#7 Del og Like: Et øje i det høje – stalker eller beskytter staten borgerne?

3 Min læsning

Del og Like er en podcast om digitale dilemmaer. I Sæsonens finaleafsnit af #7 dykker Christiane Vejlø sammen med panelet ned i det offentliges brug af vores allesammens personlige data.

Der er et kæmpe potentiale i data, men det kan samtidig også være et abstrakt begreb at forstå. Dagens program klæder dig på til alt, hvad du skal vide og mene om det. Vi afgiver nemlig hele tiden kontrol af vores private og personlige data til det offentlige.

Vidste du, at vi i Danmark har omkring 1,5 millioner overvågningskameraer? Det er et kamera for hver fjerde person og langt over gennemsnittet, når vi sammenligner os med England. Men overvågning er også et langt større begreb, end at big brother kigger dig over skuldrene.

Det offentlige finder hele tiden nye måder at effektivisere gennem modeller og algoritmer, men hvad sker der med vores data i processen, og er der grund til at være paranoid?

Det diskuterer panelet bestående af journalist og medforfatter til bogen ‘Fra velfærdsstat til overvågningsstat’ Michael Jarlner og sociolog og ledelsesmedlem af Kritik Digital Thomas Vlk sammen med Christiane Vejlø, som også får besøg af ugens ekspert; dataetisk rådgiver Pernille Tranberg.

For hvad sker der, når data fra dit barns trivselsundersøgelse bruges til noget helt andet, hvis sundhedsvæsenet får mulighed for at holde øje med dit slikforbrug og vil samkøre data i flere forskellige apps – NemId, MitId, Rejsekort, Aula, Sygesikringskort er bare nogle få eksempler. Eller at virksomheder roder alle dine digitale billeder igennem inden en jobsamtale?

I Rusland er der et eksempel på netop dette, som Michael Jarlner fortæller i dagens episode, hvor ansigtgenkendelse gennem en uploadet version af den russiske tjeneste af feriebilleder Cleerview pløjer nettet. Man har for ekempel brugt det til at identificere russiske lig af soldater, så man kunne ringe hjem og fortælle det til afdødes familie. Ved lige pludselig at kunne sætte ansigt på en tilfældig russer deltagende i invasionen gennem et feriebillede fra Thailand kan teknologien bruges på måder, som ingen nogensinde havde drømt om.

Når det kommer til overvågning, samkøring og afgivelse af data, drejer det sig om at skabe en ny infrastruktur hvor borgerne hovedsageligt er i kontrol, som Pernille Tranberg pointerer. For om man tilhører den ene eller anden lejr og mener, at staten stalker eller beskytter dets borgere, så er tilliden altafgørende at opretholde.

Og selvom du måske ikke har det store problem med at politiet har ekstra kameraer i de offentlige rum, eller at sundhedsmyndighederne holder øje med dit indtag af chips, så er sæsonens sidste episode af Del og Like en øjenåbner omkring det digitale dilemma i, at andre har adgang til dine personlige data.

Links fra programmet:

Michael Jarlners bog Fra velfærdsstat til overvågningsstat.

Artikel fra The Guadian om Francis Haugen, som nævnes i programmet eller fra Politiken med Jarlners pen.

Adam Greenfield’s bog Radical Technologies – The design of everyday life om hvordan sundhedskortet faldt i Gestapos hænder og hjælper dem til at finde jøder i 1940.

Video hvor Mads Melbye fortæller med største selvfølgelighed at borgeres indkøb fra supermarkeders apps som for eksempel Netto samkøres med sundhedsdata.

Øget overvågning går direkte imod danske værdier som frihed, privatliv og tryghed.

Private informationer du ikke ved, du deler på nettet – Overvågningskapitalismens indtog.

Teknologi-evolution eller stop toget?

Ansigtsgenkendelse holder øje med uvorne elever.

De ser med, når du klikker.

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

twelve + 17 =

No Comments Yet.