Appbefaling- hjælp til tørre og trætte skærmøjne

af

Det er eftermiddag, og du gnider dig i øjnene. Du har siddet foran skærmen hele dagen, og det begynder at sløre lidt. Måske har du tørre øjne? Måske løber de i vand (paradoksalt nok et tegn på tørre øjne), måske har du ondt i øjnene eller ligefrem spændingshovedpine? Tid foran skærmen slider, men der er hjælp at hente. Elektronista har fået skærmtips fra en øjenlæge.

Skærmens forførende lys kan være svært at slippe. Men der er faktisk løsninger som både kan skåne dine øjne og din nattesøvn. Det fandt jeg ud af forleden ved et besøg hos øjenlægen. Mine øjne er tørre, de løber i vand og gør faktisk også lidt ondt. Jeg fik flere tips af øjenlægen og et af dem er faktisk en appbefaling!

Tip 1. til tørre skærmøjne

Paradoksalt nok kan øjne der løber i vand være tegn på for tørre øjne. Vandet forlader simpelthen øjet for nemt, og det giver en tør og nogle gange lidt ru fornemmelse. For slet ikke at tale om omverdenens blikke når du hele tiden græder.
Øjenlægetip: Køb nogle øjendråber i håndkøb og dryp hyppigt. Det er lidt som håndcreme. Du skal gøre det ofte og i en længere periode. Hvis du køber ampuller undgår du at skulle smide en halv, åben flaske ud efter 3 måneder.

Tip 2. til slørede skærmøjne

Du kan næsten ikke fokusere mere, så trætte er dine øjne efter mange timer foran skærmen. Øjenlæger anbefaler derfor, at vi engang imellem husker at kigge langt, når vi har jobs som primært foregår foran skærmen. Flyt dig helt væk og se ud i horisont. Gå en tur ude i verden. Så får du også rørt dig. Husk “Sitting is the new smoking”.

Tip 3. App når det blå computerlys generer

Jeg vidste godt, at lyset på min skærm gør mine øjne trætte. Men jeg havde dog alligevel ikke forventet en appbefaling fra min øjenlæge. Men jo han diskede simpelthen op med desktop app’en justgetflux.com
App’en sørger simpelthen for at skærmens lys ændrer løbende efterhånden som dagen skrider frem og lyset ændrer sig. Når du sidder i et rum fyldt med dagslys, så må din skærm gerne være meget lys og kølig. Men når aftenen falder på og soler går ned, så er det bedre for dine øjne at skærmen følger med. Justgetflux tilpasser sig din tidszone og tilpasser sig lyset, hvor du er lige nu. App’en er gratis, men det er muligt at donere gennem paypal.

Tip 4. Når du ikke kan sove

Søvneksperter anbefaler, du ikke sidder foran skærmen lige inden du skal sove. Det blå lys forstyrrer simpelthen melatoninproduktionen i din hjerne. Men de fleste telefoner tilbyder nu muligheden for at indstillet automatisk til night mode. Min skærm skifter fx. nu væk fra det blå lys kl. 22. På iphone går du ind under “Skærm og lysstyrke” og indstiller “night shift”. (Og vi burde iøvrigt ikke engang have telefonen liggende i nærheden af sengen, så køb et gammeldags vækkeur).

Tip 5. Når du ikke kan se (eller gider læse)

Jeg hørte engang en øjenlæge sige noget i retningen af “er du over 40 og har hyppig hovedpine, så er det i 95% af tilfældene fordi du trænger til briller”. Jeg fik tjekket mine øjne og selv om hverken optiker eller øjenlæge mener jeg sådan rigtig har brug for briller, så har jeg købt 5-6 billige +1 briller fra Flying Tiger som nu ligger over alt i huset og i mine tasker. Pludselig er det blevet behageligt at læse igen.
(bed også din øjenlæge tjekke dig for grøn stær, især hvis en af dine forældre har det. Det kan holdes nede med øjendråber, men ubehandlet kan man blive blind).

1 Svar
 • Thorkil Johansen
  december 12, 2019

  Gode tip. Absolut.
  Og den kommentar kommer fra en 64-arig med medfødt grå stær – og som samtidig har arbejdet med it siden 1982 !
  Såe… tørre øjne… det er s’gu et problem. Udover de 5 råd fra CV, så kan jeg tilføje, at natten med lukkede øjne er dér hvor der skal restitueres. Her kan jeg anbefale *øjensalve neutral ophtha (recetp)’ og til daglig dryp, så er det ‘artelac 0,5ml (håndkøb)’ der hitter her i huset.
  Happy coding og go’ jul

Hvad synes du?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *