HAR DU DEAKTIVERET FACEBOOKS NYESTE SNAGETJENESTE?

af

Du hænger ud i en park med en god ven og lige ved siden af jer er en gruppe igang med at tage billeder af deres picnic. Du havner på billederne, men ved det ikke. Lige indtil at billederne dukker op på Facbook med dit navn på. Facebook har introduceret Face Recognition og foreslår dine venner at tagge dig. Læs her hvordan du nemt slår det fra.

N

år dine venner én gang har tagget dig i et billede vil Facebook til evig tid- eller ihvertfald til du ikke længere ligner dig selv- vide hvem du er (endnu mere end de gør i forvejen). Herefter vil Facbeook automatisk foreslå din ven at tagge dig i alle de andre billeder som vennen har adgang til. Du kan untagge billederne igen, men først efter de er blevet offentliggjort på alle dine venners wall’s. Face Recognition er en sjov og social feature, som helt sikkert vil bringe underholdende øjeblikke med sig og gøre billeddeling mere interessant. Men mange synes den overskrider deres grænser for privatliv.

Måske var du til jobsamtale i parken? Eller måske er der andre private grunde til, at du ikke ønsker at hele dit netværk skal kende til din færden. Måske gider du bare ikke tagges på en masse unødvendige billeder. Men frygt ej. Elektronista har lavet en hurtig guide som viser dig, hvordan du slår Face Recognition fra.

  • Øverst i højre hjørne klikker du på drop down menuen “konto”
  • Klik på “privatindstillinger”
  • Under “Deling på Facebook” tryk “Brugerdefineret”
  • Klik på den lille blyant nederst hvor der står “Tilpas indstillinger”
  • Scroll nu ned til hvor der står “Ting andre deler”
  • Den 3 ting er “foreslå billeder af mig til venner”
  • Klik på “Rediger indstillinger” og sæt den til “Deaktiveret”
  • Mens du er igang kan du også deaktivere “venner kan checke mig ind på steder”, hvis du helst selv vil stå for den sag

Facebook er kendt for at have et meget afslappet forhold til brugernes privatliv. Hele Facebook konceptet er afhængigt af, at folk deler og ser hinanden og hinandens indhold. Derfor har Facebook også altid gjort brugernes profiler helt åbne fra starten per default. Det samme gælder de fleste nye tjenester, som dukker op undervejs. Selvfølgelig får du meget mere ud af Facebook, hvis du lader dem stå, men er det nu også lige det du har brug for? Hvad tænker du om at blive tagget på Facebook?

4 Svar
  • Feljlfinder
    juni 17, 2011

    Der er en kæmpe fejl i hele præmissen for denne artikel!
    Det er ikke hvem som helst der kan tagge dig i billederne med face recognition! Det er KUN dine facebook-venner.
    Dermed er der altså intet at frygte. Det eneste denne nye feature gør er at gøre det nemmere for dine venner at tagge dig i billeder, ved at forslå dit navn hvis ansigtsgenkendelsen tror det er dig på billedet.

    Det ville også være et mere eller mindre umuligt projekt at lave ansigtsgenkendelse på facebooks ca. 500 millioner medlemmer hver gang et foto blev uploadet. Det ville kræve så usandsynligt meget regnekraft at det på ingen måde ville være et realistisk projekt, før den dag der findes kvantecomputere. Derimod er det noget mere realistisk at gøre det mod de maks 5000 venner man kan have.

    • christiane
      juni 17, 2011

      Hej Fejlfinder
      Du har ret i at tjenesten ikke var helt præcist beskrevet. Vi har rettet lidt i artiklen for at gøre den mere akkurat. Det er sandt nok egne venner, som får foreslået billeder de kan tagge. Men mange bryder sig ikke om at blive tagget ufrivilligt og nu kommer der meget mere af det. Derfor er det interessant/probematisk at Facebook altid gør at den slags tjenester er slået til by default.
      Tak for dit input!

      Christiane

  • Fez
    juni 17, 2011

    Nu skal man også lige huske forskellen på “venner” og “en gruppe teenagere” – det er jo kun folk man rent faktisk kender, der vil få foreslået automatiske billed-tags… og de kunne jo også bare selv ha’ valgt at tagge dig.

  • Feljlfinder
    juni 18, 2011

    Hej Christiane
    Tak for rettelsen! Det er altid rart at se et website tage deres læsere seriøst, og den nye formulering er meget bedre :)
    Du siger, at det er interessant/problematisk, at sådanne funktioner automatisk er slået til. Jeg vil derimod mene, at dette er ganske naturligt! Når man vælger at benytte facebook, vil jeg mene, at man som kritisk forbruger er forpligtiget til at sætte sig ind i, hvad man går ind til. Facebook er, og bliver jo en forretning! Hele facebooks forretningsmodel bygger jo på hvor meget information, de kan høste på hver enkelt bruger. Dermed vil jeg mene, at det er ganske naturligt, at denne slags festures er slået til pr. automatik, da det jo ligger i deres interesse at få kortlagt så meget af din adfærd som muligt.
    Jeg er altså af den mening, at det ikke er facebooks opgave at værne om individets privatliv, men derimod vores opgave som forbrugere af et produkt, at være kritiske og undersøge hvad vi siger ja til, og hvilke konsekvenser det har.

Hvad synes du?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *