ELEKTRONISTA OVERNATTER HOS AIRBNB

4 Min læsning

Af Christiane Vejlø

Billige overnatningsmuligheder med masser af personlighed. Der er hvad online tjenesten AirBnB tilbyder. Elektronista lånte en seng hos firmaets grundlægger i San Francisco

Da AirBnB for nylig åbnede kontor i Danmark mødtes jeg med Joe Gebbia- en af virksomhedens 3 grundlæggere. Mens jeg interviewede Joe til Elektronista programmet på Radio24syv (hør det her) fik vi aftalt, at jeg skulle teste AirBnB hos ham i San Francisco.

Grundlæggerens udlejningsbolig i San Francisco

Efter nogle dage i Silikon Valley vi nordpå til San Francisco. Vi indlogerer os på den aftalte adresse- et lille værelse i et halvråt, halvhipt kvarter. Vejen hedder Rausch street. Det var her i privatboligen AirBnB startede og havde kontor indtil 20 medarbejdere pressede den voksende virksomhed til nye lokaler.

Om eftermiddagen er vi inviteret til fredagsbar på AirBnB kontoret i San Franciscos tech kvarter SOMA. Lokalerne er store og lyse og stemningen er ung og dynamisk. Spilgiganten Zynga (Farmville) ligger lige ved siden af og højtalerproducenten Jawbone er i samme bygning.

 

Når man lige kommer fra den mere gumpetunge og meget professionaliserede Google har AirBnB stadig den friske følelse af start up og høj energi. De ansatte er i 20erne, og der er mere snak om margaritas og nattearbejde end barsel og dobbeltgarage.

Nogle af de penge AirBnB trak hjem i deres seneste fundingrunde er blevet brugt til at indrette mødelokaler rundt i kontorlandskabet. Hvert møderum er designet som et rigtig værelse man kan leje gennem AirBnB.

New York mødelokalet

 Lokalerne er opkaldt efter de byer de ligger i. New York, Singapore, København.

Mødelokale skabt efter lejlighed i Hong Kong Foto: AirBnB

Ganske hjemligt slænger AirBnB ansatte sig  bag glasvægge i sofaer i de små hjem udstyret komplet med spiseborde, malerier og tæpper på gulvene.

 

En tro kopi af en populær skovhytte på AirBnB

Den næste dag inviterer Joe os på morgenmad, og mens vi sidder på en klassisk San Francisco bakke så skæv at vores pandekagesirup løber ud af tallerknen, fortæller Joe lidt mere om AirBnB starten. 

Idéen til AirBnB opstod, fordi Joe og hans room mates simpelthen manglede penge til huslejen. Da San Francisco var værtsby for en stor konference og alle byens hoteller var belagte fik drengene idéen til Airbed and breakfast. De pustede en håndfuld luftmadrasser op og lavede et hurtigt website og tilbød overnatning med morgenmad til hjemløse konferencegæster. Madrasserne blev hurtigt udsolgt, og Joe og hans roommates havde en forrygende uge med deres nye overnattende venner.

Efter succesoplevelsen lå det lige for at udvide med et større site og et projekt, som kunne formidle boliger mellem mennesker, der gerne vil have mere personlige og lokale oplevelser på deres rejser.  

AirBnB har ikke eksisteret mere end 4 år, men Joe mindes en meget hård start. Ingen investorer troede på idéen om udveksling af sovepladser. Kurven på udlejningerne var flad og der var ingen penge på kontoen. Joe husker det som de hårdeste år i hans liv.

Det var under det amerikanske præsidentvalg. Obama og McCain trak fronterne op imens AirBnB drengene brød deres hjerner med, hvordan de kunne få mere trafik til sitet. Pludselig opstod en skæv idé som den grafiske del af teamet straks gik i gang med at udføre. For kunne man mon trække noget af opmærksomheden for det amerikanske præsidentvalg over på AirBnB sitet? Resultatet blev 2 gange 50 limited edition Obama og McCain morgenmadspakker. For som AirBnB host skal man selvfølgelig tilbyde sine gæster et ordentligt morgenmåltid.

 

Drengene købte  en kæmpe stabel almindelige morgenmadsprodukter i supermarkedet og fyldte dem over på de nye æsker og satte dem til salg for 50 dollars stykket på AirBnB sitet. De sjove æsker blev til en god historier i medierne og på internettet, og linket til AirBnB sitet blev spredt over hele kloden.

Nu har AirBnB formidlet over 5 millioner overnatninger og er i gang med at åbne kontorer over hele verden. I modsætning til mange andre nye tech virksomheder i området tjener AirBnB faktisk penge. Joe som efterhånden er en temmelig holden mand bor stadig i det beskedne hus i Rausch street, hvor vi også overnatter. Og hvordan var værelset så? Et lille lidt nusset rum med tilhørende badeværelse placeret i et baghus med sparsom drengerøvsagtig indretning. Masser af alkohol (vi efterlod dem noget mere), men ingen toiletpapir!! En seng som hele tiden brød sammen, og en dør der ikke kunne låses. Til gengæld var der en iPad og Joe er en fantastisk sød fyr som næsten altid byder sine gæster på morgenmad.

Men du kan altså også vælge en luksuslejlighed i et eksklusivt kvarter med udsigt til Golden Gate, et hus ved kysten eller en vingård i Napa Valley. AirBnB har efterhånden lidt mere end luftmadrasser til leje. 

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

No Comments Yet.