Pas på: Falske iPhone-ladere kan være rene brandfælder

af

Ny international undersøgelse viser, hvor farlige falske ladere til mobilen kan være. Mange af dem ligner Apples egne iPhone adaptere til forveksling.

falske-apple-ladere-2

Falske iPhone-ladere sælges ofte i glade farver. Apples originale er altid hvide. (Alle fotos fra UL).

A

pple har  en udfordring med falske iPhone-adaptere. Eller måske snarere – de folk, der har købt en uoriginal lade enhed, kan have et stort problem.

En ny uafhængig undersøgelse fra England viser nemlig, at 99 pct. af de falske adaptere ikke overholder selv de mest basale sikkerhedsregler i EU. Dermed kan det være ligefrem farligt at anvende laderne til at flytte strøm over i iPhone-telefonens batteri.

Den internationale sikkerheds organisation UL har testet 400 falske iPhone-ladere, der alle blev solgt som originale Apple-reservedele, selvom de ikke var det.

UL købte adapterne online via butikker i otte lande – heriblandt Kina, USA og Australien. De fleste af laderne ligner Apples originale til forveksling. Man skal kunne genkende små detaljer for at adskille ægte og falske iPhone-ladere fra hinanden.

falske-apple-ladere-1

Apple lader politiet beslaglægge falske iPhone adaptere, som f.eks. sælges i poser.

Ifølge den britiske tv-station BBC advarer sikkerhedseksperterne skarpt mod at købe iPhone-ladere andre steder end hos Apple selv eller hos en af Apples autoriserede forhandlere:

”Mange af de falske adaptere er så dårligt lavet, at de er direkte farlige at bruge. Nogle mangler ordentligt isolationsmateriale, så de let kan give stød. Andre er direkte brandfælder.”

De fleste køber uoriginale ladere, fordi de er billigere end Apples egne, eller fordi der ikke er en Apple-forhandler eller en af Apples egne butikker i nærheden.

Desuden sker det tit, at folk mister eller glemmer deres ladere, når de er ude at rejse. Så kaster de sig over den hurtigste løsning – at købe en netadapter, hvor de lige kan få fat i en.

Med de senere måneders mange overskrifter om smartphones, der eksploderer eller bryder i brand, burde publikum være advaret. De fleste historier drejede sig ganske vist om Samsung smartphones, men ind imellemhar der også været artikler om iPhones, som sprang i luften.

falske-apple-ladere-3

Tjek bl.a. denne etiket, som sidder på alle originale Apples ladere. På billedet er vist en adapter til engelske stikkontakter.

I sin rapport beskriver UL nogle af de detaljer, hvor man kan se, om den tilbudte lader er en original Apple-reservedel eller er falsk:

  • Alle originale og sikkerhedsgodkendte Apple iPhone-ladere er hvide.
  • Originale iPhone-ladere er ikke billige. Får man en netadapter tilbudt billigt, er det som regel en indikation af, at den er falsk (eller måske stjålet).
  • Ægte Apple-ladere bliver altid solgt i hvide æsker med Apple-logo på. De bliver aldrig solgt i poser eller andre indpakninger.
  • Apple kan godt stave. Så læg mærke til, om der er stavefejl i teksten på laderen. Der kan f.eks. stå ”abble” i stedet for Apple eller ”Designed in Happy Travel” i stedet for det originale ”Designed by Apple in California.”

Med Apples store popularitet er det oplagt at forfalske de dyre varer. I Kina produceres f.eks. falske iPhones med Android-styresystem – og der findes sågar butikskæder, hvis forretninger er indrettet præcist som Apple Stores i Vesten.

Apple prøver også at bekæmpe pirateriet i andre lande end i Kina, hvor lovgivningen ikke ligefrem gør det nemt at beskytte sine produkter mod kopiering.

Senest har Apple lagt sag an mod den amerikanske forhandler Mobile Star, der solgte iPhone-produkter via online-giganten Amazon. Apples undersøgelser viste, at 90 pct. af de tilbudte ”Apple ladere” var falske….

Ingen kommentarer endnu

Hvad synes du?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *