Flyvinduer kan snart lade passagernes gadgets op

2 Min læsning

Amerikanske B/E Aerospace har søgt patent på klapper til flyvinduer, der har solceller indbygget. De skulle give rigeligt med strøm til, at man have en smartphone, tablet eller laptop kørende under flyveturen.

fly vinduer med solceller 2

De fleste af os kender situationen: Vi befinder os på en lang, monoton og kedelig flyvetur, hvor vi gerne vil arbejde en smule på vores laptop eller tablet for at afkorte tiden en smule.

Andre foretrækker at få tiden til at gå med videospil på smartphones eller pc’er. Det er jo ikke sikkert, at flyveturen er lang nok til, at flyselskabet viser gode film til deres passagerer.

Og hvad sker der så? Batteriet på ens dyrt indkøbte gadget melder, at det er ved at løbe tørt. Den slags sker hurtigt på moderne elektroniske dimser, og man husker ikke altid at lade dem fuldt op, inden man går ombord på flyet.

fly vinduer med solceller 3

En amerikansk fabrikant af interiør til passagerfly har måske den geniale løsning:

Klappen, man kan skyde ned for vinduet for at undgå direkte sollys i hovedet, kan udstyres med solceller.

Forsynes klappen samtidig med et diskret USB-stik, kan sollyset udefra udnyttes til at lade ens gadget-batteri op – eller sågar holde mobiltelefonen tændt, mens man flyver.

I det forslag, som Florida-baserede B/E Aerospace har præsenteret, kræves det, at klappen skal trækkes ned, før solcellerne fungerer.

Men det er under alle omstændigheder også det mest praktiske. Stærkt lys fra et flyvindue kan være meget generende, når man vil læse på skærmen.

fly vinduer med solceller 1 ny 2

B/E Aerospace har søgt patent på sit nye ”Solar Eclipse”-koncept og er begyndt at tale med flyproducenter og flyselskaber om mulighederne for at installere vinduesskygger med solceller i deres maskiner.

Ifølge opfinderne har Solar Eclipse flere fordele for flyselskaber og fabrikanter: Klapperne vejer f.eks. markant mindre end dem, som i dag anvendes i passagerfly, – også selvom de nu indeholder solpaneler.

Desuden arbejder klapperne uafhængigt af flyenes eget elsystem. Det trækker ikke strøm fra flyets batterier eller øger brændstofforbruget.

Den nye opfindelse kommer lige i rette øjeblik: Flere og flere flyselskaber tilbyder nu trådløse internetforbindelser ombord, som gør det muligt at holde sig online på hele rejsen oppe i skyerne. Men den slags kræver jo strøm…

 

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

1 × three =

No Comments Yet.