Hvad så sexy lady!!! Catcalling ramte nettet denne uge. Har du prøvet det?

3 Min læsning

Af @ChristianeVejlo

En af de ting som internettet har buzzet med i ugens løb er catcalling. I en video publiseret på Youtube den 28. oktober (af Hollaback.org organisationen) vandrer en kvinde alene rundt i New York i 10 timer. Hun ligner en kvinde som alle mulige andre, hun gør intet for at gøre opmærksom på sig selv og hun er almindelig klædt i sorte jeans og sort tshirt. Foran kvinde går en mand med et skjult kamera i sin rygsæk. I løbet af dagen filmer han alle de kommentarer kvinden får fra tilfældige mænd på gaden. Mænd som prøver at komme i kontakt med hende eller som blot råber en kommentar efter hende. Det fænomen som kaldes catcalling og du kan se i videoen herunder  hvordan kvinder på 10 timer blev udsat for mere end 100 tilråb.


Catcalling er noget rigtig rigtig mange kvinder oplever hver eneste dag og selvom det nok er mere udbredt i udlandet sker det også i Danmark.  Og til trods for at mange nok vil argumentere for at man “ikke har humor” eller er “utaknemmelig når man ikke tager pænt imod et kompliment”, så er det faktisk ofte ikke særlig rart. Og der ER forskel på et sødt kompliment og en der bliver skide sur over at man ikke vil snakke med dem når de nu har råbt, at man er “SEXYYYY” og spurgt om man vil med hjem. Man går i sine egne tanker, og pludselig er der så en der råber et eller andet som på en eller anden måde har seksuel karakter og forventer at man honorerer dem med et smil. Kvinden i videoen har iøvrigt  efterfølgende modtaget voldtægtstrusler.

tumblr_miwfqpZy1t1qkywtfo1_500

Jeg husker første gang, jeg virkelig syntes, det var ubehageligt. Jeg gik som (en iøvrigt endnu ikke særlig kvindelig) 15 årig ved højlys dag, da en stor voksen mand mens han gik forbi mig kom helt tæt på mig og hviskede ind i mit øre “Have you ever had your pussy licked?”. Det var mildt sagt hæsligt. Jeg blev selvfølgelig nok lidt skræmt. Men den værste følelse var egentlig at jeg blev flov. Følte at han på en eller anden måde havde gramset verbalt på mig. Nok til at jeg lige nu mens jeg skriver det her faktisk stadig føler mig lidt pinligt berørt over situationen. Han seksualiserede mit rum og overtrådte mine grænser. Og sådan tror jeg faktisk rigtig mange kvinder har det, når de bliver udsat for den slags kommentarer. Jeg har sidenhen været udsat for lignende situationer. Og kan genkende nærmest alle situationer i videoen herover. Men adfærden handler jo om rigtig meget andet end at et par friske fyrer har nogle sjove bemærkninger . Det handler om lavt selvværd (hos mændene), om behovet for at hævde sig over andre, om ensomhed, om at imponere vennerne. (hvad tror du det handler om?).  Heldigvis har Buzzfeed lavet en vidunderlig fortolkning som på fineste vis illusterer hvad det EGENTLIG er mændene siger når de råber “Want some of this sexy baby!!”.

Er nysgerrig på andres historier. Har du oplevet catcalling? Har du selv lavet catcalling? Genkender du dig selv i videoen? Er vi sarte eller er der noget galt med hele fænomenet?

Funny Or Die lavede deres spoff på 10 hour street harrassment videoen, med signalet om at der måske er mange (hvide) mænd der ikke aner kvinder bliver chikaneret (eller på andre måder oplever deres køn spiller en rolle, hvor det ikke burde) fordi mændene selv bliver behandlet anderledes i samfundet (illustreret i filmen som konger der får jobtilbud, gratis gaver og high fives ifølge videoen) på gaden. Filmen slutter med ordene “100+ instances of verbal street privilege took place with 10 hours. This doesn’t include the countless Bud Light Limes, first bumps, and small business loans that were offered. If you want to help, please do nothing. Leave the patriarchy in place.” 

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

No Comments Yet.