6 virkelig gode True Crime-podcasts

af

True Crime Podcasts er et populært fænomen, og udvalget af dem bliver større og større. Dog er der langt mellem de virkelig gode og gennemarbejdede af slagsen, der er producerede af professionelle. Læs med her, hvis du elsker gyset ved True Crime, men er træt af den slags podcasts, hvor to personer skiftes til at gengive en hjemmeresearchet historie om et mord til hinanden. Bliv istedet guidet til nogle af de mest hårrejsende og spændende podcasts lige her!

1. Death In Ice Valley

Denne podcast er et samarbejde mellem BBC World Service og Norske NRK og er et eksempel på gennemført uhyggeligt, velproduceret nordic noir.
Podcasten omhandler det uopklarede mord på en uidentificeret kvinde, der i 1970 blev fundet i det regnfulde og øde landskab uden for Bergen, stærkt forbrændt og omgivet af mystiske artifakter. Det er hidtil aldrig lykkes at identificere kvinden, og det er det, de to journalister fra henholdsvis BBC og NRK søger at gøre, ud fra den antagelse, at der et eller andet sted må være nogen, der savner hende.
Specielt podcastens lydside er særlig dramatisk og det øde, kolde og regnfulde landskab omgivet af tåge, hvor kvindens lig blev fundet manifesterer sig som et stærkt billede, der ikke forsvinder igen lige med det samme.

Med til podcasten hører også en stadig aktiv Facebook-gruppe, der fungerer som samlingssted for lytterne, og hvor der til stadighed bliver diskuteret nye teorier og anskuelser af mordet.

2. Up and Vanish sæson 2 – The Disappearance of Kristal reisinger

Up and Vanish’s har lavet to anbefalelsesværdige sæsoner, begge om uopklarede forsvindelsessager med en kvinde som hovedperson. Den første, The disapprence of Tara Grindstaed ledte til en genåbning af sagen og senere en anholdelse og giver håb om, at True Crime podcasts kan kaste nyt lys over for længst glemte sager og måske lede til opklaring.

Anden sæson handler om den spirituelle, unge, rodløse kvinde og mor Kristal Reisinger, der sidst blev set i live sommeren 2016 til en såkaldt full Moon drum Circle i den lille bjergby Creaston uden for Colorado. Teamet bag Up and Vaished rejser til den afsidesliggende bjergby, der er hjemsted for spirituelt søgende sjæle, og forsøger at oprulle det liv Kristal levede frem til sin forsvinden, samt interviewe de mennesker, der omgav hende.

Podcasten giver et sjældent indblik i en spirituel parallelverden, de færreste kender til, og tegner et billede af en bemærkelsesværdig kvinde og de omstændigheder der gjorde, at hun valgte at rejse fra sin kæreste og barn, til fordel for en tilværelse i Creaston.

3. Happy Face

Happy Face er en velproduceret podcast, der følger Washington State-journalisten Melissa More i hendes genfortælling om sin barndom, som barn af seriemorderen Keith Hunter Jesperson, også kaldet Happy Face.
Serien er en blanding af interviewsessioner af More, uddrag fra en biografi om Jesperson, informationer fra politiet om de mange sager mm.

Podcasten indeholder en begavet reflektion om arv/miljø-problematikken og sætter fokus på nogle af de tanker, der til stadighed hjemsøger More i hendes voksenliv. Særligt hjerteskærende er især et møde mellem More og en mand, der er søn til af en hendes fars ofre, hvor vi som lytter får lov at være fluen på væggen i nogle helt igennem intense og følelsesladede minutter.

4. Missing and murdered – Finding Cleo

Mellem 1950-1975 blev mange børn fra aboriginal-familier i Canada fjernet fra deres familier og adopteret til hvide, middelklasse familier primært i Canada, men også mange i USA og endda Vesteuropa. 

Historien i denne podcast har netop en sådan aboriginal-familie som omdrejningspunkt. Pigen Cleo blev i 1974 fjernet af de canadiske myndigheder fra sin mor og sine 5 søskende og overladt til en uvis skæbne, der igennem tiden har foranlediget mange antagelser om, hvad der blev af hende.

Tilbage står hendes nu voksne søskende og vil gerne finde svar på, om de rygter de har hørt om, at Cleo skulle være blevet voldtaget og derefter dræbt på sin blafferfærd tilbage til sit oprindelige hjem, er korrekte, men det er svært at vide, hvor eftersøgningen skal starte, når de ikke ved om Cleo fik et nyt navn ved sin adoption og end ikke kender til hendes adoptivfamiliens geografiske placering. 

5. Broken Harts

Den amerikanske familien Hart består af to hvide kvinder og deres seks adopterede, brune børn og udefra ser alt perfekt ud, i den farverige regnbuefamilie. Begge kvinder er dedikerede til deres kald som mødre, de hjemmeskoler deres børn og tager dem med til musikfestivaler og politiske events og dokumenterer det hele i stærke statements og smukke billeder på Facebook.
Men for ca. et år siden i dag, finder man familiens totaltsmadrede SUV for foden af en stejl klippe i Californien, i det der tilsyneladende ligner en ulykke foranlediget af den ene kvinde i forholdet, der tilmed var stærkt påvirket af alkohol under ulykken. Podcasten afdækker gradvist familiens hemmeligheder og undersøger gennem interviews med mennesker tæt på familien, hvad der lå til grund for Familien Harts tragiske skæbne.

6. Missing and murdered – Who killed Alberta Williams

I 1989 forsvandt den 24-årige Alberta efter en festlig aften i Prince Rupert, British Columbia. En måned efter blev hendes lig fundet i et øde område  37 kilometer fra, hvor hun sidst blev set. Siden har sagen været kold, og ingen er nogensinde dømt for mordet.

CBC-rapporter Connie Walker har på baggrund af et anonymt tip om sagen kastet sig ud i at forsøge at finde ud af, hvad der skete på  Albertas sidste nat i live og hvem der dræbte hende. Igennem podcasten får vi indsigt i politiets teorier, interviews med Albertas nærmeste der var med hende den aften hun forsvandt samt politiofficeren der beskæftigede sig med sagen, og som mener at vide, hvem morderen var.

No tags 1 Kommentar
1 Svar

Hvad synes du?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *