TWITTER AKTIVITET PÅVIRKER SUCCESSEN AF ET TVPROGRAM

3 Min læsning
Christiane Vejlø er redaktør på Elektronista.dk vært på radioprogrammet Elektronista på Radio24syv og rådgiver i nye medieplatforme og digitale trends

Den danske tvbranche (og mediebranche i det hele taget) har ikke ligefrem placeret sig forrest i bussen, når det kommer til et strategisk arbejde med den i Danmarks hastigt voksende Twitter platform. Det er tankevækkende eftersom Twitter netop har vist sig som meget effektivt og komplementerende værktøj for broadcastere, som gerne vil skabe mere engagement og have flere seere. 

twitter-tv-danmark

Flere og flere sidder med en skærm i hånden (second screen), når de ser fjernsyn. En populær destination er Twitter, hvor seere kan socialisere og snakke om programmet mens det kører realtid.

I forrig uge gik debatten om en tvvært eller radiovært kan nøjes med selv at være på Twitter, eller om selve programmet også skal have en profil. Den snak samlede jeg i indlægget her, og kommentarfeltet endte med at byde på spændende input fra stærke medieprofiler.

Men er Twitter bare spil af tid? Eller kan det faktisk bruges til noget af det som mediebosserne så gerne vil måle- nemlig seertal og engagement ?

Twitter_the_second_screen_in_India

Nielsen har lavet en undersøgelse som skulle måle om Tweets får folk til at se mere tv og om populære programmer får folk til at tweete mere. Altså forholdet mellem fjernsynssening og twitteraktivitet. Det viser sig, at når snakken om et tvprogram går igang på Twitter, så får det også flere seere. Og hvis et program har mange seere, så snakker folk også om det på Twitter. I 29% af tilfældene førte tweets til en stigning i seertallet. I 49% førte en stigning i antallet af seere til flere tweets. Det giver lidt sig selv. Godt fjernsyn får folk til at samtale, god samtale giver folk lyst til at skifte kanal til det alle de andre synes er interessant nok til at tale om. 

Eksperter indenfor sociale medier har påpeget sammenhængen længe, men det er bare først nu denne korrelation mellem kvidren på Twitter og programmets succes bliver målt. Tweets er med til at påvirke seertallet især indenfor kategorierne reality, comedy og sport. 

Andre tal fra Nielsen siger at mere end halvdelen af tabletejere og smartphone ejere (US tal) er på sociale medier mens de ser tv. Omkring 1/5 del af dem taler om det program de ser. 15% ser et program fordi de har læst om det på sociale medier.

Hvordan tvprogrammer selv kan bruge en Twitterprofil i praksis kommer jeg med et par bud på i artiklen Skal TV- og Radioprogrammer have egen Twitterprofil?

Ved den årlige faglige TVfestival for den danske tvbranche har det digitale aldrig været øverst på dagsordnen og antallet af aktive tvfolk på twitter under festivalen har typisk kunne tælles på 1 hånd. I år er det blot 3 ud af 39 sessions som har fokus på det digitale, mens resten handler om det traditionelle fjernsyn.

Men kan branchen virkelig fortsat nøjes med at dedikere så lidt opmærksomhed til det digitale, når alt tyder på, at det netop er en forståelse for og integrering af de nye platforme, som kan blive afgørende for tvbranchens fremtidige overlevelse?

 

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

four × one =

1 Comment
 • Martin Kronborg
  august 12, 2013

  Jeg er helt enig, som du også kan læse i denne artikel. http://www.business.dk/media/sociale-medier-forandrer-tv-billedet

  De danske TV stationer tager ikke second screen udviklingen seriøst, og er håbløst bagefter i forhold til at engagere seerne i deres programmer på sociale medier, og derigennem tiltrække flere. Jeg mener at der især er et uforløst potentiale i at de tager ejerskab på samtalen, et ejerskab der bl.a. har potentiale for at drive mere forretning i forbindelse med sponsorater mm. Twitter er selvfølgelig ikke stort i Danmark, og det er svært at sammenligne Danmark med UK og USA på dette område, men samtalen foregår også på Facebook, og her begynder flere at flere at anvende de nyligt introducerede hashtags. Potentialet er der, men det er ikke rigtigt gået op for TV Danmark endnu.

  Jeg ville gerne med til TVfestival (nok mest pga. snigpremieren på Broen 2) men jeg ser frem til en update fra festivalen på Elektronista :)

  /Martin