Vink farvel til Netflix: Sådan streamer du for dine skattekroner

4 Min læsning

Slut med at betale i dyre domme for et abonnement på Netflix, Viaplay og andre streamingtjenester, der giver dig dig ugentlige seriefix: Her er alle de gratis streamingtilbud, du allerede har adgang til gennem dine skattekroner!

Det hænder ret så ofte, at der tikker skarpe, sjove og søde mails ind i vores indbakke på redaktionen. Det er en fornøjelse at drive Elektronista med så mange dedikerede lyttere og læsere, og vi håber ikke, der hersker nogen tvivl om, at vi vægter jeres mening, kritik og idéer højt. Vi vægter den faktisk så højt, at det faktisk er netop en af de føromtalte henvendelser, der er inspirationen til dette indlæg. For nogle måneder, fik vi nemlig denne mail fra en lytter til Elektronista podcasten:

Der er jo så meget snak om, at vi “lider under” verdens højeste skattetryk, og at den offentlige service er og dårlig, så det er vist på tide at få nogle af de gode historier frem!

Lytter af Elektronista på 24syv

Mailen ramte os, for den kære lytter har jo ret! Vi betaler i dyre domme for Netflix, HBO, Viaplay, Spotify og sikkert også mange flere streamingtjenester, vi har glemt at afmelde efter en gratis prøveperiode, hver måned. Og her på redaktionen er vi egentlig ikke særligt gode til at orientere os om, hvad der findes af anderledes tilbud. Efter lidt research kan vi konkludere, at der faktisk findes ret så mange streamingtjenester til både podcasts, film og serier, som er ganske ‘gratis’ – eller det føles i hvert fald sådan, fordi vi allerede betaler pengene gennem vores skattekroner.

Værsgo’ – Her er alle de gratis streamingmuligheder, dine skattekroner giver dig adgang til:

1. Nyheder, dokumentarer, serier, radio og live-TV på DR.dk

Det er langt fra en nyhed, at man kan finde nærmest uanede mængder af indhold på DR.dk, men alligevel nævneværdigt, fordi du netop kan bruge den statsfinansierede portal til så mange formål. Stream fx TV-avisen live, find gamle radioudsendelser eller binge serier i alle genrer, helt fra den nyeste sæson af Gift ved første blik til det geniale, nu lukkede So ein Ding.

2. Stream filmklassikere og blockbustere gratis på Filmstriben

Filmstriben er en skjult guldgrube, der gang på gang bliver overset til fordel for store streamingkanoner som Netflix og HBO. Filmstriben er de danske bibliotekers helt egen digitale streamingtjeneste, hvor du gratis kan binge alt fra klassiske, danske komedier til store internationale blockbusters og eksperimenterende Indie-film. Tjenesten har ikke altid adgang til de nyeste premierefilm, men er et fantastisk sted at genopdage gamle titler, undersøge eksperimenterende kortfilm eller gense yndlingsfilm fra din ungdom. For at streame film på Filmstriben, skal du logge ind med din brugerprofil fra dit lokale bibliotek (CPR og kode) enten på Filmstriben.dk eller via appen, der kan hentes til både IOS og Android. Med dit bibliotekslogin har du mellem ca. fem gratis streams om måneden, og herefter kan du leje titler til overkommelige beløb. Vi anbefaler særligt spillefilmen Mustang, klassikeren Billy Elliot eller den danske komedie En kort, en lang.

3. Lyt til original taleradio på 24syv, inden det er for sent

At fremtiden for Radio24syv er usikker, giver os kun endnu større grund til at anbefale, at man går ind og (gen)hører mange timers skarp, vanvittig, nervepirrende, skør, frustrerende og fantastisk radio på Elektronistas hjemmekanal, 24syv. Af programmer kan vi, for blot at nævne få, stærkt anbefale Stram Diskurs med Nima Zamani, 24 Spørgsmål til Professoren med Lone Frank, Det Næste Kapitel med Hassan Preisler og selvfølgelig også sagnomspundne Den Korte Radioavis med Kirstin Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm og Rasmus Bruun. Der findes også mange andre podcast og radioprogrammer, du kan lytte til helt gratis – se fx vores liste over nogle af de mest populære podcasts her.

4. Gå på optagelse i lydbøger, podcasts og e-bøger hos dit digitale bibliotek

E-reolen kan du finde et hav af både faglitteratur, skønlitteratur og medrivende samtaler gennem deres store udvalg af både lydbøger, e-bøger og podcasts. Brug bare dit brugerlogin til biblioteket, og så kan du låne digitale titler helt uden at skulle tænke på ventelister eller afleveringsfrister på E-reolen. Vi anbefaler romanen Ophav af Eva Tind som e-bog, Den Store Techrevolution af Kinaconnaisseur Christiana Boutrup som e-bog og Techtopia af Henrik Føhns som podcast.


Det var fire gode streamingmuligheder, der allerede er købt og betalt med dine skattekroner! Har vi glemt nogen? Så byd endelig ind i kommentarfeltet herunder, så vi kan få dem på listen.

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

one × 5 =

3 Comments
 • Katrine
  august 28, 2019

  Mange har adgang Til YouSee film & tv via deres mobil abonnent eller internetforbindelse
  Viafree har også gratis udsendelse
  Dplay har også gratis gamle udsendelser

 • Ken Poul Jensen
  august 28, 2019

  Der ligger også meget dansk materiale på Youtube. Der i blandt fra DR TV og Tv2 Charlie

 • ChrisLund
  august 30, 2019

  Jeg elsker den måde i belyser netop dette emne på – Mange tak for den relevante liste :)