DIGITAL KULTURHISTORIE- BÆRBAR LYD

3 Min læsning

Af Anne Mette Beck
Med serien Digital Kulturhistorie vil vi give dig en kulturel lyn-indføring i historiens digitale højdepunkter. Denne gang ser vi på udviklingen af den bærbare musikafspiller. Betragt det som en service til dig, der gerne vil score lidt point næste gang du er til fest med dine bedste nørdevenner eller bare som lidt nostalgi.

Nu til dags drøner vi alle sammen rundt med musik i ørerne og iPod er nærmest blevet synonym for mp3-afspiller. For at komme til starten af denne transportable musikalske æra, skal vi faktisk næsten 100 år tilbage i tiden.

I kølvandet på grammofonen kom den bærbare version, nemlig rejsegrammofonen. Rejsegrammofonen er en virkelig gammel gadget helt tilbage fra 1913. Den var så handy, at den var indbygget i en kuffert – lige til at tage med!

Lyd blev først for alvor bærbar efter 1947, da transistoren blev opfundet, hvilket førte til udvikling af den første kommercielle lomme-transistorradio, nemlig Regency TR-1. Som vi kender det i dag, kom den i flere forskellige farver og man kunne sågar købe lækre accecories til den, i form af et læderetui og fjerlette earplugs.

Flere år efter var Phillips de første til at introducere kassettebåndet, der ledte videre til noget enhver teenager har ejet. Der er selvfølgelig tale om Sony’s brands – Walkman og Discman. Sony ejer i øvrigt også varemærker såsom Watchman, Scoopman og Talkman, som dog aldrig har fået helt den samme gennemslagskraft som de to andre. Kilden til succes er åbenbart ikke bare at sætte ”man” efter et ord.

Walkman’en vandt helt sikkert indpas hos de musikhungrende på grund af sin lille størrelse (lige til at putte i lommen), medfølgende høretelefoner (man forstyrrede ikke sine omgivelser) og brugen af AA batterier (musik til maaange timer). I 1981 kom de første compact discs og cd’en overtog efterhånden lagringen af musik, hvilket er den samme mission mp3 filerne har gang i nu. Endnu engang var det Sony der var først på banen med deres discman i 84.

I 1992 præsenterede Sony endnu engang en ny type musikafspiller, som de fleste af os allerede har glemt, nemlig MiniDisc’en, der skulle overtage markedet for kassetter. I Japan blev det populært, men i vesten tog vi den aldrig rigtig til os. Musikindustrien var heller ikke ovenud begejstrede og meget få musikere fik udgivet deres musik på MiniDisc.

Det koreanske firma SaeHan stjal idéen med at sætte ”man” bag ord, da den første mp3 afspiller kom til verden i form af MPMan i 1998. Den slog dog ikke helt igennem.

Efterhånden kan man næsten ikke sige mp3-afspiller uden at sige iPod. Faktisk siger man bare iPod i stedet for mp3-afspiller. Den første iPod kom på gaden tilbage i 2001 og siden da er salgstallet eksploderet. Der findes naturligvis alternativer.

Og nu tegner det til, at mobiltelefonen bliver fremtidens foretrukne sted til musiksamlingen. Formodentlig endda uden at du selv har musikken liggende!

Hvordan har du båret på din musik i tidens løb?

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

fifteen − 4 =

1 Comment
  • Julie
    maj 13, 2011

    Jeg fik en walkman i konfirmationsgave i starten af 90’erne, og den var det sidste nye (i vores del af landet), fordi den kunne spole begge veje og vende båndet automatisk! :D Jeg fik den af min storebror, og jeg har vist aldrig elsket ham så meget som i dét øjeblik. ;) :D

    Discman’en har jeg også haft, men den var meget upraktisk og hoppede konstant over i numrene.

    Mp3-afspiller/ipod har dog aldrig været mit bord. Jeg har konstant mine børn omkring mig og kan ikke se, hvornår jeg skal få brug for en sådan? Jeg har selvfølgelig ipod integreret i min iphone, men den del af telefonen bruger jeg kun, når jeg skal i bad. :D