De Olympiske Vinterlege – nu med 5G

3 Min læsning

Under de olympiske vinterlege i Sydkorea i år vil deltagere og besøgende som nogle af de første i verden kunne koble sig på 5G-netværk. Elektronistas gæsteblogger, Martin Rune Hoxer, var med, da 5G-netværket blev lanceret i den sydkoreanske OL-by PyeongChang.

De olympiske vinterlege finder sted i Sydkorea, nærmere bestemt PyeongChang i februar 2018. En international multisportsbegivenhed, som siden 1924 er blevet afholdt med alle former for vintersportsdiscipliner og med hele verden som tilskuer. For det ambitiøse Sydkorea bliver OL samtidig en mulighed for at vise og begejstre verden med nationens teknologiske formåen. 

Koreanerne har bakset med tiden, teknikken og ikke mindst millionerne, og den stolte nation lancerer i 2019 som et af de første steder i verden 5G-netværk. Altså et helt år før man forventer at kunne udrulle det i henholdsvis USA og Japan, hvor man – som i Danmark –  først regner med en implementering i 2020. Allerede i vinteren 2018 kan OL-deltagere -og tilskuere i Sydkorea dog få en forsmag på det ultrahurtige netværk.

Lanceringen af 5G-netværket til vinterlegene i PyeongChang var genstand for min tur til området, og det var en imponerende præsentation, vi fik deroppe i det kolde område – for koldt var det.

Hvad kan 5G? 

5G er femte generation af det mobile bredbånd, hvilket i sig selv måske er en forventelig udvikling, men det er hastigheden og de mange nye digitale tjenester, som bliver det helt store i denne udvikling.

Som vi fik forklaret ved rundvisningen i 5G-showroomet, så oplevede markedet en tidobling af hastigheden fra 3G til 4G. Denne gang forøges hastigheden med en faktor 100 – ja, steder hævder man endda, at dette bliver faktor 1000. Med disse hastigheder kan man på få sekunder downloade alle nuværende sæsoner af ”Vikings” eller ”Breaking Bad” på få sekunder. Eller hvad man nu er til!

Det bliver langt nemmere at bruge og implementere cloud-løsninger for både private og erhvervskunder, og både forbrug og udvikling af digitalt materiale formodes at stige kraftigt med mulighederne på 5G.

PyeongChang og 5G

Særligt 5G-netværkets hastighed kan give den infrastruktur, som gør, at Internet of Things for alvor giver plads til nye digitale tjenester og teknologier. Vi kan forbinde, digitalisere og automatisere langt flere af vores maskiner, services og funktioner, hvilket jeg fik en lille forsmag på i PyeongChang.

Atleter og gæster i VIP-områderne får mulighed for at køre med førerløse busser, hvor man under turen har en guide i hologram (yes, tænk Star Trek og Star Wars). Ønsker man underholdning under turen, kan man lave time-slice på sit UHD wide vision-skærm, så kunstskøjteløberens afslutning kan ses i vinklerne fra op til 100 kameraer.

Skulle man som almindelig gæst have svært ved at finde vej i det olympiske område, ja, så vil man kunne bruge augmented reality overlays til at skyde genvej samt lave interessante opdagelser undervejs i området. Men også en række services med kunstig intelligens blev fremvist ved besøget deroppe. Fx vil automatiske oversættelsesfunktioner og et AI call-center yde hjælp 24/7.

Vinterlegene i PyeongChang bliver stort for Sydkorea, men også for de teknologiske fremskridt. Men det var koldt i området, og naturen kan stadig slå teknologien ud af kurs. Min mobil gik således kold i de lave temperaturer, men mine koreanske medrejsende smilte bare overbærende af min Apple-mobil, hvorefter de knipsede løs med deres Samsung- og LG-smartphones.

Jeg ser frem til Sydkoreas charmeoffensiv til næste år og vil vente med begejstring på, hvad Sydkorea – og resten af verdenen – kan give os af muligheder med 5G.

Martin Rune Hoxer er Executive Director på Innovation Centre Denmark i Seoul, Sydkorea.

 

 

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

fourteen − thirteen =

No Comments Yet.