5 tips til mere bæredygtig brug af smartphone

af

Elektronista ser i en artikelserie nærmere på bæredygtig elektronik. Læs også om app’en der tjekker om dit tøj har ren samvittighed.

Måske har du overevejet at købe din næste smartphone eller PC secondhand, men er nervøs for at komme hjem med katten i sækken? Elektronista guider dig til elektronik-brugtmarkedet, der er langt bedre end sit rygte.

Danmark er det land i verden, der producerer 3. mest elektronisk affald og en stor del af det består af mobiltelefoner, som vi bruger i meget kort tid, før de erstattes af en ny, enten fordi de er defekte, eller fordi vi bare gerne vil have en nyere model.

Vi danskerne køber hvert år mere end 2 millioner mobiltelefoner og de bliver i gennemsnit skiftet ud inden der er gået to år. Derudover anslås det, at ud af den samlede mængde elektronik vi har i hjemmet, har hele 11%, sket ikke har været brugt det seneste år.

De holder dog ikke meget mere end 2 år i gennemsnit, før de bliver skiftet ud. Helt nøjagtigt har vi danskere i gennemsnit 334 kg elektronik pr. husstand – og ud af det, hele 11 % vi ikke har brugt det seneste år.

Det er rigtig, rigtig mange smartphones, tablets og computere der ligger og samler støv og som istedet kunne blive genbrugt, eller repareret, for selvom vi hurtigt skifter vores devices ud, har de oftest langt længere levetid i sig og kan bruges mange år endnu.

Der er flere virksomheder, der har specialiseret sig i at opkøbe, reparere og videresælge brugte devices og har sat alt ind på at fremme bæredygtighed i danskerenes forbrug af elektronik.
Men det tager tid at ændre et forbrugsmønster, for elektronik har ikke været en del af vores hverdag i særlig mange år og vi er først nu ved at vænne os til tanken om, at det selvfølgeligt er noget vi genbruger – ligesom vi gør med tøj, køkkenmaskiner og biler.

Herunder finder du nogle af de muligheder, du som forbruger har, for at gøre forbruget af elektronik lidt grønnere.

1.Køb din næste smartphone eller PC brugt.
Du kan købe brugt mange steder. F.eks. finder du hos Greenmind et stort udvalg af smartphones og computere fra mærker som Apple, Samsung, Lenovo eller Dell, som koster en hel del under nyprisen. Nyere Iphones som 5s-SE-XS Max, MacBooks fra 2011-nu samt nyere samsung-modeller.
Alle devices bliver solgt som enten “Ny stand”, “God stand” eller “Brugt stand” og vi var overraskede over hvor ny selv “Brugt stand” så ud, da vi så nærmere på produkterne. Lidt som min smartphone typisk ser ud efter jeg har haft den i brug i noget tid uden skærmbeskyttelse; med ganske få, men dog synlige ridser og brugstegn. Men det påvirker jo ikke ydeevnen.
Alle devices sælges med 3 års garanti, altså 1 år mere, end der følger med i forhold til den danske lov om reklamationsret, når du køber elektronik fra nyt. Og så får du endda en fabriksny oplader med, der ikke er knækket, som rigtig mange brugte opladere fra især Apple oftest er.

2. Få repareret din defekte device
Forlæng din mobils liv ved at få den repareret, så den bliver fuldstændig som før, den kom i brug.
Greenmind bruger originale reservedele direkte fra producenten (i nogle tilfælde også OEM-dele) og overtager tilmed garantien på din device, så den gælder fra den dag, du får den tilbage efter reparationen og 24 måneder ud i fremtiden. (I de fleste tilfælde gælder den originale garanti dog stadig, samtidigt med den nye).
Langt de fleste reparationer udføres samme dag og hvis du fx blot skal have repareret en defekt skærm, tager det kun i omegnen af 1-3 timer og i mellemtiden kan du få udleveret en lånetelefon, så du ikke dør af kedsomhed og SoMe-abstinenser i adskillelsesperioden.

3. Sælg din brugte smartphone eller computer
Måske har du guld i skufferne derhjemme? Greenmind opkøber din brugte smartphone uanset standen, så tøv ikke med at aflevere den, selv hvis glasset er itu, batteriet slapt og der er monteret uægte reservedele – det kan sagtens være at enkelte dele kan genanvendes alligevel eller at den kan få nyt liv efter en reparation. (hvilke kan købes?)
Hvis du ikke orker at skulle aflevere den fysisk i en Greenmind-butik kan du istedet sende den forsvarligt indpakket – portoen er betalt.

4. Opgrader din gamle device til en nyere
Byttemarkeder er vejen frem i et mere bæredygtigt forbrug af elektronik. Greenmind tilbyder, at du kan opgradere (eller nedgradere, hvis du ønsker det) din smartphone ved at bytte den til anden model og betale differencen, eller få udbetalt et beløb, for din gamle telefon.
Greenmind har ofte “Byt-til-nyt”-kampagner, fx kan du lige nu opgradere en Iphone 6S til en 8ér for et fastsat beløb, så det er værd at holde øje med kampagner med netop din device. Dog er det altid muligt at sælge en brugt device og få rabat på en “ny” hos Greenmind – kampagne eller ej.

5. Skil dig af med din gamle elektronik på en miljørigtig og sikker måde.
Måske har du elektronik derhjemme som ikke er noget værd i gængs forstand, men som du tøver med at smide ud, fordi du ikke lige har fået fjernet din personlige data fra dem?
Hvis du afleverer det hos Greenmind, kan du være sikker på, at din eventuelle, tilbageblevne data vil blive destrueret i en metalmakuleringsmasine. Derudover, at de dele af din elektronik der evt. kan genbruges, vil blive det, og at de miljøskadende stoffer de indeholder vil blive afskaffes på korrekt vis.

Kilde: Tænk


Ingen kommentarer endnu

Hvad synes du?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *