Fashionabel deleøkonomi vinder frem i Danmark

af
joli

Online, social deleøkonomi er stort mange steder i verden, men udbredes nu mere og mere i Danmark. Dette billede er fra det nyopstartede smykkeudlejningssite Joli.

I

sidste uge satte Elektronista fokus på deleøkonomi med podcasten ”Dele dele, Hvem Tager Det Hele” som kan findes her. Denne artikel sætter spot på en niche inden for deleøkonomi: Mode.

Modebranchen undergår i disse år en stor forvandling og nye, spirende initiativer, der søger at ændre en branche, der er kendt for at være én af dem, der belaster miljøet mest, opstår konstant.

I takt med at det er blevet normalt for mange danskere at dele en køretur med en fremmed gennem Gomore eller  låne en lejlighed i Paris gennem Airbnb, bliver det i fremtiden også normen at dele eller udleje andre hverdagsbaserede ejendele som eksempelvis vores tøj.  Men hvor går man hen, hvis man gerne vil leje eller udleje sit tøj under ordnede forhold? Elektronista bringer her en guide over de forskellige portaler, og hvordan det fungerer:

 

 

179769_1744411609123546_201225492844662504_n

Hos Rent Atrend kan du leje dig til din drømmedesignertaske eller finde den ultimative kjole til en speciel begivenhed.

Rent Atrend

Rent Atrend er en slags dansk AirBnb for luksusmode, en bruger-til-bruger platform, der forbinder kvinder, der gerne vil udleje eller leje designertøj for en kortere periode. Sitet har især mange flotte designertasker og items fra luksusbrands som Isabel Marent, Chanel, Balenciaga og Acne.

Hvordan: Alle brugere oprettes under eget navn og med mulighed for at højne troværdigheden ved at lade sig validere gennem oplysninger hos folkeregistret. Udlejer sætter herefter en dagspris for udlejning af et item. Lejer kan nu anmode om at leje i en selvvalgt periode og bestemmer selv, om varen ønskes sendt med posten eller afhentes. Efter end lejeperiode skal lejer sende varen retur i samme stand, som ved modtagelse, dog ikke i vasket tilstand.

Hvad koster det: Det er gratis at oprette sig. Rent Atrend tager 11,8% af hver transaktion. (5% fra lejeren og 6,8% fra udlejeren).

Er det sikkert: Ja, det er er meget sikkert. Som Rent A Trend-bruger, er du sikret erstatning, hvis en lejeaftale går galt og det lånte item bortkommer eller beskadiges. Derudover er portalen behjælpelig med konfliktløsning, hvis der skulle opstå et problem. Overvej dog altid, om de ting, der ønskes udlejet, har for stor affektionsværdi, og om du vil kunne leve med, hvis uheldet er ude.

Find Rent Atrend her.

 

Skærmbillede 2016-07-28 kl. 21.12.22

Closays online klædeskab er delt ind i overskuelige kategorier som her, hvor du finder en kjole til de mindre formelle aftner.

Closay

Closay er Danmarks pt. største online låneportal for high end-tøj og det sted du skal gå hen hvis du mangler en fin kjole som brullupsgæst, til gallafesten eller endog hvis du selv skal stå brud. Sitet udenmærker sig især ved at have mange fine aftenkjoler af både kendte og mindre kendte mærker og langt de fleste annoncer har gode, vellignende billeder af udlejer selv iført kjolen. Brugerfladen er professionel og stilren samt  enkel at betjene som ny bruger.

Hvis du som bruger tillader det, kan siden udfra din geografiske placering vise annocer fra brugere, der befinder sig i nærheden af dig.

Hvordan: Bruger oprettes under brugernavn, men med rigtige oplysninger om navn kendt af Closay og herefter er der adgang til annoncer eller mulighed for selv at oprette nye. Ved leje af et produkt indtaster lejeren blot ønsket lejeperiode og føres herefter til et betalingssystem, der sørger for at udlejer får sin betaling, dog først efter endt lejeperiode som en sikring mod snyd begge veje. Udlejer kan afvise udlejningen og i så fald vil pengene ikke blive trukket. Lejer og udlejer finder selv indbyrdes ud af at mødes.

Hvad koster det: Det er gratis at oprette sig. Med tiden vil Closay tage et gebyr ved udlejning, men indtil videre stilles platformen gratis til rådighed for både lejer og udlejer. Som bruger er det desuden et kæmpe plus at siden ikke er fyldt med annoncer, som ofte er en alternativ måde for virksomheder med gratis platforme at tjene penge på.

Er det sikkert: Det er forholdsvist sikkert, hvilket vil sige særdeles sikkert, da Danmark er et af de lande der ligger helt i front i forbindelse med at kunne stole på andre landsmænd. Hos Closay er der ingen CPR-validering eller forsikring ved brug af platformen, men der ydes dog konfliktløsning, hvis uheldet skulle være ude. Facebook er som regel en god markør for kundernes utilfredshed i fald sikkerheden skulle være et problem hos Closay, men her lader firmaet intet tilbage at ønske, hvorfor det må antages at være en sikker platform for begge parter.

Find Closay her.

