Hvem har dit gamle telefonnummer, og hvad ved de nu om dig?

2 Min læsning

Et “brugt” telefonnummer kan betyde at ekstremt private detaljer fra den tidligere ejer går videre til den nye ejer. Det erfarer Christiane Vejlø efter at have købt nyt simkort fra 3. Det brugte simkort modtager løbende beskeder relateret til sygdomshistorie, digital post, indkaldelser til jobcentret og barn, som kommer for sent til skole. De hyppige SMS’er og indblikket i den tidligere ejers privatliv mener teleselskabet ikke er deres ansvar, og eboks kan heller ikke finde en løsning. Et eller andet sted er der ikke styr på dataetikken, og problemet fortsætter på andet år. 

Da min datter skulle have sit første simkort, var det nærmest en festdag. Vi gik i 3-butikken på Østerbrogade og fik et godt nummer, og hun sendte det begejstret ud til familie og venner og ventede på søde beskeder. Ganske kort tid efter begyndte beskederne at rulle ind. Det var dog ikke emojis og hvalpesmileys, men indkaldelser til jobcentret og undersøgelser på sygehuset samt notifikationer om Digital Post og beskeder fra barnets skole. “Din datter er ikke mødt i skole idag”, “Husk din tid på røntgenafdelingen”, “Du indkaldes til en samtale på jobcentret”. Altså telefonnummeret var stadig på en eller anden måde knyttet til den tidligere ejers CPR-nummer. 

Dette er naturligvis meget problematisk af så utrolige mange grunde. Her er et par stykker

 1. Vi får adgang til utrolig privat information, som vedrører den tidligere ejer
 2. Den tidligere ejer modtager muligvis ikke selv de vigtige beskeder relateret til helbred, job og skole.
 3. Vi har købt og betalt for et nyt nummer, men modtager et brugt nummer, og den gene det er konstant at modtage private beskeder, som er til en anden

Men hvem har ansvaret? Jeg gjorde Teleselskabet 3 opmærksom på problemet, og de lovede at få stoppet fejlen. Da beskederne blev ved at med komme ringede jeg igen. “Du skal kontakte eboks og få dem til at fjerne forbindelsen”, var beskeden. Jeg kontaktede så eboks, som også lovede det ville stoppe- uden resultat. Jeg har fået fat i den gamle ejers nye nummer og oplyst hende om problemstillingen, og hun mener at have afmeldt alt (og var pænt træt af at høre, at hendes private information ramte andre end hende selv). 

Én ting er jeg ret sikker på. Det kan ikke være den nye kundes problem at skulle sørge for, at en tidligere kunde er afmeldt offentlige sms-services på et telefonnummer. Teleselskabet skal vel sørge for, at vi som nye kunder køber et “rent” nummer? Eboks skal vel sørge for at stoppe udsendelse af private informationer, når et nummer skifter ejer?  

Så spørgsmålet er nu. Hvordan i alverden kan vi få stoppet den konstante strøm af data, som ikke burde ramme vores simkort? Og hvis ansvar er det? 

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

five + 13 =

7 Comments
 • Sune
  oktober 26, 2018

  – Teleselskabet skal vel sørge for, at vi som nye kunder køber et “rent” nummer?
  Så længe vi kører med 8-cifrede telefonnumre, så vil der jo være en naturlig begrænsning på hvor længe der bliver ved med at være ubrugte numre til rådighed. Når det så er sagt, så kan det vel aldrig være teleselskabets ansvar at holde styr på, hvilket nummer du indtaster på Eboks eller andre steder, der tilbyder SMS-tjenester. Samme situation ville jo opstå, hvis man tastede en anden persons mobilnummer ind.

  – Eboks skal vel sørge for at stoppe udsendelse af private informationer, når et nummer skifter ejer?
  Det ville give mening, hvis der findes et centralt register for alle telefonnumre (ligesom vi har CPR-registeret til adresser), hvor teleselskabet kan melde ind, at et nummer er opsagt eller har skiftet ejer og Eboks osv. kan abonnere på opdateringer herfra? Findes det? Og vil vi ha’ det? …og samme overvejelser gælder med email-adresser, selvom de i deres natur ikke på samme måde er kandidater til at blive opsagt og genbrugt.

  – Så spørgsmålet er nu. Hvordan i alverden kan vi få stoppet den konstante strøm af data, som ikke burde ramme vores simkort? Og hvis ansvar er det?
  Det nemme svar er, at det kan vi jo bare lade “det offentlige” varetage, for så er det samlet ét sted, tilgængelig for alle og uden økonomiske interesser i at skulle tjene penge på det. Men track-recorden viser jo desværre, at når det kommer til IT-projekter i det offentlige, så er de ikke kvalificerede til at håndtere noget, der er mere komplekst end Notepad.

 • Lars
  oktober 26, 2018

  Jeg har ikke selv prøvet situationen, men ville blive mega irriteret.

  Kan man bruge “retten til at blive slettet/glemt” til at få nummeret renset?

  Det er formentlig en alternativ måde at bruge GDPR på, men det er vel et skud værd?

 • Christian
  oktober 26, 2018

  Jeg har aldrig haft andre numre end mit nummer, ved ikke hvordan det ville gå hvis jeg fik et “nyt” og en anden skulle overtage mit

 • Philip Elberling
  november 21, 2018

  Jeg har præcis samme oplevelse som dig Christiane! I øvrigt også med samme teleselskab. (ikke at jeg tror de andre selskaber er bedre) Min datter fik også utallige yderst private beskeder fra den tidligere nummerejers familie, venner og tilknyttede myndigheder.
  Min datter lærte sig dog hurtigt at svare kort og kontant igen på private henvendelser. Men beskeder fra diverse SMS services var svære at komme af med. Jeg tænker om der er noget i deres praksis der noget der strider med GDPR kravene?

 • Keld
  december 13, 2019

  Jeg har det problem at, mit nummer tidligere har været en anden’s og at dennes kunder og forretningsforbindelser ringer konstant og vil bestille varer, jeg har talt med den tidligere ejer og han kan ikke hjælpe mig, så nu er bøvlet at han’s kunder tror de kan få kontakt med ham, jeg har opgivet at fortælle i døgndrift at de har ringet forkert, mest fordi 90 % af kunderne ikke forstår dansk.

 • Musa
  november 23, 2020

  Et telefon nummer som er lukket ned hvor længe skal der gå føre den kan købes igen ?
  Jeg er nemlig interesseret i at får mit gamle nummer igen man teleselskaberne kan ikke svare ?

 • Thine
  marts 10, 2023

  Hej med jer, sagen er den at min Snapchat sender en kode til mit gamle nummer og jeg kan ikke finde den person som har det nummer?

  Kan i oplyse hvem der har dette nummer så jeg kan kontakte personen…

  Nummeret lyder 30 91 28 70

  Mvh Thine