DIGITAL KULTURHISTORIE – COMMODORE 64 FLYTTER IND
Med serien Digital Kulturhistorie vil vi give dig en kulturel lyn-indføring i historiens digitale højdepunkter. Denne gang hjemmecomputeren. Vi ser på hvorfor netop denne computer er blevet en vigtig del af den digitale kulturhistorie. Betragt det som en service til dig, der gerne vil score lidt point næste gang du er til fest med dine bedste nørdevenner eller bare som lidt nostalgi. Kan du huske en computer med øgenavnet ”brødkassen”?
Her kommer en hurtig gennemgang af klassikeren Commodore 64. Denne personlige computer kom på markedet i 1982 og var for sin tid noget nær et teknisk vidunder, da den havde 64 kilobytes RAM. Til sammenligning har en helt standard laptop nutildags 2 gigabytes, hvilket svarer til 2,097,152 kilobytes, altså lige et par tusinde gange mere regnekraft. Tilgengæld kostede den også kun 595$ – hvad kursen på dollaren var dengang ved vi ikke, men i dag ville det svare til omkring 3000 kroner. Grafikken var også så fin, at den kørte med 4 bit, hvilket betyder, at den kunne vise hele 16 farver, mens et grafikkort i dag snildt viser 16.777.216 farver, bare lige for at være helt præcis. Design var tilsyneladende ikke det man gik mest op i i start 80’erne og Commodre 64 går derfor også under navnet ”brødkassen”.
Men Commodore 64 var starten på denne æra af hjemme pc’er og er eftersigende den mest solgte model nogensinde. Ikke kun på grund af prisen, der gjorde at man rent faktisk havde råd til den, men producenterne havde også været så snedige at gøre den lettilgængelig, ved at sælge den i dagligvarebutikker i stedet for kun elektronikbutikker.
Rent kulturelt har computere såsom Commodore 64 betydet en hel del på muskscenen med sin 8-bit lyd. Ud fra computeren kan man nemlig pille en lille chip ud, der kan bruges til et slags synthesizer lydmodul, der dermed kan laves musik af. Vi har tidligere nævnt BIT.TRIP.Runner som et spil, hvor 8-bit musikken lever videre i bedste velgående. Mere etablerede kunstnere såsom Nelly Furtoda, der i samarbejde med Timbaland har lavet nummeret Do it, har også brugt den såkaldte SidStation som det her modul kaldes. Samme år som Commodore 64 udkom, blev computeren også udnævnt som Time’s Magazines Man of the year. Ja, eller Machine of the year.
Commodore 64 lever faktisk så meget videre, at virksomheden Commodore 64 USA vil puste liv i den gamle brødkasse og smide den på markedet igen. Der er dømt retro-nørdning med samme indpakning, men nyt og tidssvarende indhold. Basisudgaven kommer til at koste $595, ligesom i gamle dage.
Grav minderne frem og tænk tilbage til den første hjemmecomputer der flyttede ind hos dig. Var det en Commodore 64 eller en anden computer der lignede en brødkasse?
Iben Louise Birkkjær
april 19, 2011Jo jo, vi havde skam en 64’er – Med diskette-station! På den lærte jeg basal programmering og spillede Paper Boy, California Games og Hexenküche (se intro her: http://www.youtube.com/watch?v=RmPwYp2HE6Q)
Min veninde havde en 128’er, men hun havde kun båndstation til.
Ja, man bliver helt nostalgisk. Man kan i øvrigt købe en moderne PC i 64’er indpakning her: http://www.commodoreusa.net/CUSA_C64.aspx Det var måske værd at overveje…
Der findes et dansk band, der spiller gammel 64’er musik på almindelige instrumenter. De hedder Press Play On Tape og deres hjemmeside er her: http://www.pressplayontape.com/
Nostalgiske hilsner fra
Iben Louise Birkkjær
Computernørd!
christiane
april 19, 2011Geniale tips Iben!
Er ret vildt med Press Play on Tape.
Christiane
Thomas Busk
april 19, 2011Altid hyggeligt at læse om commodore 64’eren :-)
Det er måske også værd at nævne at der stadig er ganske meget liv i commodore 64 “scenen”, da der findes ganske udmærkede C64 emulatorer til PCen. Et godt sted at begynde sin C64 nostalgi på nettet er her: http://www.c64.com/ hvor det er muligt at downloade de gamle spil og musikken fra dem.
Musikken som også bliver omtalt i artiklen har spillet, og gør det stadig, en stor rolle for mange commodore 64 nørder, og et rigtig godt sted at starte sin nostalgiquest er på denne side http://remix.kwed.org/ hvor der også er links til andre C64 musiksider.
Sune Mølgaard
april 19, 2011Instant Remedy (er de svenskere?) har også lavet en del gode samplinger af gamle spil-tunes.
Jeg startede med en brødkasse med båndstation, og tilkøbte et diskettedrev nogle år senere. Fordelen ved båndene var dog, at de kunne kopieres i en almindelig båndoptager med plads til 2 bånd – ofte endda også på “high speed dubbing”, og så lød det endda skægt samtidigt :-)
Jeg skiftede den ud med en Commodore 128D, altså desktopmodellen, som igen blev skiftet ud med en Commodore CDTV – ingen af disse blev dog nogensinde synderligt populære, og desværre med god grund…