Sådan får du din smartphone til at holde længere

5 Min læsning

Du behøver ikke skifte din smartphone ud hvert andet år, og det gør de fleste mennesker heller ikke så meget mere. Hvis du vil give din smartphone et år mere at leve i, er der masser af ting, du kan gøre ved det. Det gør måske også telefonen lidt nemmere at sælge på brugtmarkedet.

Vi er trætte af hele tiden at skifte vores smartphones ud. Det viser flere undersøgelser lavet af firmaer, der analyserer markedet for forbrugerelektronik. Men de fleste af os behøver ikke et analysefirma til at fortælle os det. I tiden før mobiltelefoner blev til smartphones, kunne der gå mange år imellem at vi skiftede mobilen ud. Mest fordi, der ikke kom de store teknologiske nyheder ombord i telefonen hvert år.

Men efter smartphones blev rigtig udbredte omkring 2007, ikke mindst takket være Apples iPhone, har vi været vant til at se nye og spændende funktioner hvert eneste år. Det har betydet, at smartphones i næsten et årti har haft en gennemsnits-livscyklus på to år. Gennemsnitligt hvert andet år har vi gerne villet skifte den flade plade i lommen ud, men nu er vi begyndt at vente længere.

De førnævnte undersøgelser viser, at vi nu venter to et halvt år i gennemsnit med at skifte vores smartphones ud. Og det er der gode grunde til. For det første går udviklingen ikke så hurtigt, som den har gjort inden for smartphones, i hvert fald ikke, når det gælder de grundlæggende funktioner, vi bruger mest. Så man kan med fordel spare penge og vente et år mere, inden man skifter sin smartphone.

En anden fordel ved den nye udvikling er dog, at en to år gammel telefon ikke længere er værdiløs. Sådan én kan man sælge og dermed få noget af sin investering tilbage, fordi folk ikke længere er nervøse for at gå glip af vigtig funktionalitet, fordi de køber en brugt telefon. Det kræver naturligvis, at telefonen er i god stand, og at man passer på den – hvilket også er nødvendigt, hvis man gerne vil have den til at holde i tre år i stedet for to.

Her kommer nogle tips til, hvordan man får sin telefon til at holde længere og forblive salgbar.

1. Brug et cover – og skift det ud

Det kan virke åbenlyst, men et godt cover gør virkelig meget for at beskytte telefonens overflade og udseende. Den kan se helt ny ud, når man tager den ud af coveret nogle gange. Men husk at skifte coveret ud engang i mellem, så beskyttelsen bliver ved med at være god. Det samme gælder, hvis du sætter plastikfilm på skærmen for at beskytte den. Den skal også skiftes ud, f.eks. hver 6. måned, for at bibeholde dens beskyttende effekt.

2. Hold smartphonen ren

Selv med et cover har en smartphone typisk åbninger til fx hovedtelefoner, højttalere, knapper med mere. Sørg for at holde disse rene. Støv og snavs kan snige sig ind og skabe dårlige forbindelser i elektronikken ombord. Kig i din smartphones manual for at se, hvordan du bedste renser den og holder den ren.

iphone-renses

3. Lad være med at slide på knapperne

Brug i så vidt omfang som muligt softwaren ombord i telefonen i stedet for hardware-knapper. Et eksempel kunne være mute-knappen på iPhone, der meget hurtigt bliver slidt og mister sin funktionalitet. Gå i stedet ind i selve telefonen og slå den på lydløs i stedet for at bruge knappen.

4. Tjek om din telefon har reservedele tilgængelig

Visse dele af telefonen er umulige at holde i live, og skal simpelthen skiftes ud fra tid til anden. Det gælder især for batteriet. Hvis du planlægger at beholde din telefon længe, skule du tage at overveje at købe en smartphone med udskifteligt batteri. Smartphone-batteriers levetid forkortes hver eneste gang, du lader dem op, og der er intet at gøre ved dette andet end at skifte dem ud, når de er trætte og ikke holder så længe på en opladning mere. Nogle smartphone-producenter, der ikke lader dig skifte dit batteri selv, tilbyder ekstraforsikringer, der kan afhjælpe situationen.

Et eksempel er Apple Care, hvor du kan få skiftet batteriet på din iPhone, hvis det kommer ned under 80 procent af den kapacitet det havde, da du købte den. Andre smartphone-producenter, heriblandt Motorola, gør det muligt for dig at skifte skallen ud på visse modeller. Det er en hurtig og nem måde at få en smartphone med et år eller to på bagen til at se helt ny ud.

5. Tænk over software-opdateringer

Opdateringer af softwaren i din telefon kan være både godt og skidt. I starten kan det være rigtig givtigt at opdatere til den nyeste software og få alle de nye funktioner ind i telefonen. Men som din smartphone bliver ældre, vil CPU’en i den have sværere og sværere ved at følge med de nye software-opdateringer, der er lavet til nyere modeller. Så bliver den langsom, hvilket er noget af det mest irriterende, man kan forestille sig. Og det er en af de ting, der kan drive én til at købe en ny.

Afhængig af, hvilken model, du har, kan det derfor være en god idé at holde sig til de gamle software-versioner, hvis din smartphone kører på tredje år. Som regel handler det bare om at vente nogle dage efter den nye software-version kommer ud. Derefter kan man oftest læse på nettet, hvis folk med en telefon magen til ens egen har problemer med ny software.

6. Start forfra engang imellem

Smartphones er ligesom computere. De har godt af at blive fuldkommen renset og startet op fra bunden engang imellem. Hvis din telefon er begyndt at blive lidt træt og langsom, så lav en backup af alle billederne, musikken, videoerne, dokumenterne etc., der ligger på den, og vær sikker på, at dine mails også ligger på en mail-server et eller andet sted. Lav derefter en liste over apps, du har installeret – og brug eventuelt lejligheden til at sortere dem fra, du egentlig ikke bruger. Gå derefter ind og sæt telefonen tilbage til fabriksindstillingerne, hvilket som regel kan gøres under Indstilllinger. Nøjes med at lægge de ting tilbage på telefonen, som du har behov for at tage med dig, Det kan din smartphone få helt nyt liv af.

Lavet i samarbejde med DBA Guide.

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

5 × five =

No Comments Yet.