Få styr på dit blodtryk

af

Vi lever i en travl verden, hvor alle vores elektroniske hjælpemidler, der ellers er designet til at hjælpe os, ofte ender som stressfaktorer. Det er ok at have travlt, men stress er ikke godt. Hverken for helbredet eller psyken. Smarte blodtryksmålere til kan hjælpe dig med at holde styr på, hvordan din krop har det.

Blodtryksmåler til hjemmebrug

M

ange går rundt med forhøjet blodtryk. Det kan skyldes stress, livsstils- og spisevaner, sukkersyge eller en lang række andre ting. Forhøjet blodtryk er med til at øge risikoen for blodpropper, hjerneblødninger og lignende, så det er en god idé at holde sig up-to-date med, hvordan det står til. Det kan en blodtryksmåler til hjemmebrug være med til at hjælpe dig med.

En blodtryksmåling er typisk noget, vi får foretaget hos lægen, men da langt de fleste af os kun render til lægen, når der er noget galt, er det sjældent, at vi fanger faresignaler som f.eks. forhøjet blodtryk i opløbet. Men med en blodtryksmåler til hjemmebrug har du alle muligheder for at helbredstjekke dit blodtryk og samtidig få en ny gadget til samlingen.

Hvad er en blodtryksmåler?

En blodtryksmåler er et apparat, der måler dit blodtryk. Det siger sig selv, men hvad er blodtryk, og hvad betyder det?

Dit blodtryk måles i to tal. Henholdsvis det systoliske blodtryk og det diastolske blodtryk. Det systoliske blodtryk, er det tryk, der opstår i pulsårerne når hjertet trækker sig sammen og pumper blod ud i kroppen. Dette tal skal være under 140 mmHg (mmHg = millimeter kviksølv). Det diastolske blodtryk, er trykket der opstår, når hjertet slapper af, og fyldes med blod. Dette tal skal være under 90 mmHg.

Forhøjet blodtryk er defineret ved gentagende målinger over 140/90 mmHg.

Blodtrykket stiger, når vi dyrker motion, sex, bliver overraskede/kede af det/stressede el. lign., men så længe det falder igen, er det ikke farligt med kortvarigt højt blodtryk.

Blodtryksmaaler_til_hjemmet

Hvilken blodtryksmåler skal du vælge?

Forskellige blodtryksmåler fungerer i praksis på samme måde og har nogenlunde de samme elektroniske komponenter. Det er dog med blodtryksmålere som med så meget andet elektronisk udstyr, at man ofte får, hvad man betaler for. Blodtryksmålere til hjemmebrug ligger typisk i prislejet fra 500 – 1000 kr. nogle er en smule dyrere og andre lidt billigere. Det afhænger lidt af mærke osv., men hvis du forventer et prisleje på en 500-1000 kr., er det ikke helt ved siden af.

Du kan også supplere din blodtryksmåler med en app til telefonen – f.eks. app’en ”Blood Pressure – Smart Blood Pressure”, der er tilgængelig i App Store. Den kan ikke måle blodtrykket for dig, men den kan hjælpe dig med at danne et overblik over dit blodtryks udvikling. På den måde kan du foretage blodtryksmåling derhjemme, notere resultaterne og se, om der er en positiv, negativ eller ingen udvikling.

Husk, at kroppen er din absolut vigtigste ”gadget”, og du skal passe godt på den!

 

No tags Kommentarer

Ingen kommentarer endnu

Hvad synes du?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *