7 gode tips til familiens mobilbrug (også til mor og far)

af

A

f @christianevejlo

Bip fra SMS’er, pling fra Facebook notifikationer, dingeling fra opkald og 4 hoveder der kikker ned i deres mobiltelefon.

smart-phones

Sådan kan hverdagen nemt blive for en travl familie over middagsbordet. For at give hinanden opmærksomhed og et break fra den lysende skærm kan det være nødvendigt at indføre nogle regler for mobiletikette. Elektronista giver dig 7 tips her.

1. Vedtag helt mobilfrizone ved spisebordet. Også for mor og far. (har hørt om opvask og afrydningsbøde til den der først tager sin mobil frem).

2. Til mor og far: Stil mobiltelefonen på “Forstyr ikke” i særlige perioder hvor du skal give dit barn opmærksomhed f.eks. ved hentning, mad og putning

3. Barn: Flere undersøgelser har vist at mange børn og unge besvarer sms’er eller tjekker facebook om natten, hvis de vågner. Det kan i værste fald føre til depression grundet søvnmangel. Tal med barnet om vigtigheden af god, uafbrudt søvn. Lad mobilen lade op i et andet rum.

4. Voksne: Undgå telefonen i soveværelset. Lyset fra skærmen forstyrrer melantoninproduktionen og gør det sværere at få en god søvn. Tiden du bruger på Facebook ved sengetid kan risikere at betyde mindre sex, og nogle undersøgelser indikerer også at strålingen kan være skadelig. (Forsøget er gentaget af forskere som møder ligneden resultater.) Ingen grund til at sove i en mikrobølgeovn hvis du kan lade være.

5. Køb et gammeldags vækkeur. Mange bruger mobilen som vækkeur i soveværelset. Find et andet sted den kan lade og køb et gammeldagsvækkeur eller find clockradioen frem igen.

6. Find et fast sted telefonen kan ligger i huset, så du ikke behøver at gå rundt med den hele tiden. F.eks. en særlig “gadget station” hvor I samler tablets og telefoner

7. Benyt jer af apps for at skabe særlige perioder med ro. F.eks. app’en Dinnertime som kan indstilles til at lukke telefonen f.eks. ved spisetid og sengetid. (men endnu bedre, tag snakken om hvorfor det er vigtigt fremfor kontrollen).

Hvordan gør I i din familie? Har du gode tips til mobiletikette i hjemmet?

 

Ingen kommentarer endnu

Hvad synes du?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *