighed for at se al information om din medicin og recepter.Forår 2015 011

Laboratoriesvar er et faneblad for sig selv. Du kan vælge, hvor du vil se svar fra og fra hvilken periode. Der søges i store databaser, så her skal man måske have lidt tålmodighed. Man får kronologisk svaroversigt, og ved mouse-over kan man se normalområde og link til information om den enkelte laboratorieanalyse. Der kommer hurtigt overvældende meget information, og på forsiden af Laboratoriesvar får man også følgende info: ”Der kan her være ny information, som du endnu ikke har talt med en læge om. Hvis der er noget, der kræver videre undersøgelser eller handling, vil du blive kontaktet af sundhedsvæsenet. Vil du derfor vente med at gå videre?” Altså, det er dit valg, om du vil selv vil læse svar eller vente på samtale med den, der har bestilt laboratorieanalyserne.

Sundhed.dk er i det hele taget stadig et TILBUD og en gave til os, der der glade for, at nogen registrerer vigtige ting om os og giver os mulighed for at få adgang til disse data online.

Datasikkerhed er højt prioriteret, og der sker en logning, hver gang en sundhedsfaglig slår op på dine data. Denne log har du selv adgang til.

Er du parat til at læse dine sundhedsdata?

Se mere på https://www.sundhed.dk/service/om-sundheddk/om-portalen/dine-muligheder-paa-sundheddk/det-kan-du-som-borger/

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

fifteen − 13 =

No Comments Yet.