Felix Andersen sender videohilsen- and why I care

4 Min læsning

Elektronista har de sidste par uger kikket nærmere på Facebook troll’en Felix Andersen. Der er intet tydeligt projekt i hans profil, men én ting er klart. Han ønsker mange venner, og han gør sig umage for at kende til personlige ting ved sine venner. Hans updates er meget drengerøvsagtige og handler ofte om damer og om at gå i byen. Mange har fulgt Felix i lang tid og han har formået at få flere til at levere indhold som videoer, billeder og updates. Vel at mærke mennesker som ikke ved hvem Felix er.

Jeg er blevet spurgt hvorfor jeg gider at bruge tid på Felix. Gruppen social media nørder- den hårde kerne (som har over 15.000 medlemmer) har slettet mit oplæg til drøftelse af fænomenet med begrundelsen at Felix ikke er interessant, fordi han er irriterende. Og fordi jeg delte et link til en uddybende blogpost (den eneste som fandtes) som åbenbart ikke var tilladt.

Da jeg først stødte på Felix Andersen blev jeg personligt irriteret og var egentlig ligeglad. Jeg følte mig ikke i målgruppen. Men beskæftiger man sig med sociale medier og analyse af digitale fænomener, så er det ikke berettiget at frasortere ting, bare fordi man ikke selv synes de er fede.

Selvom Felix med sine godt 4000 followers endnu ikke er kæmpe stor, så må man anerkende at han gør noget ved dem der følger ham. De engagerer sig. De skriver til ham både med kommentarer til indlæg og privat med chatbeskeder. De deler billeder. De stiller ham spørgsmål. De går med på hans præmis, selvom de godt ved, at han er fiktion. De tagger ham på billeder, han ikke er med på. De tagger han til fester, han ikke var med til. Piger tilbyder ægteskab og mænd kalder ham homie og mate. (En venskabelig udveksling som vi også ser mellem f.eks. youtube stjernen Pewdie Pie og hans followers som han kalder “bro’s”).  Felix Andersen profilen udløser et paradoks. Han er på én gang et mysterium som man som bruger får lyst til at løse og afsløre. På den anden side betyder en afsløring, at underholdningen stopper.

Felix Andersens followers er i høj grad medvirkende aktører i en historiefortælling, og på den måde bliver Felix Andersen i en ny digital medieverden ligeså stærk underholdning som en youtube kanal, som en Netflix serie, som et klip af Skam eller som 10 minutters scroll på Instagram. (Gider ikke engang nævne flowtv, fordi den kanal udgør en ganske uvæsentlig del af målgruppens medieforbrug).

Felix Andersen

At medieforskere og mediebrugere som ikke er så komfortable med den nye medievirkelighed diskvalificerer indhold og kanaler fordi de ikke vurderer kvaliteten af indholdet som værende høj nok beror på en forældet målestok. De forstår simpelthen ikke hvori kvaliteten ligger. De leder efter høj billedkvalitet, god kamerastyring, sammenhængende historier, berettermodeller, profesionelle, aktører, tydelige afsendere.

De overser værdien i bitesize content, fællesskab, den aktive medskaber, identifikation, nærheden til afsenderen og meget mere.

Jeg bad Felix Andersen har svaret på nogle spørgsmål: Bruger du tid på andet en Felix Andersen? Har du en kæreste? Har du ikke lyst til at mødes med alle dem du chatter med? Har du en uddannelse? Har du et job der ikke handler om Felix? (Jeg spurgte med vilje ikke hvad han projekt er eller om han er en eller flere. Jeg ved nemlig han ikke siger noget meningsfyldt om det).

Felix svarer med en video med anonymous stemme. Han har for vellykket dramatisk effekt sakset et billede fra @elektronista instagramprofilen, hvor jeg står med The Mad Hatter til Comiccon i København. Det sidste hurtige billede til sidst er taget efter den første gang Felix blev omtalt i Radio24syv programmet Elektronista.

Jeg er 100% bevidst om at jeg deltager i Felix Andersens historie, og at jeg er medvirkende til at skabe opmærksomhed om hans projekt. Det kan jeg ikke se noget problem i. Som forsker eller journalist påvirker man altid det objekt man studerer. At antage noget kan være objektivt og komplet neutralt er i mine øjne en meget gammeldags måde at betragte medier på.

Jeg har chattet meget med Felix. Han opererer i front og backstage (og hans yndlingsforsker er sjovt nok også Goffman). Der er forskel på hvordan han chatter, og hvordan han skriver sine updates. Helt sikkert også på hvordan han chatter afhængigt af hvem han chatter med.

Jeg har gennemgået hele hans profil og jeg har tjekket hans billeder. Hvem han er venner med. Hvilke grupper han er medlem af. Og sagen er den at jeg faktisk nu ved hvem Felix Andersen er. Jeg ved hvilket tøj han går i. Jeg ved hvem han er kæreste med. Jeg ved hvor han går i byen. Hvem han er venner med. Hvor han holder ferie. Men det er sådan set lige meget. Jeg spoiler ikke fortællingen. Ikke lige nu ihvertfald…

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

1 + three =

No Comments Yet.