Udvid din kunstoplevelse med Smartify

3 Min læsning

Smartify er en app, der benytter kameraet i dit device til at forbinde kunstværker med viden om kunstværket. Tanken bag er at få den mobiltelefon, som folk alligevel hele tiden har i hånden, til at være en mere aktiv del af en kunstoplevelse. Også selvom kunstværket ikke befinder sig på et museum.

Smartify anvender en kombination af billedgenkendelse og augmented reality. Der er mange, der tager billeder af kunstværker og tilhørende skilte med beskrivelse af værkerne for at huske og for at kunne slå flere detaljer om værket op, når de kommer hjem. Hvis de altså lige husker at få det gjort.

Nu kan man gemme et kunstværk i sin egen digitale samling og selv opbygge viden den vej. Til flere af kunstværkerne er der også tilhørende lydfiler.

Organisationen bag sammenligner Smartify med Spotify og Netflix – en slags Shazam for kunst. Der er lister med hvilke kunstværker, der trender lige nu, og brugerne kan dele deres samlinger med hinanden.

Smartify-appen er ikke begrænset til de store kunstmuseer, som ellers typisk er dem, der har råd til at lave deres egen digitale formidling. Smartify vil gøre det muligt også for mindre museer og individuelle kunstnere at indgå i databasen og dermed formidle deres kunst digitalt, uden det koster dem en formue.

https://youtu.be/v8qwQrzRpuo

Du kan også bruge appen på plakater eller postkort med kunstværker på. Anvendelsen er ikke begrænset til en fysisk lokation, men er særskilt praktisk i sammenhænge, hvor man er på rejse og ikke forstår det sprog, som skiltningen anvender. Når skiltningen kun består af titel, kunstner, materialer og årstal, så kan man virkelig få nyttig og mere detaljeret information end det den såkaldt virkelige verden byder på.

Elektronista podcast om kunsten på nye platforme

Smartify har planer om at lave anbefalinger til brugerne baseret på deres interesse for bestemte kunstværker. Lidt på samme måde som Spotify har en Discover-feature med anbefalinger til værker, du måske også vil kunne lide. Så hvis du har kigget på Pige med perleørering, så vil Smartify kunne fortælle dig, hvor du vil kunne se flere værker af Vermeer.

Indtil videre er 30 museer tilknyttet Smartify. Blandt museerne er Royal Academy of Art and National Gallery i London, Metropolitan Museum of Art i New York og Rijksmuseum i Amsterdam. Se hele listen på Smartify.org

Dansk app bringer kunstnere og kunstelskere tættere på hinanden
Er du kunstinteresseret, så kender du måske allerede Google Arts & Culture?

Det er mesterværker fra hele kloden optaget med meget høj opløsning, så du kan komme helt ned i detaljen. Er du typen, der bliver ærgerlig over, at du skal holde 30 cm afstand til kunstværker på museerne? Her kommer du langt mere ned i detaljen, end du ville kunne på et museum, selvom du stod så tæt på, at din næse rørte ved kunstværket.

Som ”relateret” indhold får man forslag fra samme periode, stil, samling eller motiv. Der er også indhold fra danske samlinger som fx Nationalmuseet, Bornholms Kunstmuseum og Det Kongelige Bibliotek.

Både Smartify og Google Arts & Culture er gratis og kan downloades fra App Store og Play.

 

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

4 × 1 =

No Comments Yet.