Fremtidens computer og telefon bor i dit øre

af

Danske Nikolaj Hviid vil bygge fremtidens computer og putte den ind i dit øre. Vi har snakket med manden bag en af de mest succesfulde Kickstarters nogensinde.

H

vis du hænger meget ud på Kickstarter, så husker du måske firmaet ‘Bragi’. I foråret 2014 lancerede de deres Kickstarter for at få penge til, at udvikle ‘Bragi Dash’. En intelligent høretelefon, som kunne meget mere end bare spille musik. Den kunne tælle skridt, måle din puls, hjælpe dig med at træne mere effektivt og agere digital assistent inde i dit øre.

Idéen og konceptet tiltalte så mange, at næsten 16.000 mennesker valgte at hjælpe Bragi Dash til verden, og med næsten 24 millioner kroner i støtte fra fans havde Bragi grundlaget for at bygge fremtidens intelligente høretelefoner.

En høretelefon, der kan alt

I 2016 blev Bragi Dash endelig sendt i handlen. Senere på året kom også en mere almindelig trådløs hovedtelefon i form af Bragi Headphone, men som chefen for Bragi, Nikolaj Hviid, fortæller, er det at lave trådløse høretelefoner slet ikke prioriteten for Bragi:

De trådløse høretelefoner er den mindste del, af det vi laver. Men det er den nemmeste måde at forklare, hvad vi gør – noget du kan putte i ørene, som ikke har kabler. Vi har opfundet en ny slags computer, og det tager tid at forstå hvordan den virker, og hvad den kan bruges til.

Vores udvikling med ‘Dash’ handler om komme væk fra telefonen og ikke være en slave af den.  Fordi vi putter computeren ind i øret på dig og ikke ned i din telefon, så bestemmer vi langt mere over, hvad der skal ske og behøver ikke være styret af Apple eller Google.

Der hvor vi er nu med digitale assistenter, og det vi bygger med Bragi er lidt ligesom, hvor computeren var for tyve år siden, da den var en avanceret skrivemaskine. Vi er stille og roligt ved at tage de første skridt hen imod noget smartere.

Lige nu er Alexa, Google Home, og alt det vi laver, stadigvæk meget simpelt, og vi er i “skrivemaskine”-fasen lige nu, og er kun ved at forstå, hvor vi skal hen med den her teknologi, vi har til rådighed. Men målet for os er at skabe en ny generation af computere, som fjerner os fra skærmen

En stor del af det, som gør Bragi Dash-høretelefonen til meget mere end bare trådløse høretelefoner, er Bragi’s eget styresystem, Bragi OS. Det omsætter den enorme mængde teknologi, der er i høretelefonerne, til noget, som kan bruges i vores hverdag. I dag bruges Bragi til at monitorere motionsrelaterede data, men i fremtiden drømmer Nikolaj om at koble det sammen i et større netværk og endda også smart homes.

Hvordan bruger du en computer, du ikke kan se?

Det er også gennem styresystemet, at Nikolaj og hans team prøver at opfinde en helt ny interaktionsform. For når du har computeren i dit øre, er der ingen skærm at kigge på. Derfor skal alt lige fra at skifte sang til at tage telefonen, når den ringer, skal tænkes helt forfra:

Fordi vi flytter computeren fra telefonen i din hånd og op i dit øre, er der rigtig meget af det, vi har lært at gøre hen over de sidste ti år med smartphones, som ikke længere kan bruges til noget.

Bare fordi, vi har en skridttæller indbygget i vores høretelefoner, så betyder det ikke, at vi kun er interesseret i, hvor mange skridt, du tager. For mig er det langt mere interessant, om du siger “Ja” eller “Nej” ved at ryste på hovedet, for det kan vi også opfange ved hjælp af vores sensorer.

Hvis jeg fx er ude og stå på ski, med handsker, hjelm og fuldt udstyr, så er det en ret stor udfordring at skifte sang, fordi jeg skal tage en masse tøj af, fiske min telefon op af lommen og så skifte nummer, eller hvis jeg skal tage imod et telefonopkald, så er det pludselig under tidspres at jeg skal gøre det.

Med Dash kan du bare nikke “Ja”, hvis du vil tage telefonen, eller ryste på hovedet, hvis du vil afvise opkaldet. Vi er i starten af den her form for interkation, og det er alt sammen en del af den her fjerde generation af computere, hvor tredje generation var smartphones og tablets. Ligesom vi for ti år siden slet ikke var klar over, hvilken indflydelse de ville få, så tror jeg, at vi står på tærsklen til den samme revolution med skærmløse produkter.”

Udfordringerne med at genopfinde hvordan vi alle sammen skal bruge en computer, når den sidder i vores hoved påvirker også, hvordan Nikolaj angriber fremtiden. For han er overbevist om, at fremtiden kommer til at byde på rigtig mange computere, som er små og dedikerede til specfikke opgaver:

I fremtiden kommer vi til at se, at du som person bliver dit eget lille netværk. Jo flere computere du har på dig, i dit tøj, lommen, øret, øjet, desto smartere bliver alle maskinerne på din krop, fordi de snakker sammen og deler data.

Om tyve år tror jeg, at vi kommer til at have 1000 computere på vores kroppe. De kommer til at bo i alt vores tøj, shampoo, tandpasta og endda også bo inde i vores kroppe. Fremtidsforskere er begyndt at snakke om computerstøv, altså ikke mikrochips, som vi er vant til, men i stedet så små maskiner, at det bliver til støv.

Fremtiden ligger i computersystemer, hvor vi har en masse små individuelt svage computere, der til sammen har enorm regnekraft. Hvis du foreksempel kigger på den processor, der sidder i din computer, er nok omkring 8×8 millimeter, og hver 18. måned bliver den mindre og mindre. Der skal ikke gå mange år, før vi har enorme mængder regnekraft, der er på størrelse med sandkorn

Selvom den fremtid stadigvæk er mange år væk, er Nikolaj Hviid meget fokuseret på, at det er den vej teknologi kommer til at gå, og med Bragi er han med at forme fremtiden for interaktion.

Nikolaj er selv meget håbefuld for fremtiden for Bragi, og også selvom at de ikke kommer til at blive det dominerende firma i verden, så håber han, at de med deres idéer og teknologi kan inspirere resten af branchen til at prøve nye ting.

Fremtiden for Nikolaj og Bragi

Men det stopper ikke her. Bragi har annonceret, at de har en ny udgave af deres høretelefon klar – Bragi Dash Pro. Den har stort set samme teknologi indeni, men med et bedre batteri og meget mere stabil bluetooth-forbindelse til din telefon. Men der hvor den nye ‘Dash Pro’ adskiller sig, er i dens evne til at kunne oversætte andre sprog og sende det direkte ind i dine øre:

Ambitionerne mangler ikke hos Nikolaj og resten af Bragi, men om de kan leve op til forventningerne og skabe fremtidens gadget er endnu usikkert. Men det er svært ikke at heppe på Bragi, som prøver at give os mere end bare musik i ørerne.

Bragi Dash Pro kan indtil videre kun købes i USA og Canada, men vil fra slutningen af august kunne købes på Bragi.com

Ingen kommentarer endnu

Hvad synes du?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *