Online sikkerhed er vigtigere end sex

3 Min læsning

Ny analyse viser, at folk er lige så dårlige til at beskytte sig under sex som, når de surfer på internet. Alt for mange bruger fortsat dårlige passwords.

cyber-sikkerhed-bedre-end-sex-2

Hvad ville du svare, hvis du skulle vælge mellem bedre sikkerhed på internet eller sex i det virkelige liv?

Jeg har min klare fornemmelse af, hvad danskerne vil svare. Men bor man i USA, er svaret nok et helt andet.

En ny analyse viser nemlig, at 40 pct. af amerikanerne hellere vil droppe sex i et helt år end leve i frygt for at blive hacket på nettet, få deres identitet stjålet eller deres online konti tømt af kriminelle.

Analysen er foretaget blandt 2.000 voksne amerikanere af Dashlane, der er et softwarehus med speciale i kodeords management.

Den største villighed til at gå i cølibat findes hos kvinderne. Her vil 44 pct. gerne bytte sex med internetsikkerhed. Hos mændene er det 34 pct.

Jeg skal ikke kaste mig ud i en større vurdering af, hvorvidt undersøgelsen er et tegn på en generel sextræthed eller en klar markering af det vigtige i cybersikkerhed. Sandsynligvis det sidste.

Dashlane selv forklarer, at amerikanerne er lige så dårlige til at beskytte sig under sex som, når de surfer rundt på nettet.

De gider nemlig ikke at sikre sig bag ordentlige passwords og bruger hele tiden de samme i stil med ”password”, ”123456” osv.

cyber-sikkerhed-bedre-end-sex-3

For 5-10 år siden drejede cybersikkerhed sig om at beskytte computere og mobiltelefoner med antivirus software. “I dag har færre og færre deres data liggende lokalt. De er i stedet placeret i skyen, hvor gode passwords er den bedste sikkerhed,” forklarer Dashlanes topchef Emmanuel Schalit.

Schallit advarer samtidig mod en ny trend, der især spreder sig blandt unge brugere af sociale medier, besked-apps og lign. Det er nemlig ved at være almindeligt at dele og udveksle passwords.

Det kan synes ufarligt og uskyldigt, når det drejer sig om to gode venner. Men selv her kan den letfældige omgang med online kodeord føre til kompromitterende situationer – og folk kan jo lige pludseligt blive uvenner.

Ifølge Dashlanes analyse har 45 pct. af amerikanerne enten givet sit password til en anden person – eller har fået betroet den pågældendes kodeord. I 9 pct. af tilfældene var det kodeord til bankkonti!

Naiviteten er størst blandt de unge: 64 pct. af de 16- til 26-årige (”millenials”) har udvekslet kodeord med andre. Hos de over 35-årige er det kun 37 pct.

Dashlanes rundspørge afslører en generelt sjusket attitude hos internetbrugerne over for at sikre sig ordentligt, mens de er online:

  • 31 pct. har brugt deres kæledyrs navn som password, 23 pct. en nummerrække, 22 pct. et familiemedlems navn og 21 pct. en fødselsdato.
  • Næsten 10 pct. bruger deres favoritsportshold, 9 pct. deres adresse og 8 pct. deres telefon nummer.
  • Kvinder er mere tilbøjelige end mænd til at bruge kæledyrs navne som kodeord (34 mod 28 pct) eller navne på familiemedlemmer (26 mod 17 pct.)
  • Til gengæld bruger dobbelt så mange mænd deres sportsholds navn som password (13 mod 6 pct.).
  • Mænd er meget mere tilbøjelige til at lade navnet på udstederen af deres onlinekonto (f.eks. bank, socialt medie eller butik) indgå i deres kodeord (6 mod 3 pct).
  • 4 pct. bruger bandeord i deres online passwords. Sikkert fordi de har nemmere ved at huske dem end komplicerede kombinationer af bogstaver og tal eller store og små bogstaver.

I øvrigt er det ikke kun sex, som folk godt vil opgive en måned mod at kunne surfe sikkert på internettet:

41 pct. af de adspurgte i undersøgelsen vil godt undvære deres favoritmad i fire uger, hvis de kan slippe for at skulle resette og ændre kodeord til alle deres online konti – fra Facebook til bankens….

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

2 + eight =

No Comments Yet.