Teknologiminder- Husker du spillet Pong?

3 Min læsning

Teknologi har altid spillet en vigtigt rolle i mit liv. Som barn elskede jeg at drømme om fremtiden, paralleluniverser og rumskibe og maskiner, der gav superkræfter. Jeg har besluttet mig for at dele nogle af mine teknologiminder, og jeg håber jeg måske kan lokke dig til at være med? For kan du huske Pong? Og hvad popper op når du tager et kig i rygsækken? Fortæl endelig dit eget teknologiminde i kommentarsporet.

“Nu skal du se Christiane”. Min far havde netop parkeret den orange SAAB i indkørslen og stod i entréen med en stor papkasse under armen. Han skubbede stuedøren op med skulderen og gik hen mod det sorthvide B&O billedrørstv. Fjernsynet tronede stolt foran sofaen løftet af en metaltrefod og pakket in i en elegant egetræsramme . Jeg skyndte mig i hælene på ham.“Hvad er det far? Er det noget man kan lege med?”. Han knælede ned på gulvet og gik igang med at forbinde en plastikboks med fjernsynet.

Jeg så sjældent min far på den måde lyse af både stolthed og spænding. Den mest avancerede teknologi jeg havde set i vores hjem på det tidspunkt var den gule fastnettelefon med den sjove, snoede ledning man kunne nulre mellem fingrene og min mors elektriske skrivemaskine som magisk kunne rette en slåfejl med indbygget slettelak.

“Nå nu tror jeg det virker”, sagde min far og trådte et skridt væk fra fjersynet næsten som en kunstner, der ser på et færdigt værk. På fjernsynsskærmen hvis indhold ellers dagligt var begrænset til nogle få timers underholdning og nyheder tonende nu en sort flade frem. I kanten var en hvid ramme og i midten en hvid streg. 

“Se det er en tennisbane”sagde min far og jeg kunne se det med det samme! På hver sin side af den stiplede midterstreg var to små lodrette, hvide, pinde og mellem dem en hvid prik i bevægelse. “Kom vi tager en kamp”. Min far rakte mig en controller, og vi slog skiftevis til “bolden” og hujede og pev, når der var point. Jeg kan ikke huske, hvor længe vi havde Pong i huset. Det var til låns og på et tidspunkt afleverede min far det vel tilbage. Men jeg kan huske, at så længe det var der, så spillede jeg så meget jo overhovedet kunne komme til.

Pong fra Atari var det første computerspil, som blev en kommerciel succes blandt helt almindelige familier. Den eftermiddag med det simple, todimensionelle sorthvide spil er et af mine allertidligste minder fra mit barndomshjem på Vinbjergvej i Vejle.  

Pong udkom første gang i 1972 før jeg blev født. Det blev en stor succes i julehandlen i 1975 og er stadig betragtet som et ikon indenfor computerspil. Læs mere om Pong på Wikipedia.

Hvis du besøger teknologimuseet i Silicon Valley kan du prøver kræfter med det historiske spil. Har du selv spillet Pong? Eller hvad er dit tidligste computerspilsminde?

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

12 − seven =

3 Comments
 • Helle
  maj 28, 2019

  Kaptajn kaper med den fantastiske kendingsmelodi og den flotte blå skærm, det var tider ;-)
  Ved jævne mellemrum bliver der nynnet kaptajn kaper herhjemme og det på trods af, at det kun er mig der har spillet det!?!

  Tekstbehandlingsprogrammet ‘skriv’ og selvfølgelig Lotus 1-2-3 så kørte skoleopgaverne bare nemmere.

 • Ken
  maj 28, 2019

  God artikel – og frem til 20/10 2019 behøver man ikke tage helt til Silicon Valley: På tekniskmuseum.dk “Next Level” i Helsingør udstilles Pong sammen med 24 andre historiske computerspil, du selv kan prøve. Var der for 2 uger siden, og det var en ren fornøjelse, down memory lane!

 • Lars
  januar 13, 2020

  Blandt mine kæreste barndomsminder er de uendelige eftermiddage med min rødhårede kammerat og hans ZX Spectrum med gummitaster. Jeg har med alderen mistet fascinationen af computerspil, men sommetider googler jeg Viking Raiders eller Manic Miner for lydens skyld, og så er jeg Lars 8 år i 5 minutters tid.