Derfor skal du holde øje med WiFi 6 når du køber IOT devices

4 Min læsning

Elektronista’s Mikkel Winther forklarer hvorfor WiFi 6 er en af de vigtigste teknologier for vores trådløse fremtid, og vi tester noget af udstyret, der muliggør den.

Vores WiFi var ikke forberedt på fremtiden

Tag et kig rundt i dit hjem. Hvor mange ting er på internettet? I mit hus er der 38 forskellige gadgets, der går på nettet hver eneste dag. Størstedelen af dem på samme tid.

I de fleste familiers hjem er det typisk mellem 20 og 30 styks. Takket være bærbare, tablets, telefoner og spilkonsoller er der rigeligt med ting i vores hjem, som skal have fri adgang til internettet og det er ved at være en reel udfordring for udstyret som fordeler internettet til alle dimserne.

I dag har den router som fordeler internettet i dit hus formentlig en chip, der giver dig et WiFi 4 eller WiFi 5 signal (også kaldet for WiFI N og AC). Det er begge relativt gamle teknologier, som ikke er blevet udviklet med vores super connectede liv i tankerne.

Alt den data som skal transporteres via vores WiFi er efterhånden en stor byrde vores den aldrende teknologi. Og hvis presset bliver stort nok på ens router, så begynder det at resultere i dårlig forbindelse eller at tingene pludselig går langsomt fordi en anden i huset får prioriteret forbindelse til internettet. Det er ligesom, når der er for mange mennesker i en elevator og ingen kan komme ind eller ud fordi alle sidder fast.

WiFi 6 vil være en firesporet motorvej for dit internet

Og det er så her at WiFi 6 kommer ind i billedet. WiFi 6 (eller WiFI AX) er en ny WiFi standard som grundlæggende er bygget til vores moderne behov. Specifikt så er WIFi 6 i stand til at håndtere langt flere devices på samme tid, og give dem alle sammen ligeligt adgang til internettet. Noget som ikke kun giver en bedre internetoplevelse, men også kræver mindre strøm og dermed forlænger batteriet på din telefon.

Det skriger ikke “hurtigt internet”. Men WiFi 6 logoet er noget du bør kigge efter næste gang du køber et nyt gadget.

Teknologien i WiFi 6 er også bygget til at give give os meget hurtigere internet. Dette er specielt relevant i takt med at fiberforbindelser bliver rullet ud i større dele af Danmark, og med WiFi 6 er det faktisk muligt at udnytte den hastighed som en fiberforbindelse tilbyder. Med hastigheder der kan rivalisere den fart du får gennem et kablet internetforbindelse.

WiFi 6 er stadig kun i sin spæde start

Men hvilke gadgets understøtter så WiFi 6? Listen er stadigvæk relativt kort. Alle Apples produkter indenfor de sidste to år understøtter WiFi 6, og de fleste laptops og telefoner der udkommer nu understøtter teknologien. Men har du ikke det nyeste nye i hjemmet, så vil du ikke se et kæmpe spring i internet hastighed.

At have en telefon eller laptop der understøtter WiFi 6 er dog kun halvdelen af historien. For du skal selvfølgelig også have en router der kan spytte et WIFi 6 signal ud. I løbet af 2021 er der kommet et væld af forskellige WIFi 6 routere fra samtlige store producenter som Asus og TP-Link.

Vi har testet en af dem. Netgears router med det mundrette navn Nighthawk AX6000. Det er først og fremmest en WiFi 6 router, men det er også en virkelig god router selvom du ikke har stribevis af WiFi 6 parate devices i hjemmet.

Netgears Nighthawk AX6000 bliver aldrig det pæneste gadget i dit hjem. Til gengæld kan den give dig hurtigt internet.

Det er dog ikke den smukkeste router, og i de fleste hjem ender den nok under sofaen eller bag nogle bøger i bogreolen. Heldigvis er det ikke på bekostning af signalstyrke, da Nighthawk AX6000 i vores tests har kunne levere et stærkt WiFi-signal gennem murer fyldt med hønsetrådsnet (WiFis værste fjende) og helt ud i en have.

Fra iPhone 11 og frem begyndte Apple at inkludere WiFi 6 chips i deres telefoner og gadgets

Men det er WiFi 6 teknologien som du betaler ekstra for med en router som en Nighthawk AX6000 eller en hvilken som helst anden router. Og medmindre du falder i kategorien af folk der bare vil have det nyeste nye, eller vil prøve at presse din nyeste iPhone til det yderste, så er der for den almindelige forbruger stadig et år eller to til, at det giver mening at købe en WiFi 6 router.

Det ændrer dog ikke på at strukturelt, så er WiFi 6 et gigantisk skridt fremad for trådløst internet. Det er en usynlig revolution, men når du får en ny router i dit hus og pludselig synes alting går meget hurtigere, og din telefon har længere batteri, så ved du nu hvorfor: WiFi 6.

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

5 × 4 =

No Comments Yet.