 

clothesonline_jsekelund_4

Internettet giver uanede muligheder for at låne, bytte og leje dig til en ny garderobe. Dette billede er fra Elektronistas artikel om online brugttøjsportalen Anywear.

Share Your Closet

Share Your Closet er en pengeløs platform, hvor du kan dele din garderobe og låne fra andres. Som bruger på sitet, kan du kun låne, hvis du selv bidrager til fællesskabet med items fra dit eget klædeskab. Share Your Closet opfordrer til, at du ikke deler din yndlingskjole, men i stedet nogle af de ting, der alligevel bare hænger i skabet og ikke bliver brugt. Brugeren kan låne tøjet minimum en måned og derefter frem til, at en anden ønsker at låne det.                                                                                                                         En deleøkonomisk platform som denne er stadig ny for mange danskere, og det vil antageligvis tage noget tid, før den vinder indpas, og sitet når en større brugerflade.

Hvordan: Som bruger skal du uploade billeder af minimum to styles fra din egen garderobe. I det online klædeskab kan du herefter gå på opdagelse i andres garderober og anmode om at låne

Hvad koster det: Absolut ingenting. Det koster din tid og energi at oprette annoncerne, ellers intet.

Er det sikkert: I Danmark har vi et meget højt niveau af gensidig tillid til fremmede, og det er netop denne fundamentale tillid, som Share Your Closet bygger på. Sitet betragter det fælles klædeskab som fælleseje, hvor alle brugerne har et ansvar, der bygger på respekt og ikke jura. Beskadiges en brugers tøj, bliver denne derfor ikke tildelt erstatning, men får tildelt nogle ekstra låneklip til brug på sitet. Tilliden er gensidig mellem brugerne, da alle er afhængige af at passe på hinandens ejendele.

Du finder Share Your Closet her.

 

 

Smykkeudlejningssitet Joli har fokus på æstetisk sans og deler mange inspirerende billeder gennem Facebook og Instagram.

Joli Cph

Smykker er dyre at anskaffe sig, og skal man bruge noget specifikt til en særlig lejlighed, er det ikke altid det kommer i brug igen bagefter. I sådanne tilfælde kan det være en fordel at leje frem for at eje. Smykkesitet Joli er ikke en social deleøkonomisk platform i den forstand, at almindelige mennesker kan leje ud, men derimod en virksomhed, der tilbyder udlejning af nyere smykker med mulighed for evt. salg, hvis du må sande, at du ikke kan leve uden det.

Hvordan: Et online smykkeskrin råder over en stor samling nyere smykker fra designere verden over. Brugeren kan selv vælge at leje smykket i 12 eller 4 dage, hvorefter smykket samt returlabel modtages med posten, sendt direkte fra Joli. Efter endt lejeperiode sendes smykket retur.

Hvad koster det: Priserne varierer, men et par øreringe koster ca. 70 kr. for 4 dage, mens en halskæde i guld koster 180 kr. Joli har et smykkepointsystem, der udløses, hver gang der udlejes et smykke, som kan modregnes i prisen, hvis kunden ender med at ville investere i smykket. Derudover gives der 20% rabat på vejl. Udsalgspris, da smykket jo har været brugt.

Er det sikkert: Ja, Jolie er lige så sikkert at bruge, som traditionelle danske smykkesites. Forsendelsen er begge veje forsikret fra Jolis side, og mister du et udlejet smykke, foretages en individuel vurdering, med henblik på erstatning.

Du finder Joli her.

 

Vigga er et deleøkonomisk udlejningssite for økologisk småbørnstøj. Her er et eksempel på en pakke til en dreng i størrelse 62.

Vigga

Små børn når næsten ikke at slide på deres tøj, førend de vokser ud af det, hvilket de store mængder brugt børnetøj på Trendsales og DBA vidner om.

Er du nybagt forælder, og ønsker du at blive en del af en cirkulær økonomi, hvor du altid har tøj i den rigtige størrelse til dit barn og samtidigt slippe for besværet med at skille dig af med det igen, er Vigga måske en løsning for dig.

Alle Viggas produkter er holdt i afdæmpede farver, økologiske samt uden skadelig kemi og giver dermed de nybagte forældre én bekymring mindre at forholde sig til.

Hvordan: Som kunde hos Vigga tegnes der et abonnement, som er inddelt i forskellige måneder, eks. antages det, at dit barn skal bruge størrelse ”New born” i en måned og derefter kan passe størrelsen større i to. Vokser dit barn hurtigere eller langsommere end gennemsnittet, kan dit behov tilpasses og ændres via en online brugerflade. Tøjet sendes i en pakke, der kan hentes i den lokale pakkeshop, hvor det også skal sendes tilbage efter endt brug.

Hvad koster det: 359 kr. pr måned inkl. fragt begge veje samt mulighed for at ændre tøjstørrelsen.

Er det sikkert: Ja, Vigga er lige så sikkert som andre online abonnementsordninger som eks. Årstiderne. Som bruger kan du roligt bruge tøjet, som var det dit eget, idet almindeligt slid ikke ses som misligholdelse af produktet. Går noget i stykker eller bortkommer et item, skal kundeservice kontaktes hvorefter der findes en fair løsning.

Du finder Vigga her.

 

1 Svar

Hvad synes du?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *