10 danske memes som hittede i 2014

af

Det seneste år er memes for alvor brudt igennem her i kongeriget. Derfor skal du have buddet om at hygge dig med en nostalgi-liste over årets største danske memes. Vi tæller ned fra 10.

Af @OskarDer og @LindaCorftiz

10. #Løkkeerminformand

U

nder det gryende formandsopgør i Venstre i maj lancerede Lars Løkkes støtter en kampagne for at bakke deres formand op. Det var meningen, at venstrefolk og andre skulle give deres støtte til Lars Løkke med #løkkeerminformand. Hashtagget blev dog hurtigt hijacked af folk med andre intentioner, og latterliggørelser blandede sig med støtterne. En tumblr-blog giver et overblik over de bedste memes fra #løkkeerminformand og denne Storify har styr på de bedste tweets.

Løkkeerminformand

 

9. Kasket-gate/woodwoodgate

Det er faktisk en fin lille historie om en storm i et glas vand.
1. X-factor-dommer Lina Rafn har en Wood Wood-kastet på.
2 Grundlæggeren af tøjmærket Karl Oskar Olsen tweeter: Tag den kasket af tak !!! #xfactor
3. Lina Rafn undskylder: ‘Jeg har fuld forståelse for, at Wood Wood ikke vil associeres med et brand så kommercielt som ‘X Factor’. Wood Wood er for en lukket kreds af feinschmeckere, og jeg tænkte mig helt ærligt ikke om, da jeg valgte at tage kasketten på til optagelserne’.
4. Folk morer sig over situationen på Twitter med læssevis af spydigheder, jokes og memes.

woodwoodgate anna og lotte

8. #jegerbrian

Memet blev søsat af tv-programmet VM i Vandkanten på DR3, hvor de hver dag kårede det bedste #jegerbrian-billede. Opgaven gik ud på at lægge sig i samme flotte position, som Brian Laudrup indtog, efter han havde udlignet til 2-2 i Danmarks kamp mod Brasilien ved VM i Frankrig ’98. Både på Twitter og Instagram er der hundredevis af billeder af folk, der laver en #jegerbrian. Hashtagget er stadig aktivt her i juletiden.

#jegerbrian nisse

7. Servicemedarbejder-memes

Der var mange meme-sider på Facebook, som slog igennem i år. En af de populære var servicemedarbejder-memes, som har en jævnt flow af nye memes, der beskriver hverdagssituationer for de lavestlønnede i butikker rundt omkring i Danmark. Det kan mange relatere til, for siden har pt. 35.000 fans.

Servicemedarbejder

 

6. Børsens kampagne

Dagbladet Børsen lancerede i efteråret en ny kampagne med avisens frontfigurer skuende ud i, hvad der kunne ligne, en dyster fremtid. Tilsat var provokerende kritik af både den offentlige og private sektor. Kampagnen var som skabt til at gøre grin med, og det blev den også af to populære tumblr-blogs: Børsen Rapper og Børsen Redder DK. Det hele startede dog med det her billede:

Børsens kampagne

 

5. Randers Memes

I efteråret brød Facebook-siden Randers Memes igennem, og den har nu 47.000 fans. Memesne går ud på at udstille Randers som Danmarks centrum for lavkultur – dvs. fuld af kriminalitet, Mokai og Nike Shox-sneakers.

randers memes

 

4. John Hitler

En dreng blev i en quiz på DR Ultra spurgt om, hvad Hitler hed til fornavn. Han svarede skråsikkert. “John Hitler – John Hitler!”
Og et kæmpestort dansk meme blev født. Drengens citat blev klippet ind i adskillelige klips på Youtube lige fra dåben af de royale tvillinger til over mange Hollywood-film til oplagte Hitler flipper ud-parodier. En facebook-side fik lynhurtigt 56.000 fans, og sangen “John Hitler” strøg op som nummer 1 på den danske Itunes hitliste. Drengen og værten synes i øvrigt, at det er fint at grine med dem, bare ikke af dem.

 

3. Hop i Havet

I april kunne man ikke være på Facebook uden at støde på videoer af folk, der udfordrede deres venner til at hoppe i havet for derefter selv at springe ud i saltvandet. Trenden var faktisk oprindeligt orkestreret af Cult, men folk glemte hurtigt, at de skulle have en energidrik i hånden og råbe “God energi vinder altid”. I stedet blev det til “Du skylder mig xxx, hvis du ikke er hoppet i havet inden for 24 timer”.
Bl.a. hoppede Liberal Alliances formand, Anders Samuelsen, med på bølgen.

hop i havet anders samuelsen

 

2. Lord Bendtner

I et internationalt perspektiv er Lord Bendtner faktisk det største af alle danske memes – Facebook-siden “Lord Bendtner” har næsten 100.000 fans. Memet brød igennem i november 2013, men ifølge google trends toppede det i januar 2014 og har i dette efterår fået et stærkt comeback, efter Bendtner skiftede til Bundesligaen – derfor tæller Lord Bentdner med her på 2014-listen. Memet går ud på at hylde Niklas Bendtner som verdens bedste spiller. Zlatan, Ronaldo og Messi ser alle op til The Lord – et navn han i øvrigt fik, fordi han var sammen med baronesse Caroline Flemming.

Lord Bendtner

 

1. #vasegate

Ingen over, ingen ved siden. Årets absolut største danske meme var #vasegate, som udsprang af Kählers udsolgte jubilæumsvase, og en dedikeret gruppe af befolkningen, der ikke ville finde sig i et “Desværre, varen er udsolgt.” Mange andre fandt dette folkekrav morsomt, og så begyndte memesne. Især brands så en fordel i at hoppe med på bølgen, hvilket blot skubbede endnu mere til fænomenet.

Vasegate

 

Har vi overset et stort meme fra årets løb? Skriv hvilket i kommentarerne.

Hvad synes du?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *