Virtual reality biografen er her – Spænd hjelmen!
På en tur til en parallelverden får du muligheden for virtuelt at rejse tilbage i tiden, opleve animerede verdener og steder, du aldrig ville kunne besøge før. VR-biografen er et sted, hvor alle har mulighed for at stifte bekendtskab med virtual reality. Og Elektronista var med, da CPH PIX sammen med Kohra og DR en eftermiddag bød indenfor i PIXs egen Virtual Reality-biograf.
Hvis du har fulgt med i nyhederne, er det svært at forestille sig, at du ikke har hørt om Virtual Reality. Elektronista har også tidligere fortalt om de fortsat boblende VR-tendenser her og her, og 2016 er ifølge eksperterne udråbt til året for Virtual Reality. Og måske med god grund. I år åbnede verdens første VR-butik, Khora, i København, Cannes filmfestival har fået en VR-linje og flere pop-up VR-biografer har set dagens lys.
Mens spil og filmstudier er begyndt at nytænke fremtiden, kigger andre tilbage på de “gamle dage” for VR – en løst husket periode i 90’erne. Med mange år på bagen, omfavnes VR-teknikken i dag af alskens forskellige brancher. VR er dog af forskellige årsager ikke tilgængelig for alle, og for mange mennesker er oplevelsen, at se en VR-film udspille sig i 360 grader, ny. Man kunne derfor afprøve den banebrydende teknologi i Edison-biografen for små 25 kr.
Med virtual reality-briller, hovedtelefoner og 360-grader drejende ‘biografstole’, gav VR os som publikum en virkelig oplevelse af selv at være der. Bombarderet af underholdning, der har gjort en os en smule tykhudet, kom VR helt ind under huden. Man var der altså dér midt i en anden verden! Og konceptet giver samtidig historiefortællere en ny mulighed for at fortælle medrivende og spændende historier på – både til biografgængere eller i undervisningssammenhæng. For historierne udvikler sig forskelligt ud fra, hvor man kigger.
Er VR så fremtidens biograf?
Svaret er både og. Ifølge stifteren af VR-butikken Kohra, Simon Lajboschitz, er der ikke nødvendigvis tale om en erstatning af det traditionelle biografkoncept, men vi vil i fremtiden kunne opleve store VR-filmproduktioner som kan ses i biografer eller locationbased entertainments centre. Filmisk VR vinder altså frem, men det er endnu ikke spillefilm i fuld længde, man kan opleve i en virtual reality-biograf. Og det gør heller ikke så meget, da brillen kan føles en anelse tung i længere tid. Dertil kan man også spørge sig selv, om man kan dele en VR-biografoplevelse med andre, når brillerne i den grad skaber den ultimative enmandsoplevelse?
Selve VR-oplevelsen blev i Edison-biografen leveret af Samsungs Gear VR, et samarbejde mellem Oculus og Samsung. Og DR Historie stod for indholdet: tre små kortfilm á 15 min., der gav os muligheden for fuldstændig at blive opslugt af stenalderen, komme på rundtur i datidens Rosenborg ledsaget af Lars Mikkelsen og bagom en DR produktion. Det var en fed og anderledes måde at formidle klassiske historier, arkitektur og tid på.
Indtil den næste pop-up biograf melder sin ankomst og indtil filmene distribueres, så de kan ses derhjemme i sofaen med VR-brillen på, kan du prøve VR-oplevelsen i Kohra butikken i Kødbyen, København. Og vi vil klart anbefale dig det!
Hvordan tror du fremtidens biograf ser ud?