Podcast #194 Medieforbruget- hvad den digitale generation tager med sig
Børn helt ned til under 1 års alderen zoomer, klikker og swiper på tablets som om de aldrig har gjort andet. Faktisk har de lidt svært ved at forstå, man ikke kan gøre det samme på fjernsynet eller endda på analoge medier som bøger og magasiner. Men hvad betyder de digitale børns nye medievaner for fremtidens medievirkelighed? Vil de lægge nogle af de her vaner fra sig og falde tilbage til den store kabeltvpakke, når de selv stifter familie? Eller bliver det store stuealter fjernsyn og køkkenradioen slet ikke en del af deres boligindretning, når de flytter hjemmefra? Lyt med her eller abonner som podcast, så du får dit fix hver uge.
Gæster:
Dorte Høeg Brask, digital redaktør DR
Adrian Langer, direktør Splay Networks
Mikael Jensen, Watagame/Momio
Stine Liv Johansen, lektor i børns medier, Aarhus Universitet
Shownotes:
Stine Liv Johansens kapitel om Legens Medialisering:
http://www.hansreitzel.dk/Kommunikation/Medialisering/9788741261133
Lidt flere pointer her:
http://www.kristeligt-dagblad.dk/danmark/digitale-medier-udvikler-boerns-leg-og-faellesskab
Lego og Barbie prøver at ramme rigtige mennesker
Appbefalinger
Adrian: Rasmus Brohave app’en
Dorte: Ultra App’en
Mikael: Think Rolls, en app for 3-8 årige. Barnet testes på geometri og hukommelse.
Tak til Twitter og Facebook for feedback!
Martin Spang Olsen
marts 10, 2016Og skulle der evt. være nogle farer forbundet med de unges skærmforbrug? Jeg har også nævnt det i FB-tråden, men I har altså en lidt apologetisk holdning til emnet, som I længden ligner ignorance (eller rygklapperi fra industrien). Kender I ikke til den mest banale forskning på området? Skærme, Wi-fi, mobilstråler, osv. er skadelige, både fysisk og psykisk. Tilsyneladende halter DK bagefter, når det drejer sig om oplysning og risici. Check f.eks. denne her: http://forskning.dk/traadloese-samfund-skaber-stress/
Pernille Schriver
marts 10, 2016Danmark har fået IT-tunnelsyn. Skyklapperne er hermetisk lukket for den mængde af anerkendt forskning, som viser, at mobilstråling, mikrobølger, EMF/RF mm. kan give diverse fysiske og psykiske skader. WHO har kategoriseret mikrobølger som potentielt skadelige. Europarådet har anbefalet medlemslande at fjerne wifi fra skoler og børnehaver. Kræfttilfældene er stigende blandt unge. Danske børn ligger på 1. pladsen med at få antidepressiv medicin. Kommuner køber tablets i hobetal til eleverne i den tro, at det gør dem klogere. Mikrobølger forsinker hjerneprocesserne, forstyrrer hukommelsen, giver hovedpine, uro i kroppen og tinitus…. Hvornår vågner danskerne op af Tornerosesøvnen? http://www.helbredssikker-telekommunikation.dk/sites/default/files/Mobilstr%C3%A5ling%20skader%205.1.2012_0.pdf
Birthe Mikkelsen
marts 10, 2016Er enig med Pernille Schriver. Læs med her. http://www.ehsf.dk/
John Christensen
marts 10, 2016Det visuelle billede af alle bogstaverne i vores Latinske Alfabet, er noget af det allermest vigtige i dag og har for den sags skyld’ altid været det. For uden bogstaver ingen kommunikation. Men her opstod fejl, da man glemte de SMÅ bogstaver, den gang da man gik fra den gamle tunge jern model med runde taster, til den første plaststøbte Commadore64 Model, det er her man glemte’ at tage de små bogstaver med over på computerens nye store firkantede taster, hvor der pludselig bliver meget mere plads på tasten. Her er synsindtrykket af standardtastaturet forvirrende for begynderen. Alle tasterne har samme farver, og mange af tasterne får børnene sjældent brug for.
(Commadore64, Tastatur 1982) (Alfabet Tastaturet 2005)
Vinder af EU’s Sprogpris 2011
Her kan Alfabet Tastaturet gøre en stor forskel. Området med bogstaver er farvelagt, så det er let at overskue og skelne fra de øvrige taster. Rød for vokaler og blå for konsonanter. De enkelte bogstaver er angivet i både stor og lille form. Delete, Enter og Return tasterne fået dansk og engelsk tekst på, samtidig med den nye tekst er der kommet flere pile -> på tasterne som kan vise vej.
John Christensen
marts 10, 2016Jeg ved godt at mit indlæg, ikke lige passer her’ men da det er børn som der bliver talt om
syntes jeg godt, i en indlærings fase med eller uden IT. Alfabet Tastatur Idéen gør børn glade.
Hilsen John Christensen
Kirsten Maise Pedersen
marts 11, 2016Hvad med som udgangspunkt at sikre, at den teknologi, vores børn bruger, er sundhedsmæssig fysisk forsvarlig?! Vi lever i et informationssamfund og anser os selv for rimeligt intelligente som mennesker. Hvordan kan vi så som samfund forsvare at indføre en teknologi overalt – især i børneinst. og skoler – EFTER at den fx allerede er klassificeret WHO 2B – mulig kræftfremkaldende? Flere af forskerne bag presser på for at få det opgraderet til 2A – sandsynlig kræftfr. eller 1 – kræftfremkaldende.
Hvert år skal jeg som forælder godkende over for skolen, at min søn må køre med andre på udflugter. Men når jeg omvendt henvender mig ift. udsættelse for en teknologi, som utallige forskere, læger, eksperter, EU-organer mv. indtrængende appellerer til, at jeg beskytter min søn imod, så ramler jeg ind i en mur af uvidenhed og fralæggelse af ansvar! En teknologi, som nu 220 EMF-forskere fra hele verden siger “is killing many of us prematurely.” https://vimeo.com/123468632
Vi tror, vi har en Sundhedsstyrelse, der tager hånd om tingene, men NEJ! Allerede i 2007 kaldte den daværende direktør for Det Europæiske Miljøagentur, prof. Jacqueline McGlade, Sst. for “perfid” og sagde, at den svigtede sin nationale forpligtelse. http://ing.dk/artikel/miljoagentur-raser-sundhedsstyrelsen-er-perfid-82068 Det gør den stadig!
Udover de store stigninger i kræft, er der også enorme stigninger i fx ADHD og autisme. Forskning viser, at miljøtoksiner spiller en afgørende rolle og dét, at mange børn med autisme får det bedre eller helt afhjulpet ved at komme ud af trådløs eksponering, synes jeg, siger alt om, hvad det er, vi udsætter vores børn for. Og os selv! https://www.linkedin.com/pulse/emerging-link-between-wireless-autism-peter-sullivan eller video af samme https://www.youtube.com/watch?v=cz3EIDaJp50
Vær med til at insistere på de fornødne forholdsregler – fx kabling på skoler, wifi-fri områder i det off. rum som biblioteker, busser, tog mv.. Og på, at industrien vedkender sig, HVAD DE ALLEREDE GODT VED!!! og forpligter sig som medmenneskeligt ansvarlige ved at udvikle teknologien, så den er forsvarlig at anvende. Så den berettigede jubel over teknologien kan ske uden kulsorte skygger!