Gamere er fremtidens flyveledere

4 Min læsning

Det danske forsvar mener, at dygtige computerspillere har netop de egenskaber, som kræves for at kunne blive optaget på en af de mest krævende uddannelser i militæret. Flyveledere fra Forsvaret har senere fine chancer for at score højt lønnede jobs i de civile lufthavnes kontroltårne.

Flyveledere sidder ofte foran skærme, hvis indhold kan minde om avancerede computerspil.

Fortnite. E-sport. Counter-Strike. Dota 2. Starcraft. Flight Simulator. Hvis man som ungt menneske er rigtig god til et eller flere af disse avancerede computerspil, kan det meget vel være, at man har en fremtid som flyveleder.  Med ansvaret for at dirigere militære fly i virkeligheden eller få ansvaret for, at hundreder af passagerer kommer velbeholdent frem i et civilt rutefly.

I hvert fald har det danske forsvar opdaget kvaliteterne i dygtige gamers og prøver lige nu at lokke mange af dem til at søge om at blive flyveleder. Uddannelsen er inden for militæret, men giver fine chancer for senere at hoppe over i højt lønnede jobs i civile lufthavne i Danmark eller i udlandet.

Avancerede computerspil kan nemlig styrke en persons strategiske sans, reaktionsevne, koncentration og evne til at multitaske – at håndtere flere situationer på samme tid og gerne tænke flere træk forud.

Det er de samme egenskaber, som de professionelle flyveledere, der sidder i lufthavnenes kontroltårne, har.

Militærets flyveledere sidder enten i kontroltårne på landets flyvestationer eller side om side med deres civile kolleger i Københavns Lufthavn.

Kun en lille del af befolkningen er udstyret med de særlige evner, der kræves for at bestride jobbet som flyveleder. Uddannelsen er nemlig en af de sværeste at blive optaget på i Forsvaret.

”Højest mellem fem og ti procent af danskerne kan klare opgaven. Vi tror, at gamere ofte har evnen til at holde et godt overblik og hurtigt kan flytte opmærksomheden uden at miste fokus. Det er meget vigtigt som flyveleder”, forklarer Ronny B. Vossen. Han er specialkonsulent ved Forsvarets Rekruttering.

Han tilføjer, at dygtige computerspillere typisk har en hurtig reaktionsevne og kan tage hurtige beslutninger. De kan samarbejde, koordinere og visualisere. Desuden er det opmærksomme på ændringer og har en udvidet rumlig orientering.

”Når vi tester ansøgere, fokuserer vi bl.a. på rumlig intelligens, strategisk sans, hurtig reaktionsevne og talentet til at holde et roligt og køligt overblik selv under stærkt pres,” tilføjer psykolog Jimmi Andreasen fra Selektions-sektionen i FPS.

God løn vinker forude
Ansøgningsfristen for at melde sig til Forsvarets test som flyveleder udløber mandag den 11. februar. Med andre ord skal man have netop den beslutsomhed og hurtige reaktion, der også efterlyses hos fremtidens flyveledere.

Det hele kan sagtens være begyndt her – i en spillearkade, hvor man sidder i timevis med de nyeste strategi games.

Hvis en kandidat først er kommet igennem nåleøjet og indleder selve flyvelederuddannelsen i det danske forsvar, venter der ham eller hende en spændende og vellønnet fremtid.

Som flyveleder får man løn under uddannelsen. Startlønnen efter uddannelse ligger på 40.000 kroner om måneden og kan let stige til det dobbelte.

En flyveleder kontrollerer luftrummet og hjælper med at styre lufttrafikken fra landjorden. Flyvelederen er en del af et vagthold – enten i tårnet på en militær flyvestation eller i kontrolcentralen i Københavns Lufthavn.

I København sidder de militære og civile flyveledere ved siden af hinanden og udfører stort set de samme opgaver.

Derfor kan den militære uddannelse også være den direkte vej til at gøre en karriere i civil luftfart. Måske med udsigt til en højt lønnet stilling i udlandet.

I Københavns Lufthavn sidder Forsvarets flyledere side om side med deres civile kolleger. Alle arbejder tæt sammen.

Militæret digitaliserer
Ligesom den civile verden oplever det danske forsvar en voksende digitalisering og anvendelse af kunstig intelligens. Tablets og laptops har f.eks. fundet vej til at vise et overblik over både egne og fjendtlige styrker på skærmen

Forsvaret satser derfor på fremtidens soldater, der skal have særlige evner med data og IT. Der bliver f.eks. brug for dronepiloter, og de nye F35-jagerfly opleves, som om man fløj inden i en computer.

Der er en stor sandsynlighed for, at mange af nøgleposterne vil blive besat af gamere – folk, der har arbejdet med computerspil i mange år.

Kigger man på udviklingen i de senere år, er det bestemt ikke kun militæret, som har fået øjnene op for de særlige kvaliteter, it-nørder og gamere kan diske op med.

Mange af de hackere og crackere, der tidligere morede sig med at angribe computersystemer eller bryde programmer op, er i dag ansat som højt respekterede sikkerhedseksperter i større virksomheder og i konsulentfirmaer med speciale i at holde netop hackere, virus og andre it-kriminelle væk….

 

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

20 − 3 =

No Comments Yet.