Elizabeth Holmes- Blod, løgn, penge, dødsfald, body guards og en hemmelig affære

af

Hun klæder sig i sorte rullekravebluser som Steve Jobs, og hun taler næsten præcist i samme tone og med samme mimik som Mark Zuckerberg. Som 19-årig startede hun, hvad der skulle blive en af de største forsidehistorier i techpressen. Men det hele var baseret på en løgn, som hun fortalte uden at blinke. Se traileren til en af techmiljøets vildeste historier Out for Blood in Silicon Valley nederst.

Elizabeth Holmes var både founder og CEO for virksomheden Theranos, som med et enkelt fingerprik, en miniblodprøve og en printerlignende maskine kunne teste for en lang række sygdomme på 250 forskellige parametre. Og til en uhørt lav pris.

Politikere jublede, de hårdpressede amerikanske sundhedskunder var begejstrede, og den unge, idealistiske kvinde var pressens darling. Hun modtog den ene pris efter den anden, og investorer kastede velvilligt millioner af dollars efter virksomheden, som på sit højeste stod i en værdi af 9. mia dollars. Da Holmes stadig sad med 50% af ejerskabet af virksomheden betød det, at hun stod til at blive den yngste selvgjorde millardær nogensinde. Med det fulgte også middage med tidligere og nuværende præsidenter og en ligeværdig omgang med techverdenens øvrige stjerner som Mark Zuckerberg fra Facebook, Eric Smith fra Google, og det hun selv omtaler som “Airbnb drengene”. Holmes var landet i den absolutte top af techpoppen.

Den unge, altid sortklædte kvinde var stålsat og ambitiøs, og dem der talte med hende blev oftest nærmest religiøst overbevist om Theranos potentiale. Det handlede om at skabe en bedre verden, hvor det blev lettere, billigere og mindre smertefuldt at blive teste for sygdomme, og dermed også helbredt i tide. “Ingen skal sige for tidligt farvel til en de elsker”, gentog Holmes igen og igen.

I Theranos bestyrelse fik Holmes samlet en gruppen bestående af lutter magtfulde, ældre mænd. Tidligere ministre og højtstående profiler. Der manglende tydeligvis folk inden for science og tech, men den tætte forbindelse til magten beskyttede Elizabeth Holmes og Theranos. De involverede abonnerede 100% på iværksætteren.

Men bag kulisserne ulmede et oprør. For Edison, maskinen som det hele stod og faldt med fungerede slet ikke. Resultaterne var upræcise eller decideret forkerte, og der var hele tiden tekniske fejl. Mens Holmes ud af til fortsatte den store succeshistorie ramlede det i kælderetagen ved det af body guard bevogtede hovedkvarter med skudsikre vinduer i Silicon Valley. Enkelte medarbejdere begyndte at stille spørgsmål til den nærmest sekteriske ledelse. En fyr var så rystet over forløbet, at det sendte ham i dyb depression, som endte med selvmord.

Men andre i virksomheden blev ved med at undre sig over ledelsens paranoia, at deres mails tydeligvis blev overvåget og over den manglende sammenhæng mellem det, de så inden for murerne, og den historie der blev fortalt på den røde løber. Til sidst var det nok.

Den stålsatte Elisabeth Holmes styrede mod stjernerne med hvad, der lød som en god idé, men crashede med det hele, da hvad der måske startede som en klassisk Silicon Valley go getter start up “aim for the stars” attitude pludselig blev til en omsiggribende løgn hele virksomhedens eksistens balancerede på.

Elizabeth Holmes gjorde det hele uden at blinke. Bogstavelig talt uden at blinke. Se hvordan i det vanvittigt spændende dokumentarfilm Out for Blood in Silicon Valley, som du finder på HBO Nordic. Fordyb dig endnu mere i historien i John Carreyrou’s bog Bad Blood: Secrets and Lies in a Silicon Valley Startup, lyt til podcasten The Drop Out eller vent til spillefilmen med Jennifer Lawrence i hovedrollen får premiere. Oscar vindende instruktør Adam McKay følger historien til dørs.

1 Svar
  • Chris
    juli 10, 2019

    Der er også en podcast, der dækker emnet virkelig godt. Hvis man er interesseret i Theranos, så kan jeg stærkt anbefale The Dropout fra ABC.

Hvad synes du?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *