DIGITAL KULTURHISTORIE – MUSEN!

2 Min læsning

Af Anne Mette Beck

Med serien Digital Kulturhistorie vil vi give dig en kulturel lyn-indføring i historiens digitale højdepunkter.  I dag dykker vi ved i computermusens historie.

Musen er nærmest en naturlig forlængelse af i hvert fald den stationære computer. I dag har den fået følgeskab af touchpads på laptops og touchscreens, hvor vores fingre er blevet en erstatning for musepilen. Tag med på en tur tilbage i den digitale tidsalder og lær, hvordan musen egentlig blev til.

En meget stor udgave af trackball-musen som vi i dag kender i en mere ergonomisk korrekt udgave

Hvis vi spoler tiden tilbage til 1952, støder vi på opfindelsen af computermusens storebror, nemlig en trackball, som bestod af en kugle man kan navigere rundt med. Den blev udviklet af to gutter – Tom Cranston og Fred Longstaff til den royale canadiske flåde og var i en betydeligt anden størrelsesorden end vi kender dem i dag – den bestod nemlig af en bowlingkugle!

 

Mus eller savklinge? Mus! Den første af slagsen

Den første computermus, der minder om den vi bruger i dag, var faktisk lavet af noget så lidt computer og teknologi-agtigt som træ! Musen bestod af en skal af træ og indeni var der to hjul af metal. På det tidspunkt skriver vi 1964, hvor opfinderen Douglas Engelbart så et behov for at kunne interagere med informationen på computerskærme, fremfor at bruge kommandoer på et keyboard.

At navnet på denne opfindelse blev “mus” er måske ikke så underligt, da ledningen stak ud af enden på den – som på en mus.

Den tyske Rollkugel

Engelbart blev dog overhalet indenom af det tyske firma Telefunken, der fra 1970 begyndte at sælge deres computere sammen med deres version af computermusen kaldet Rollkugel – “rullende bold”. I stedet for de to skiver, var der nemlig en kugle under, der registrerede brugerens bevægelser.

De næste der fulgte sælg-en-mus-sammen-med-computeren-trenden var Xerox, hvor man fik en mus med i købet når man købte Xerox 8010 Star Information System i 1981. Xerox var de første der begyndte at producere personlige computere med skrivebordet som metafor og den grafiske brugergrænseflade, der skulle styres med en mus.

Plastikgul mus fra Apple

Apple fulgte trop og musen fulgte også med deres Macintosh 128K i 1984, hvor man også fik en diskette med, med en guide til, hvordan man skulle bruge denne hersens mus, der stadig var fremmed for mange på dette tidspunkt.

Apple Magic Mouse med multitouch

Dengang lavede Apple også mus med kun én knap – i dag laver de deres Magic Mouse uden tydelig knap og fungerer med multitouch.

Måske er den klassiske mus med ledning også fremmed for nogle generationer i dag. Nu er musen måske trådløs eller erstattet af en touchpad på den bærbare eller helt væk, hvis man kun har prøvet at betjene en tablet. Måske bliver al styring af computere stemmestyret i fremtiden eller styret med øjnene.

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

1 × 5 =

2 Comments
  • Jesper
    januar 25, 2013

    Lige et par kommentarer.

    – Apple’s første computer med mus var ikke Macintosh, men derimod Lisa fra 1983.
    – Apple’s mus havde i de første mange år kun *en* knap (ikke 2). Det var først med Apple Mighty Mouse i 2005, at Apple lavede en mus med 2 “knapper”.
    – Billedet i artiklen viser ikke en Macintosh, men derimod en Xerox Star fra 1981.

    • Anne Mette Beck
      januar 25, 2013

      Hej Jesper!

      Tak for kommentaren.
      Nu står der jo heller ikke, at netop den mus der er den første fra Apple ;) MEN helt klart mig, der har rodet rundt i fakta omkring antal museknapper osv. (jeg havde læst meget om mus den dag fra mange kilder)