UGENS ELEKTRONISTA ER DORTE TOFT

af

A

f Christiane Vejlø

Hun er en hædret journalist og blogger og særligt kendt for sin rolle i afsløringen af IT fantasten Stein Bagger. Elektronista elsker især Dorte Toft fordi hun blandt andet med bogen “Lykkelig i nørdland”kæmper for flere piger i tech fag.

Foto: Ulrik Jantzen/Das Büro

Hvad arbejder du med for tiden? Jeg er selvstændig journalist og skriver især på mine tre blogs, og den ene – Bizzen hos Berlingske Business – får jeg honorar for. Det hænder også, at jeg leverer artikler om særlige emner, der fænger mig, til andre medier, ligesom det hænder, at jeg holder foredrag, for eksempel om danske pigers ekstreme fravalg af it- og ingeniøruddannelse.

Hvorfor tror du kvinder ofte vælger teknologien fra? Det handler om tidsånden – prægningen. Tech var cool i gamle dage, men det er for længst overstået, lige bortset coolness-faktor i brugsøjemed såsom iPhonen. Dertil kommer, at når piger opfordres til at vælge med hjertet, så banker hjertet for klassiske kvindeområder, hvilket er noget med andre mennesker, med design, med kommunikation og måske kunst. Men fravalget handler også om, at kvinder generelt set undervurderer egen intelligens – det viser forskningen. Den fortæller også, at undervurderer man sig selv,  viger man mere tilbage for, hvad man betragter som svært. Man holder sig til det, der ligger lige for. Måske en forlængelse af den hobbymæssige interesse.

Hvordan tror du at vi kan få flere kvinder ind i IT og teknologifagene? Religionen på bjerget har i langt tid været, at Danmark skal overleve ved hjælp af kreativitet, innovation og gruppearbejde. Hvordan er det lige, det går? Radikal innovation fås ikke ved at gå i basisgruppe, men forudsætter dyb viden hos nok. Når de unge piger (og drenge) stort set aldrig konfronteres med de enorme forskelle, man kan gøre ved at dygtiggøre sig inden for IT og ingeniørfag, er der intet incitament til at gå den retning. De unge bombarderes med tv-serier om advokater, læger og amatører. De mødes med fyldte spalter om musikere, skuespillere, filmskabere og forfattere. Det er minimalt, hvor mange i journaliststanden selv, der overhovedet har snuset til naturvidenskab og teknologi, og det smitter af på, hvad de selv vælger at specialisere sig i. Derfor er der en alt for stor blink vinkel i relation til et område, der kan blive helt afgørende for menneskers overlevelse – og klodens overlevelse. Og det er synd for de unge.

Hvad er din yndlingsgadget? Jeg har ikke nogen ynglingsgadget, fordi jeg synes, at de ting, jeg bruger, burde være så meget bedre, end de er. Jeg er også overbevist om, at var der flere kvinder inde over både produktions- og designprocessen, så havde vi alle – kvinder som mænd – fået langt mere brugsvenlige produkter. Langt tidligere.

Men – ved nærmere eftertanke. Jo, jeg har en ynglingsgadget, hvis man kan betegne et headset som en gadget. Det er Boses Quiet Comfort 3 headset, der med sin ”Noise Cancellation Technologi” leverer instant lettelse, hvis man er på rejse, har støjende overboer eller er tvunget til at arbejde i helvedes forgård, kontorlandskaber.

Hvad vil du gerne fremhæve som særligt spændende lige nu? Jeg ville have en intelligent ”galoche” på min venstre ankel, der er maltrakteret efter brud, forstuvelser, fejldiagnoser og anden ulykke. Tjek for eksempel MIT-professoren Hugh Herr der har to kunstige underben/fødder. Han er en ivrig bjergbestiger, men fik sine ben amputeret efter at være fanget i kulden på et bjerg i fire dage efter en snestorm. Det er dybt imponerende, hvor langt hans team er nået med ”intelligente proteser”, og han bebuder også galocher (mit udtryk), der hjælper staklen, som har fået dropfod efter en hjerneblødning, og han bebuder andre beskyttende ting, der måske kan overflødiggøre udskiftning af hofter og knæ.

Og så vil jeg i øvrigt have mig en god, nogenlunde alsidig servicerobot til, når jeg bliver endnu ældre. Jeg håber blot, at de når at blive gode nok, for i min optik vil den demografiske udvikling få meget ydmygende følger for handicappede og ældre. Skulle jeg ende i en kørestol, skal den være så intelligent, at den kan klare trapper og være hæve/sænke, så man kan tale med folk i øjenhøjde.

Har du et hurtigt teknologi tip du vil dele? En af de ting, jeg selv havde overset for længe, var muligheden for at forstørre/formindske skærmbilledet ved enten kombinationen ctrl + eller ctrl – . Men forhåbentlig er jeg den eneste, der overså den lettelse.

Her kan du følge Dorte og hendes knivskape skriblerier.

Non-business blog: toftens.blogspot.com

Business-blog: bizzen.blogs.business.dk

Blog om pigers fravalg af tech/ingeniørfag lykkeliginoerdland.dk

Mit visitkort dortetoft.blogspot.com

Twitter @dortetoft

Og ja. Jeg er på LinkedIn

Gratis download af bogen ”Lykkelig i nørdland – Hvem bygger fremtiden?”

Via iPhone-appen ”Bøger by Gyldendal”

2 Svar
 • Finn Gundersen
  april 3, 2012

  2 på hinanden følgende dage, har der været angivet ovennævnte blog med dig som forfatter..
  Desværre kan jeg ikke finde denne blog nogen steder – og jeg tror det skyldes sidste ord i overskriften “echtjek”..
  Kan du venligst guide mig på vej til den blog, som omhandler DLG – som er min arbejdsplads – derfor min interesse..
  Jeg håber at få den rigtige blog-adresse..

  venlig hilsen

  Finn Gundersen
  Kgs. Lyngby

Hvad synes du?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *