Her er alt hvad du skal vide om PlayStation 5

4 Min læsning

Playstation 5 er lige på trapperne. Vi har samlet alt hvad du har brug for at vie i én komplet guide til den nye Playstation, der byder på en masse overraskelser og nye spiloplevelser.

Om meget kort tid melder den næste Playstation sin ankomst i Danmark. For mange gamere er det en af årets største begivenheder, og vi giver dig her det komplette overblik når det kommer til selve maskinen, hvorfor den er interessant, prisen og selvfølgelig spillene til den.

To forskellige maskiner – to forskellige priser

Når Playstation 5 kommer i butikkerne den 19. november, så er der to forskellige maskiner at vælge imellem: En helt almindelig Playstation 5 og en Playstation 5 Digital Edition. Men hvilken skal du vælge og hvorfor?

Forskellen mellem de to er simpel: Der er én som har et blu-ray drev til film og spil på skiver (den almindelige Playstation 5). Den anden Playstation 5 (Digital Edition) har intet blu-Ray drev og kan altså ikke de ting. Udover det, så er de fuldkommen ens, og vil spille de samme spil.

Det betyder i praksis at du med en “Digital Edition” af Playstation 5 kun kan købe og downloade spil via Playstation Store på maskinen. Det er ikke muligt at bytte / låne spil mellem venner og familie, købe brugte spil eller låne dem på biblioteket.

Playstation 5 og Playstation 5 – Digital Edition er grundlæggende den samme maskine. Den eneste forskel er om du vil have et blu-ray drev eller ej.

I bytte får du til gengæld en rabat på din Playstation 5. For hvis du vil have den maskine med blu-ray drevet så koster den 3999,- kr, mens “Digital Edition” kun koster 3399,- kr.

Udover blu-ray drevet, så er der ingen forskel på de to maskiner, i forhold til hvilke spil de kan spille eller håndtere.

En ny controller, med nye idéer og teknologi

Når du pakker din Playstation 5 ud til november, så får du ikke bare en ny maskine under fjernsynet mens også en helt ny controller i hænderne.

Det er nemlig første gang siden Playstation 3, at Sony for alvor har lavet radikale ændringer ved Playstation-controlleren og dens design. Den nye controller er større, og mere aflang end hvad den tidligere er. Og som du kan se på billederne, så er designet helt anderledes end noget du har set før.

Ændringerne i controlleren, som nu hedder Dual Sense, ligger ikke bare i udseendet. Der er også helt ny teknologi indeni den, som kommer til at ændre hvordan du oplever spil på Playstation 5.

For under de bagerste knapper, der hvor du hviler dine pegefingre, finder du de nye “Adaptive Triggers” som Sony kalder dem. Under knapperne sidder nemlig nogle meget avancerede motorer, som kan give dig modstand når du trykker i dem. I praksis betyder det, at du kan mærke en simuleret følelse af at spænde en bue i et spil som Horizon: Forbidden West.

Eller i det kommende actionspil Deathloop, kan de lave unikke rystelser og individuelle niveauer af modstand afhængigt af hvilket våben du skyder med i spillet.

Et enormt kvantespring af teknologien der leverer dine spil

Det er ikke bare i controlleren, at der er en masse ny teknologi. Selve konsollen er også fyldt med det nyeste skrig indenfor moderne teknologi. Playstation 5 kommer nemlig med høj-potent teknologi, der kun bliver overgået af de absolut dyreste gaming computere på markedet.

Det betyder selvfølgelig spil, som ser voldsomt flotte ud. Men teknologien inden i åbner også op for at spiludviklerne kan afprøve helt nye idéer og koncepter, som simpelthen ikke ville kunne lade sig gøre på ældre maskiner. Særligt værd at fremhæve er harddisken som Playstation 5 gør brug af. Den er absurd hurtig, og det betyder at lange “loading-skærme” kommer til at høre fortiden til. Nu går der blot få sekunder fra at du trykker “Start Spil” til, at du faktisk er igang med at spille.

Og så er der spillene

Uanset hvor meget spændende teknologi, som Sony propper den ned i den nye Playstation 5, så er det hele ligegyldigt uden spændende spil der kan udnytte den nye hardware.

Når Playstation 5 kommer i butikkerne, så er det med følgende spil du kan vælge imellem:

 • Astro’s Playroom (kommer indbygget og gratis på maskinen)
 • Demon’s Souls
 • Destruction All Stars
 • Marvel’s Spider-Man: Miles Morales
 • Sackboy A Big Adventure

Udover disse spil er der også titler som det seneste Call of Duty, FIFA og Assassin’s Creed: Valhalla som kommer til Playstation 5. Ender du med at løbe tør for spil at spille, så kan du også spille alle dine Playstation 4 spil på den nye maskine.

Snakken om spil er dog ikke ren lykke. For når Playstation 5 kommer på markedet, så varsler det også en stigning i prisen på Playstation 5 som Sony laver. Det vil sige at det næste Spider-Man, God of War og Ratchet & Clank vil have en vejledende pris på 599,- kr.

Demons Souls er et af de store Playstation 5 spil ved maskinens lancering i november

Det er første gang at konsolspil har set en generel prisstigning siden 2005, og i mellemtiden er prisen for at lave et moderne konsolspil steget med 300%. Foreksempel havde det seneste Grand Theft Auto et budget på mere end en halv milliard danske kroner.

En håndfuld af de kommende Playstation 5 spil vil dog også være at finde på Playstation 4. Kommende titler som “Spider-Man: Miles Morales” og det længe ventede “Horizon: Forbidden West” vil begge to også udkomme til den gamle Playstation 4.

Så hvis du ikke har behov for at investere i det nyeste nye, så vil du stadig kunne spille flere af de kommende blockbuster-spil fra Playstation-familien.

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

19 + five =

3 Comments
 • Lars
  oktober 16, 2020

  Jeg var meget begejstret for det første Spider-Man spil, så det bliver formentlig udsigten til at spille Miles Morales spillet, der får mig til at opgradere. Og det bliver versionen med drevet, så vi har et blu-ray drev. Så spares en gadget i stuen.

 • Rene Jacobsen
  oktober 20, 2020

  Jeg tror jeg vælger den digitale version. Jeg har en 3’er nu, så det bliver noget af en opgradering for mig. Jeg er mega spændt på deres controllere. Træls den er så svær at bestille lige nu.

 • Frederik Drost
  november 25, 2020

  Jeg er meget nysgerrig på hvordan den kan behandle lyd fra spil hvis man nu har et surround sound system i sin stue? Jeg har hørt den kan virke som amplifier for 7.1 !