Din mobil bruger AI til at blive klogere på dig

af

Bruger du kunstig intelligens (AI) i det daglige? De fleste gør uden at vide det. Mange af de apps, vi har på telefonen, kan fx lære sig en masse om vores vaner.

I

øjeblikket skal der helst stå ”smart” foran alle de ting, vi køber eller lever i – smartphones, smartwatches, smarte hjem, smarte byer, smarte veje osv osv.

Som regel betyder ”smart” et eller andet med, at der er kunstig intelligens eller maskinlæring involveret – og de to ting hjælper sikkert de fleste af os, uden at mange tænker over det.

Der hvor vi typisk møder kunstig intelligens (AI), er på vores mobiltelefoner. De har nemlig allerede for flere år siden lært sig at forudse, hvad brugeren vil gøre næste gang.

Tænk engang, når I skriver teksten til en sms eller en email. Mobilen gætter, hvilket ord man vil skrive næste gang, allerede inden man har tastet det første bogstav af det nye ord. Det er en form maskinlæring og dermed kunstig intelligens.

Bruger man sin mobil til navigation, oplever man noget lignende. Det digitale landkort husker, hvor man har været før – og lægger derfor en rute til det rejsemål, uanset hvor man ellers selv befinder sig geografisk.

Revisor- og konsulentgiganten Deloitte har undersøgt udbredelsen af kunstig intelligens på moderne smartphones. Resultatet kan man læse i rapporten Global Mobile Consumer Survey.

Ifølge Deloitte har 65 pct af smartphone-ejerne i 16 lande benyttet en app med indbygget maskinlæring. Det er ikke sikkert, at brugerne selv er klar over det eller har klikket på app’en, fordi den indeholder intelligens.

Ovenfor er en Top-10 over de kunstigt intelligente apps, som bruges mest. Den mørkeblå farve markerer, hvor mange procent af brugerne er klar over, at appen indeholder kunstig intelligens – mens den lyseblå markerer, hvor mange som bruger den pågældende app. Det vil med andre ord sige, at fx 9 % af mobilbrugere benytter Voice Search, men kun 31% ud af de 9% er klar over, at den ’indeholder’ kunstig intelligens.

 

Ingen kommentarer endnu

Hvad synes du?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *