Test: Kobo er ebogslæser-alternativet for dig, der ikke vil give Amazon flere penge

4 Min læsning

Elektronista tester Kobos ebogslæser, som viser vejen ind til en verden af ebøger uden Amazon.

Når man siger ebogslæser, så er det som regel ordene “Amazon Kindle” der følger efter. Amazons ebogslæser var med god grund en kæmpe revolution, og for mange ændrede den måden de forholdte sig til bøger. Pludselig fyldte alle bøger det samme, vejede ingenting og med integration i Amazons digitale shop, var det muligt at købe sig til alle relevante udgivelser nemt og bekvemt.

Men hvad nu hvis man ikke gider give Amazon flere penge? Og hvad nu hvis man også vil købe ebøger på dansk?

Svaret på alle de spørgsmål findes i form af Kobo. En ebogslæser der er det eneste reelle alternativ til Amazons enormt populære Kindles.

Minder om Kindle på alle de rigtige måder

Kobos serie af ebogslæsere er på rigtig mange måder anti-Amazon produktet. De tager alt det som gør Kindle-læseren til et fantastisk produkt og river Amazon-delen ud af ligningen. Der er stadig en indbygget bogshop, hvor du kan købe både danske og engelsksprogede bøger, og den grundlæggende teknologi med e-ink skærme, der gør ebogslæsere til gode læseoplevelser og et batteri der varer flere uger.

Var det ikke for “Kobo” logoet var det svært at skelne mellem den og Amazons Kindle

Faktisk så er designet af Kobos linje af ebogslæsere faktisk også ret meget magen til hvad Amazon tilbyder. Særligt “Kobo Clara” minder meget om Kindle Paperwhite, og Kobo Libra minder rigtig meget om Kindle Oasis. Var det ikke for det store “Kobo” logo på maskinerne ville det være svært at kende forskel på dem.

Det er dog ikke ensbetydende med, at det er en kritik. Tværtimod. For Kindle læserne er af god kvalitet og det samme kan også siges om Kobo. Clara-modellen ligger godt i hånden og det indbyggede lys i touchskærmen gør det muligt at læse ens bøger i alle tænkelige situationer. Den er nem at smide i en taske, og føles robust nok til at du ikke er bange for, at den går i stykker, selv hvis du ikke putter et etui på den.

Anti-Amazon på alle de rigtige måder

Der hvor Kobo dog skiller sig helt særligt ud fra Amazon er ved, at have integration med servicen Overdrive. Herhjemme i Danmark er den relativt ukendt, men tjenesten gør det muligt at låne ebøger fra biblioteket.

I Danmark integrerer den med eReolen Global, hvor du kan låne bøger direkte fra din Kobo og læse dem. Desværre så er eReolen Global begrænset til engelske bøger, så du kan ikke låne danske udgivelser.

Kobos platform er også langt mere åben end Amazons på andre punkter. Der er foreksempel direkte integration med tjenesten “Pocket”, så longreads du finder på nettet kan gemmes og sendes direkte til din Kobo, hvis du ønsker at læse dem uden at have resten af internettet til at distrahere dig.

For det meste fungerer ting som Overdrive og Pocket rigtig godt, men fordi der er så mange ekstra ting at forholde sig til på en Kobo, kan det blive lidt svært at navigere i det til tider ret langsomme styresystem, og det er ikke altid lige overskueligt hvor eksempelvis eReolen ligger, og hvordan du låner en bog fremfor at købe den.

Mange danske bøger, men ikke alle danske forlag

I kraft af at Kindle ebogslæserne officielt ikke kan købes i Danmark, så er det heller ikke muligt at købe dansksprogede bøger direkte på dem. Derfor har man skulle købe ebøger gennem danske webshops og sende dem digitalt til ens Kindle.

Kobo er derimod officielt ude i Danmark, og du kan derfor købe et ret bredt udvalg af danske bøger direkte på Kobo-læseren. Det er dog ikke alle bøger fra danske forlag du kan finde derinde, og det er de store steder som Gyldendal der ikke byder ind med hele deres katalog af bøger i Kobos shop. Ligeledes kan du ikke købe nogen af de mange bøger, som Amazons egne af forlag udgiver på engelsk.

Du kan dog stadig købe de bøger gennem webshops og overføre dem til din Kobo, men det er desværre lige så kluntet som på Kindles.

Kobos ebogslæser er det bedste alternativ til en Kindle der findes

Hvis du vil have en ebogslæser, og ikke ønsker at smide flere penge efter Amazon, og samtidig vil have mere fleksibilitet i hvad du kan putte på din maskine end hvad Kindle tillader, så er Kobo læseren det åbenlyse valg.

Især fordi der er en bred pulje af Kobo ebogslæsere, og til enhver form for pengepung. Hvis du kun vil bruge omkring de 700kr, så kan du investere i en Kobo Nia, som giver dig den mest basale ebogslæser-oplevelse. Niveauet over finder du Kobo Clara til 900kr, som får indbygget lys i skærmen, mens der i den øverste ende af skalaen er Kobo Libra og Kobo Forma til henholdsvis 1290kr og 1999kr. I den dyre ende får du et vandtæt design og fysiske knapper til at vende sider i dine bøger.

Kobos ebogslæsere fås fra 700kr,- og opefter.

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

one × 1 =

2 Comments
  • Frank
    september 30, 2022

    Jeg vil rigtig gerne vide, om kobo understøtter det format som Amazon e-bøger bliver leveret i, da jeg har en pæn mængde af dem på min ipad, hvor jeg har haft en kindle app til, og dem vil jeg jo gerne have med over på min ebogs læser

  • Lars
    februar 2, 2023

    Forstår ikke at artikel fremhæver integration med e-reolen. Det har ikke virket i flere år