Spilbranchens #MeToo øjeblik er endelig kommet

4 Min læsning

Af spilanmelder Mikkel Winther

Spilverdenen har endelig sin #MeToo opvågning, og gennem hele sommeren har en lang række modige kvinder og mænd er stået frem på Twitter, og i medierne, hvor de har beskrevet seksuelle krænkelser og overfald indenfor spilbranchen.

Cards Against Humanity – Populært festspil var plaget af racisme og sexisme

How to Play Cards Against Humanity Online for Free | PEOPLE.com

Det hele startede i juni måned, hvor hashtagget #CAHisOver begyndte at boble op til overfladen. “CAH” referer til det meget populære festspil “Cards Against Humanity”, som har været en enorm succes for firmaet gennem de sidste ni år.

Igennem hashtagget blev en lang række ubehagelige historier lagt frem om en af virksomhedens grundlæggere, Max Temkin, der har fungeret som virksomhedens ansigt udadtil.

Max Temkin – En af grundlæggerne bag spillet Cards Against Humanity

Beskyldningerne rettet mod Max Temkin, og hele virksomheden er mange. Alt fra hverdagsracisme til seksuelle krænkelser og en grundlæggende virksomhedskultur, der forsøgte at nedgøre kvinder, queer personer og farvede ansatte ved enhver given mulighed.

Beskyldninger om racisme og seksuel krænkelse udført af både Max Temkin, og andre ansatte hos Cards Against Humanity, har fået virksomheden til at fjerne Max Temkin fra den daglige ledelse, men han fremstår stadig som en af de otte medejere, og vil derfor stadigvæk tjene penge på virksomhedens fremtidige produkter.

Artikler der kan give dig overblikket over sagen:

En af verdens største spilfirmaer fyldt med sexisme, voldtægt og udnyttelse af kvinder

Ubisoft udgiver 5 AAA spil inden foråret 2021 | GamersLounge

Ubisoft er et af verdens største spilfirmaer, der blandt andet står bag kæmpesucceser som Far Cry, Assassins Creed og Just Dance.

I slutningen af juni blev en række topledere fra Ubisoft anklaget for trusler af både fysisks og seksuel karakter. Samt beskrivelser af en overordnet homofobisk og racistisk virksomhedskultur, der herskede ved flere af virksomhedens spilstudier (Ubisoft har mere end 15.000 ansatte fordelt på 47 spilstudier).

En af anklagerne omhandler Ubisofts marketings manager, Andrien Gbinigie, som voldtog en 18-årig ansat:

It’s taken a long time and a lot of therapy to stop listening to words that are burned into my brain – ‘you should be grateful’ – to forgive myself for the fact that at a certain point I stopped fighting him, and to try to be okay as I can be with the fact that my first experience with sex at all was rape. It wasn’t the longest experience, but it was enough to still fuck me up to this day.”
(Gamasuta.com)

Udover dette, har der været anklager rettet mod en lang række af virksomhedens øverste ledere, og HR-afdelingen i virksomheden som bevidst har ignoreret anklagerne i op til flere år. Indtil nu er en lang række af virksomhedens ledere, deriblandt den kreative direktør, blevet afskediget.

Ubisoft har igangsat både en ekstern og intern undersøgelse af virksomhedens kultur, og virksomhedens chef, Yves Guillemot, har sagt at Ubisoft vil gå igennem omfattende strukturelle ændringer for, at skabe et arbejdsmiljø hvor alle føler sig velkommen.

Hvis du ønsker at læse mere om anklagerne rettet mod Ubisoft og dets ledere, har Bloomberg en dybdegående artikel om forholdene.

Et af spilbranchens største navne har i årevis udnyttet unge kvinder, der vil være en del af branchen

I spilbranchen bærer navnet “Chris Avellone” meget stor betydning. Han er forfatter til nogle af branchens mest hyldede spil (Fallout, Planescape Torment og Pillars of Eternity), og har i de seneste år været hyret til at skrive ventede spil som Dying Light 2 og System Shock.

I midten af juni stod en kvinde frem på Twitter, og beskrev hendes oplevelser med Chris Avellone:

https://twitter.com/SJBsMama/status/1274175397337411586

Flere af kvinderne der trådte frem beskrev hvordan Chris Avellone gennem hans karriere har udnyttet unge kvinder, drukket dem fulde og tiltvunget sig sex eller intimt samværd mod deres vilje.

Chris Avellone har på Twitter skrevet, at han vil lytte og reflektere over sine handlinger, men har på ingen måde undskyldt eller erkendt hans problematiske opførsel.

Som konsekvens af beskyldningerne har flere spilfirmaer valgt at stoppe ethvert samarbejde med Chris Avellone på deres projekter, blandt andet er han ikke længere involveret i Dying Light 2, Waylanders eller Vampire The Masquarade: Bloodlines 2.

Du kan læse mere om sagen her.

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

10 + 12 =

No Comments Yet.