Sådan holder du (data)sikker sommerferie

4 Min læsning

Vi taler for tiden meget om hacking og cyberkriminalitet, om hvad vi kan gøre i hverdagen for at mindske de cyberkriminelles uhyggeligt gode kår i Danmark. Men hvad kan vi gøre, når kalenderen nu skriver sommeferie, og de digitale tjenester og devices skal med på rejsen ud i verden? Vi guider dig til, hvordan du ungår, at hackere ødelægger din ferie. 

Har du brug for at tænke på digital sikkerhed i sommervarmen?

Skal du på sommerferie? Tager du feriebilleder? Holder du dig opdateret på sociale medier? Søger du på Google for at finde en god lokal café, bruger du din netbank, eller sender du en mail fra din tablet, smartphone eller computer? Dit svar er sikkert ja – og det ved de cyberkriminelle verden over. Så er det en god ide altid at tænke på dit digitale livs sikkerhed – også i udlandet.

Undgå at falde i cyberfælden

Mens du som turist er i feriestemning og langt væk fra dine hjemlige vaner, lægger cyberkriminelle fælder ud. Det vrimler derfor fx med falske wi-fi-netværk i lufthavne, på hoteller og restauranter, hvor hackere blot sidder og venter på, at en telefon, tablet eller computer med mangelfuld sikkerhed, de kan stjæle personlig data fra, logger på.

Sommerferieidyl, penge og personlig data kan hurtigt sættes over styr, og det gør det ikke nemmere for den efterfølgende dialog med bank og myndigheder, at du befinder dig i udlandet. Sikkerhedseksperter opfordrer os derfor til at tage sikkerhedsaspektet alvorligt.

Guide – Datasikkerhed inden og under sommerferien

Hvad kan du gøre før du rejser?

Du kan selv gøre vigtige tiltag i din hverdag for at mindske risikoen for angreb. Fx ved løbende at installere sikkerhedsopdateringer, lave back-ups af din data, kryptere informationer (harddiskkryptering), skifte password, aktivere firewallen og sørge et godt antivirusprogram.

Hvad kan du gøre undervejs på rejsen?
  • Surf sikkert (det gælder også i apps)
    Mobil-ransomware er et stigende problem og kan være så vellignende, at du falder i med begge ben og bliver smittet med en fæl virus. Du bør derfor være ekstra opmærksom på falske hjemmesider, falske apps og mærkelige links. Så download kun apps fra sikre udbydere og lad være med at klikke på links, du ikke føler dig 100% sikker på. Også selvom de det lyder spændende eller “indeholder et godt tilbud”.
  • Tilgå wi-fi med omhu og slå automatisk deling fra
    Henvend dig altid til en medarbejder på hotellet, cafeen, eller hvor du ønsker at logge på og bed om wi-fi’ets nøjagtige navn. Hvis du er heldig, bruger udbyderen også et AES-system (Advanced Encryption System) til deres wi-fi, så spørg efter dette. Så undgår du at hoppe i fælden på et falsk netværk, der ejes af en hacker. Sørg også for, at din computer har automatisk deling slået fra, ellers risikerer du, at din computer søger efter andre netværk, uden du ser det.
  • Brug aldrig et offentligt wi-fi til netbank eller shopping
    Ligesom du aldrig åbenlyst tæller dine moneter på markedet eller vifter med din tegnedreng foran lommetyve, bør du heller ikke tjekke din netbank eller shoppe online fra et offentligt wi-Fi-netværk i udlandet. Er det livsnødvendigt, så husk i det mindste at tjekke, om hjemmesiden begynder med “https://”, og om der er en grøn hængelås foran, der symboliserer sikker forbindelse.
  • På med sikkerhedskoden til din smartphone
    Smartphonen er den centrale nøgle til store dele af dit digitale liv, og det er derfor vigtigt at værne om beskyttelsen. Her menes ikke spyware og antivirus-programmer, men noget så simpelt som en kode (og nej ikke den gennemskuelige “1-2-3-4” af slagsen).
  • Slip ikke dit dankort af syne
    Selvom det ikke omhandler online handel, så er der stadig tale om værdifuld data, og det er derfor aldrig en god ide at overlade kreditkortet til tjeneren.
  • Tænk dig om, inden du lader hotellet fotokopiere dit pas
    Pas indeholder personfølsomme oplysninger, som helst skulle forblive ja… personlige. Hvis hotellet samtidig har dine kreditkortoplysninger liggende, hvad de jo typisk har, er der stort set frit spil for identitetstyve. Det skal understreges, at fotokopieringen ikke er ulovligt. Dog pålægger EU-lovgivningen virksomhederne at opbevare data fortroligt og sikkert. Så protester kun, hvis du ikke stoler på hotellets sikkerhed.
  • Simpelt – sluk computeren
    Hvis du ikke bruger computeren, så sluk den helt. Ved standby kan din computer stadig risikere at blive smittet med virus eller angrebet af hackere.

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

nineteen + eleven =

No Comments Yet.