Facebook mobbesider- hvad fanden gør vi?

3 Min læsning

Af Christiane Vejlø

UPDATE 11. APRIL KL. 10.10 MANGE REAGEREDE PÅ OPFORDRINGEN TIL AT ANMELDE DEN PÅGÆLDENDE MOBBEGRUPPE. TAK FOR DET! FACEBOOK HAR NU EFTER UTALLIGE AFSLAG ENDELIG LUKKET GRUPPEN.

Luder, taber, idiot, vi hader dig, din familie er fattig, din mor er klam begå selvmord. Ja sådan bliver mange børn mødt på Facebook. Hvad fanden gør vi?

mobning på nettet

Da jeg gik i folkeskolen blev jeg mobbet. Jeg husker hvordan jeg ofte løb ud af skolen, ud i skoven bare for at komme væk. Sad på en træstub og bandede over uretfærdigheden. Hvorfor? Hvad havde jeg egentlig gjort? Det var lede bemærkninger, grimme øgenavne, sedler som røg rundt i klassen med ond sladder og ting jeg blev holdt ude fra.

Det gjorde pisse ondt, og jeg gik hjem med ondt i maven alt for mange gange. Og jeg var ikke den eneste. I klassen, i årgangen, på skolen blev mange elever mobbet. Der var ingen “mobbepolitik” eller samtaler i skolen om hvad der skal til for at være en god ven. Sådan noget snakker man meget om rundt omkring på skolerne nu. Men af og til støder jeg alligevel på noget som får mig til at tænke, at mobning er værre nu end nogensinde. Og det er internettets skyld.

facebook-mobning

Nej selvfølgelig er det ikke internettets skyld. Det er menneskers skyld. Men internettet og det mobile liv er bare blevet platforme for mange nye måder at mobbe på. Børn som sender 1000 vis af hade-sms’er efter den samme klassekammerat døgnet rundt, hadegrupper på Facebook som hænger navngivne børn ud, billeder af et mobbeoffer som bliver delt de forkerte steder, lede Snapchats, kilometer lange kommentarspor hvor børn hænges ud for at være “fed”, “klam”, “luder”, “taber”, “billig”, “grim”, “desperat”. Børn bliver kede af det hver dag. Børn mister selvværd. Børn bliver arret.

facebook-status-bully1-21

Idag fik jeg en henvendelse på mail. Den handlede om en Facebook side uden navngiven afsender. Formålet med siden er tilsyneladende at sprede helt utrolig perfide og ondskabsfulde rygter om en række navngivne børn i en sportsklub. Personen som sendte mig artiklen havde hørt mit Elektronista radioprogram med Facebooks Thomas Myrup Kristensen. Jeg talte bl.a. med Thomas om at man kan anmelde sider og evt. få dem lukket. Eller få hjælp fra en voksen. Problemet er bare at den slags anmeldelser ikke altid virker. Gruppen ID Gossip får lov at køre videre med mobning og chikane på trods af flere anmeldelser.

Og jeg er splittet. Facebook har i forvejen pænt meget at sige om hvad vi må og ikke må. Hvilke billeder vi må dele, hvilke ord vi må sige i vores statusopdateringer. Hvis de bare lukker grupper til højre og venstre fordi et par stykker har anmeldt dem kunne det hurtigt lugte af censur. Men vil vi virkelig gerne være et sted med så hardcore mobning som der foregår på flere Facebook sider? Og er det realistisk at tro at skolernes mobbepolitik vil holde eleverne fra at oprette mobbesider? Skal forældrene overvåge deres børns computere for at holde øje med hvad de laver? Hvad skal der til for at Facebook må lukke et side? Jeg mener det handler rigtig meget om at opdyrke en kultur hvor det at sige fra og tale højt er noget vi alle skal turde. Ikke bare når det gælder os selv, men også når vi ser uretfærdigheder på internettet. Jeg anmeldte den åndsvage Gossip side (og vil gerne opfordre andre til at gøre det samme), men jeg skrev også en besked til dem der står bag. Fordi jeg synes de skal vide hvorfor det bare ikke er ok. Jeg ved ikke om de lytter, men jeg synes man skylder både ofrene og de forvirrede mobbetyper at sige det som det er.

Screen Shot 2014-04-10 at 9.21.47 PM

Jeg vil gerne høre hvad andre synes? En ting er dårlig tone i mediernes kommentarspor. Hvad gør I når I ser børn der bliver mobbet på nettet? Hvad skal børn selv gøre? Hvordan kan vi tale med børnene om hvad der er god stil på nettet? (Onlineoverskud.dk er iøvrigt et godt sted at starte)

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

1 × five =

7 Comments
  • Michael
    april 10, 2014

    facebook gider jo ikke at gøre noget som helst min datter er blevet antastet af mænd hun er 14 men facebook gør intet

  • Preben Lorentzen
    april 10, 2014

    Man kunne som start forvente, at Facebook er bare en SMULE mere på forkant med, hvad der er af sider der ude, og hvilket vindue de er med til at levere til børn og unge der har store mindreværdskomplekser!

    Har anmeldt den også!

  • Nene La Beet
    april 10, 2014

    Sådanne sider skal selvfølgelig anmeldes, men først og fremmest skal vi tale med børn og forældre. Der er virkelig forældre derude, der ikke lever op til deres ansvar.
    Jeg har skrevet en masse om det i flere år og holder foredrag på skoler om netop dette. Se fx her: http://labeet.dk/blog/mobning-1/

  • Astrid
    april 11, 2014

    Jeg synes faktisk, at Mary fonden bør kontaktes. Mobning er en af dens kæpheste og kronprinseparrets børn går i Gentofte skole, må det da være meget relevant

  • Trine-Maria
    april 11, 2014

    Godt spørgsmål. Jeg mener jo (blev også selv mobbet, så kender godt din historie) at de voksne bærer hovedansvaret og at den indsats, der skal gøres i lige så høj grad er at sige fra overfor de voksne der nægter at tage ansvar for deres egne børn og for de dynamikker der opstår når børn ikke opdrages (forstået som får værdier fortalt). Hvorfor forældre ikke bliver vrede når deres børn mobber andre børn, begriber jeg ikke? Og det starter jo dér. Med ingen konsekvens af ondskaben. Og som du skriver. Det bliver jo nok også nogle ret ærgerlige voksne, der kommer ud af det!

  • Peter Lauge
    april 11, 2014

    Forbud mod mobning er jo en symptombehandling. Det er som at sige til en ildebrand, at “du må altså ikke lave røg”.

    Mobning siger jo en masse om afsenderen og dens behov for at positionere sig. En personlighed der måske på en eller anden måde lever, eller har levet, i en form for undertrykkelse selv, og har brug for at “træde på andre” for at komme et par trin op ad stigen.

    Jeg tror, at hvis man sætter sig ned og annalysere hvad mobning egenligt er for noget, så vil det vise sig at være grundstenen for hele den måde vores samfund er bygget op på. Måden vi skaber sociale hierarkier på, og lige som løverne i ZOO (http://www.youtube.com/watch?v=JRJxxnwpCHc), der finder et helt “naturligt” hierarki.

    Uha – det lyder som om jeg syntes mobning er helt okay. Det syntes jeg selvfølgelig ikke, ud fra en medmenneskeligt syn. Men vi løser ikke mobning ved at underkende vores urinstinkter for at positionere sig.

    Måske vil et godt værktøj til mobning, være at vende det hele lidt om. Og give den der bliver mobbet nogle værktøjer til at forstå, at det som bliver sagt eller gjort, ikke handler om mig. Det handler om at den som mobber mig har nogle problemer, og den eneste måde personen har lært at takle disse problemer, er at sende sorteper videre.

    Personen der mobber, er ikke bedre. Personen gør sit bedste og bruger de værktøjer han/hun har lært at bruge. Vi kan jo som samfund ikke forvente mere af folk end de formår. Men vi kan tale om det, sætte lys på det og et eller andet sted, acceptere at det er en menneskelig egenskab.

    Jeg er også selv blevet mobbet og jeg har også selv mobbet. Jeg bliver sikkert stadigvæk mobbet og mobber nok også stadigvæk. Nok ikke bevidst, men ubevidst.

    Tak for et godt program :-)

  • Malene Hald
    april 11, 2014

    Har også anmeldt siden, men så dukker der selvfølgelig nok en ny op i morgen, men det er da en start.