Er Statoil den nye Blockbuster? Det her er ikke et godt tegn

2 Min læsning

Hvad skete der med Blockbuster DVD udlejningsbutikkerne? De forsvandt. Hvorfor? Fordi Blockbuster undervurderede den teknologiske udvikling og brugernes begejstring for streaming. Hvad skete der med Kodak? De gik konkurs? Hvorfor? Fordi de undervurderede brugernes vilje til at gå over til digital film.

For noget tid siden holdte jeg et foredrag for nogle rettighedsadvokater. Søde og kloge mennesker for hvem jeg forsøgte at illustrere, hvordan deres paragraffer ikke altid korrelerer med virkelighedens digitale brugere. Og hvordan de kunne overveje at tilpasse sig den digitale fremtid fremfor at bekæmpe den med jura som er nedskrevet lang tid før den digitale udvikling, som nu præger indholdsmarkedet. Jeg fik faktisk en god klapsalve. Men jeg oplevede også at folk skeptisk spurgte, om jeg også stemte på Piratpartiet. Og folk som så på mig som en kriminel, fordi de efter min tale var overbevist om at også jeg downloade en masse ulovligt indhold. (Hvilket jeg nu aldrig har gjort men det er ikke pointen).

Screen Shot 2016-08-26 at 11.34.01 AM

Fordi jeg så ofte taler om fremtiden og om en udvikling, der er så hurtig, at det gælder om at forstå den og tilpasse sig den, fremfor for at sætte fingrene i ørerne og råbe “la la la”, så kender jeg godt til mennesker som ikke har lyst til at lytte. Jeg kan godt forstå dem, for det er ikke fedt at deres forretningsmodel bliver disrupted og deres produkt overflødiggjort. Jeg kender præcist deres skeptiske modvillige ansigtsudtryk, og det ses nærmest ikke klarere end hos disse 3 herre fra Statoil som ikke ligefrem var åbne overfor at se sig selv som fremtidens favnende energiselskab fremfor som den olievirksomhed de altid har været. Norske Live her prøver at give Statoil et indblik i en anderledes fremtid, som de kan vælge at tilpasse sig eller frastøde. Og ja der står Nokia, Kodak, Blockbuster og taxabranchen printet i panden på alle tre. Desværre. Og Live fik inden klapsalve. Klippet er fjernet fra Youtube, men du kan se det her).

Hvad burde de så have gjort, når den her provokerende unge pige dukker op og fortæller dem at deres forretning er på vej til at blive overflødig? Jo de burde være åbne for at lytte til at starte med. Og så burde de klappe af hendes mod. Dernæst burde de invitere hende og en bunke andre visionære mennesker og starte en innovationsafdeling langt væk fra deres hovedkvarter. En innovationafdeling som skal hjælpe dem med at disrupte sig selv, så det ikke bliver en ny spiller der gør det.

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

20 + nine =

4 Comments
 • Thorkil Johansen
  august 27, 2016

  Øv… Jeg kan ikke se video… ?

 • Thomas Frank
  august 27, 2016

  Det nye video link virker heller ikke mere. Kunne være meget spændende at se den video :-)

 • Thomas Frank
  august 27, 2016

  Videoen kan ses her, så må vinde hvor længe den lever :-) http://raport.dk/?p=2902

  • Christoffer
   september 2, 2016

   Den er desværre også ubrugelig nu!