12 podcasts om mødre og det at være mor

af

Af Charlotte Heje Haase

Der er masser af både glæder og udfordringer ved at være mor – eller datter. Podcast-mentor Charlotte Heje Haase har fundet 12 podcasts, der kan inspirere, berige og gøre dig klogere på moderskabet.

Mor. Dejlige mor. Dumme mor. Min mor. Det er følelsesladet at blive mor, og det er også følelsesladet at have en mor. Hvis du har lyst til at dykke ned i moderskabet, at grine, at græde, at føle dig mindre alene, blive provokeret eller overrasket, så er der en masse spændende podcasts om moderskabet, du kan kaste dig over.

1.Jeg er mor

Laura Vilsgaard og Julie Bruhn Højsgaard har produceret

a

ppen ’Jeg er mor’, der er et værktøj til nye mødre med meditationer, informationer og fortællinger om livet som mor.   

Podcasten Jeg er mor udkommer ikke regelmæssigt, men rummer smagsprøver på appens indhold. Værtinderne sætter sig selv i spil som mødre og er sårbare og ærlige. De inviterer af og til gæster ind, men det bliver aldrig 10 lette trin eller ”Her er et quick fix” på nogen måde. Fokus er udfordringerne ved at få børn og formidlingen er gennem historiefortælling og egne eksempler.

Podcasten er et godt eksempel på, at uafhængige podcastere med noget på hjerte kan skabe unikt indhold, når de brænder for at formidle en bestemt følelse og ønsker at være en håndsrækning for ligesindede.

2.The Birth Hour

Amerikansk podcast om fødslen. Her fortæller de skiftende mødre fra hele verden om oplevelsen af at føde og tiden lige op til og efter. Hver episode har altså en ny mor på besøg, der fortæller en time om at føde.

Her kan du både høre om hjemmefødsler, hospitalsfødsler, kejsersnit osv. Og det fortælles fra moren selv, og der gives god tid. Det er en meget rørende og vedkommende podcast for dig, der er gravid og har en fødsel foran dig eller er interesseret i fødsler.

Værtinden Bryn Huntpalmer er en meget diskret mikrofonholder og stiller altid de samme få spørgsmål. Hun formår at skabe et trygt rum, og det kommer der intime fødselshistorier ud af. Gæsterne er fra hele verden, og det er interessant at høre om forskellige fødselskulturer.

3.Helt ærligt, mor

Denne podcast fra Heartbeat med Sisse Sejr har også fokus på det at være mor. Tonen er underholdende og hurtig, som vi kender den fra traditionel radio, og nogle episoder optages med et gæstepanel på Bremen Teater med et publikum.  Hør episoderne, der har temaer såsom alenemødre, tvillinger, barsel og skolestart.

Er din familie ikke en gængs kernefamilie, eller er du vokset op i en sammenbragt familie?

Så kan det for eksempel befriende at høre episoden ”Hvordan føles det ikke altid at kunne leve op til idealet om kernefamilien?” Her taler gæsterne – radiovært Iben Maria Zeuthen og sanger og influencer Jasmin Gabay – om at opdrage deres børn alene som delefamilie.

Det er en samtale om det med, når familien bliver splittet op. Hvordan er det som mor?

4.From the heart

Denne podcast på engelsk er af svenske Rachel Brathen, der bor på Aruba med sin lille datter og svenske mand. De har et yogaretreat og brandet Yogagirl. Hver uge fortæller hun om livet som mor, karrierekvinde og yoga-underviser. Hun har også gæster, men hun fortæller så fængende i sine alene-afsnit, at man sidder og føler, at hun læser sin dagbog op.

De første episoder er indspillet, da hun får sin datter, og nogle dage sider hun bare og græder af træthed ned i mikrofonen. Men hun deler også de kæmpe opture. Der er også flere episoder med sin egen mor, hvor de har en samtale om, at moren var alkoholiker under Rachels opvækst, og hvad det gjorde ved familien. Om at hele sine ar.

Det er ret filterløst og i nuet. I en episode fortæller hun for eksempel om at opdage, hvor usympatisk hun tænkte om sin nye veninde og hendes barn, da de besøger Rachel. Barnet er nemlig meget forkølet. Efterfølgende bliver Rachels datter syg, og hun fortæller ærligt om sine tanker. Under og efter.

5.Mig og min mor

Denne podcast er bare en sæson på 3 episoder fra 2017. Her taler tre af Novas værter med deres mødre om svære spørgsmål i livet.

Benedicte Balling taler med sin mor om at synge på åben gade og andet. Mini-serien er produceret i samarbejde med Kræftens Bekæmpelse.

6.Hej mor

En mor i start-50’erne og en datter i snart-30’erne snakker sig igennem den tid, de har kendt hinanden. Et år ad gangen.

Her taler Cecilie Underbjerg med sin mor. Det er en rigtig fin samtale mellem to kvinder fra forskellige generationer, mor og datter.

Podcasten afsluttes i år 2018 – med 32 afsnit i hus.

7.Soultalk

Psykolog og forfatter Kisser Paludans podcast handler om alt inden for selvudvikling. Hun er ved at skrive en bog om bevidst forældreskab, og der er også episoder, der fokuserer på moderskabet.

Lyt fx til de to episoder, hvor Kisser inviterer sin egen datter Emilia ind som gæst. Hun spørger til, hvordan hun ser sin opvækst og deres relation i den første episode, og den næste handler om datterens rejse mod selvkærlighed.

Find podcasten Soultalk her.

8.The Longest Shortest Time

Prisvindende amerikansk podcast om overraskelserne og det absurde ved at opdrage andre mennesker – og at blive opdraget selv. Man behøver ikke at være forældre for at lytte med, understreges det. Meget lytteværdig podcast.

Det er ikke eksperter, der er på banen som gæster, men mennesker, som har oplevet noget i forbindelse med at være mor – eller at have forældre.

9.Når 2 bliver til 3

Denne podcast i 13 episoder er produceret af Vores Børn. Chefredaktør Mette Hovmand-Stilling får besøg af forskellige eksperter såsom personlig rådgiver og forfatter Daisy Løvendahl.

Hver episode dykker ned i et nyt tema, og der er en masse tips og praktiske råd at hente her.

10.Mariannes corner

Denne podcasts løfte er for dig ”der vil have et lettere og sjovere familieliv.” Spirituel familiementor og forfatter Marianne Thyboe har lavet denne podcast, hvor hun taler med forskellige mennesker om alt fra skolereform og sutafvænning til egenomsorg og søskendeskænderier.

11.Not by Accident

Om at være alenemor og hvordan man finder ud af det. Det er en personlig beretning om australieren Sophie Harper, der får sin datter gennem insemination.

Podcasten har vundet priser. Den er fortalt gennem de seneste år fra inseminationen og frem til i dag, hvor hendes datter er 3 år.

Sophie har i øvrigt undervist i at lave kortfilm i Danmark nogle år. Det er en meget fin podcast, hvor datteren på de seneste episoder lægger stemme til introen.

12.Mor igen

”Det bedste ved at blive mor igen, det er, at man har prøvet det før. Men det værste ved at blive mor igen, det er også at man har prøvet det før.” Dette er min (Charlotte Heje Haase) egen podcast om at blive mor igen.

Jeg skrev bogen Mit Livs Største Tigerspring om at blive mor for første gang, og her læser jeg lidt op og sammenligner med anden gang, hvor jeg har fået en søn 4,5 år efter. Fødsel, institutionsstart osv. Det er noget anderledes.

Charlotte Heje Haase er podcaster, skrivementor og forfatter. Hun hjælper folk i gang med at podcaste, skrive bøger og arbejder med strategisk storytelling online. Egne podcasts: Din Podcast, Forfatterhjørnet og Mor igen. Læs mere om Charlottes podcast-rådgivning her www.dinpodcast.dk

Ingen kommentarer endnu

Hvad synes du?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *