Fra Anne Frank til sandhed i frit fald

4 Min læsning

Af Christiane Vejlø. Forfatter til bogen Argumenter for Mennesker. 

Misinformation og manipulation spiller altid en rolle, når individer og grupper bliver motiveret til det, vi genkender som ondskab. Derfor er det også ekstra foruroligende, at vi lige nu befinder os i en verden, hvor teknologiudviklingen har gjort det nemmere end nogensinde at skabe og formidle det fordrejede og det usande. Det er blevet uhyggeligt nemt at hade og forfølge hadet. 

Mens jeg gik af de smalle trapper i baghuset tænkte jeg på de mennesker, der gemte sig her for ca. 80 år siden. Anne Frank og hendes familie, Van Pels familien og Fritz Pfeffer. Jeg lagde mærke til, at gulvet knirkede. Jeg håber ikke, det knirkede, da flokken i to år gemte sig fra nazisterne, der konstant ledte efter jøder i Europa. Ganske tæt på gemmestedet lå SS hovedkvarteret i Amsterdam. En bog tabt på gulvet. Et host. Et ansigt som sneg sig til at blik ud af vinduet kunne ende med en afsløring. En afsløring som med meget stor sikkerhed ville være livsfarlig. Og tragisk endte det da også for de otte jøder i skjul. Da nazisterne i 1944 hentede dem fra deres gemmested blev de sendt til koncentrationslejrene. Kun Annes far Otto kom levende tilbage. Seks mio. jøder mistede livet i forbindelse med anden verdenskrig og nazisternes plan om “entlösung”. Folkemordet også kendt som Holocaust skulle være den endelig udryddelse af europæiske jøder. 

Men hvordan kan det dog lade sig gøre, at så massivt et had bliver rettet mod uskyldige civile, der biologisk er skabt præcist som deres fjender? Mennesker som har drømme, følelser, idéer, kærlighed, jobs, børn og ægtefæller. Præcist som deres forfølgere? 

Det er et spørgsmål, vi har stillet os selv siden anden verdenskrig og ganske sikkert også før. Vi har lovet os selv og hinanden, at det aldrig må ske igen. At ingen kan få lov til at umenneskeliggøre deres naboer og gøre sig til dommer over andres liv og død. At vi aldrig igen- under noget som helst påskud- må tillade, at en gruppe af mennesker systematisk går efter at tage en anden gruppe menneskers frihed, rettigheder eller liv fra dem.  

Holocaust og de mange som understøttede jødeforfølgelserne var drevet af misinformation, hadtale, manipulation, løgne og fremmedgørelse. Det er et effektivt greb, at skabe afstand og undlade at mærke “den anden”. Det gør det nemmere at skabe narrativer, der dæmoniserer. Det er fremmedgørelsen i sig selv, som gør det muligt at legitimere de grufulde handlinger. “Den anden” er uden værdi”. “Den anden” vil tage noget fra dig”. “Den anden” skal straffes. 

Fra folkemord i Rwanda til drab på civile i Vietnam, fra tortur af fanger i Abu Ghraib til børnesoldater i Sydsudan, fra civile ofre i Ukraine til terror i et russisk teater. Fra mishandling af demonstranter i Iran til voldtægter af landsbykvinder i Indien. Fra drab på festglade unge i Israel til drab på uskyldige børn i Gaza. 

Misinformation og manipulation spiller altid en rolle, når individer og grupper bliver motiveret til det, vi genkender som ondskab. Derfor er det også ekstra foruroligende, at vi lige nu befinder os i en verden, hvor teknologiudviklingen har gjort det nemmere end nogensinde at skabe og formidle misinformation. Systematisk brug af kunstig intelligens i samspil med sociale medie platforme kan sprede budskaber med lynets hast. Det er nu ikke længere muligt at se forskel på noget, der er sket, og noget som er kunstigt skabt. Det har og vil få enorme konsekvenser for vores verden. Økonomisk, geopolitisk, socialt, demokratisk og personligt. 

En hærfører beder sin tropper trække sig tilbage i en video på Youtube. En politiker indrømmer at have snydt i skat og taber ved valget til sin modstander. En CEO fortæller om et alvorligt sikkerhedsbrud og aktiekursen dykker. En kvinde går fra sin mand efter at have set en video, hvor han var utro. En direktør for et medicinalfirma indrømmer at en vaccine er livsfarlig. En massiv mobbekampagne med nøgenvideoer driver et barn til selvmord. En kvinde taber en retsag efter modstanderens falske audiooptagelser blev spredt til millioner gennem bots på sociale medier. Misinformation om en syg prinsesse spredes med lynets hast fordi internettet lige vil underholdes af konspirationsteorier. Begge fronter i en krig producerer falske videoer, lydfiler, billeder og tekst om modstanderen, som et led i krigsførelsen. 

Dette er ikke fremtidsscenarier. Det er vores virkelighed lige nu. Vores demokrati, vores alliancer, vores lands historie, vores økonomi, vores virksomheders fundament og vores personlige gode ry og rygte kan være blot ét horn i siden, én falsk video og en effektiv algoritme fra at ramle. 

For helt almindelige mennesker på nettet er det ganske umuligt at gennemskue, hvad der er sandt, hvem der har hvilke motiver, hvem den oprindelige kilde er og hvilken rolle algoritmerne har spillet i at bringe budskaberne frem og til hvem. Det har med andre ord aldrig nogensinde før været så nemt at styre så mange mennesker og dermed verden med løgne. Hvor tæt er vi mon på den næste holocaust eller det som er værre? Er det allerede igang?

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

17 − eight =

1 Comment
  • prbhakartd
    april 11, 2024

    Techno Derivation stands out as the premier destination for cutting-edge dating app development services. Renowned as the best dating app development company, we specialize in crafting innovative solutions for the digital romance landscape. With a focus on user experience and advanced technology, our expert team ensures the creation of top-notch dating mobile applications. From concept to launch, we offer comprehensive services tailored to your needs, setting industry standards along the way. Partner with Techno Derivation to turn your dating app vision into a reality, and let us guide you to success in the dynamic world of online matchmaking.

    https://technoderivation.com/dating-app-development