8 tips til en sikker nethandel

4 Min læsning

At købe tingene på internettet, er blevet mere og mere populært. Dels fordi, at du til tider undgår de lange køer i de fysiske butikker; det er typisk også meget billigere! Men tyve findes også på nettet – jeg giver dig 8 tips, til en mere sikker nethandel.

https

Du har sikkert prøvet det før. En butik holder super duper udsalg med op til 80% rabat. Du ved allerede hvordan det vil foregå; du står op klokken 10 – så er du der 1 time inden butikken åbner. Du står ude i kulden sammen med de 100 andre, som også er mødt op. Du kommer endelig ind, som en af de første, men glæden varede kort – du bliver trampet ned af aggressive og ivrige kvinder med høje hæle og store indkøbsvogne, som flår alle varerne ned i deres allerede propfyldte indkøbsvogn.

Du kommer hulkende ud med blå mærker, et halvt øjenbryn, store huller i dine ellers så fine bukser og dit store køb selvfølgelig; et par underbukser med 50% rabat.

Dérfor overvejer nogle at handle på internettet, men det er ikke så sikkert, som du nok tror det er.

Godt nok kan du ikke blive trampet ned eller få revet dit tøj i stykker, men her taler vi om, at webshoppen kan snyde eller du kan få stjålet dine kreditoplysninger og meget andet skidt!

Men det skal være slut! Jeg vil utrolig gerne hjælpe dig igennem alt det kaos, så her kommer mine 8 fif til en mere sikker handel på internettet:

Brug antivirus
En vigtigt del af forebyggelsen mod at få stjålet kreditoplysninger er, at du har ordenlig beskyttelse på din computer. Hvis du ikke har antivirus, er det nemmere for uvedkommende at komme ind på din computer.

Hvis du ikke allerede har et antivirus på din computer, kan jeg anbefale
avast! Free Antivirus – det er gratis og super let at installere

E-mærket

Hvis den webshop du handler på er e-mærket, så kan du være sikker på, at butikken overholder den gældende danske lov. Samtidig kan du også få juridisk assistance, hvis du skulle have spørgsmål omkring dine forbrugerrettigheder i forhold til den pågældende webbutik. En e-mærket butik er nem at genkende; de har et billedet af et blåt øje med et E inden i.

Husk dog på, at en webshop stadig kan overholde de danske love, selvom butikken ikke er e-mærket.

Brug HTTPS
Det er altid vigtigt, at du tjekker, at forbindelsen er sikker/krypteret, når du skal indtaste dine kreditoplysninger på internettet. Hvis der ikke står HTTPS:// eller hvis der ikke er et låse ikon ved hjemmesidens navn, skal du ikke give dine kreditoplysninger.

Shop ikke på offentlige computere og usikre WIFI
Det er vigtigt, at du kun er tilkoblet trådløst internet med kode. Hvis der ikke er kode på, så kan alle, som også er på det samme internet, se alt hvad du skriver, hvilke sider du besøger, og meget mere.

Bare fordi, at det er en offentlig computer, er der ingen garanti for, at der ikke er virus på den, så mit råd er; ikke indtaste personlige oplysninger på offentlige computere.

Gem et screenshot af ordrebekræftelsen
Sommetider, når de store butikker holder udsalg, sker det, at deres webshop simpelthen bliver langsommere og langsommere, og til sidst går ned.

Så selvom du handlet derinde og fået betalt, gik siden ned umiddelbart efter, og du modtog aldrig din ordrebekræftelse – men de har fået pengene. Du finder ud af, at de heller ikke kan se din ordre i deres system. Hvis du tager et screenshot (billedet af siden) af din ordrebekræftelse, så vil du kunne dokumentere at du har købt, og hvad du har købt.

Brug et betalingskort
Hvis det viser sig, at butikken har snydt dig, kan du i en række tilfælde få dine penge tilbage igen ved hjælp af banken, hvis du har brugt betalingskort.

Du vil som udgangspunkt kunne få hjælp af din bank hvis

 • butikken har hævet flere penge end aftalt
 • butikken uretmæssig har hævet et beløb på din konto
 • du ikke har fået varen

Bankoverførelser er ikke dækket af denne ordning, kun betalingskort!

Kig efter kontaktoplysninger
Hvis webbutikken har sparet på kontaktoplysninger, så kan det være tegn på fup.
Og selvom de har opgivet adresse, CVR nummer, telefonnummer osv. så tjek lige efter, om det nu også er deres kontaktoplysninger. Mange fup butikker kopirer blot oplysninger fra valide internetbutikker.

Hold dine programmer opdaterede
Det er vitalt, at du holder alle dine programmer opdateret, hvis du ikke ønsker virus på din computer. Mange programmer bliver opdateret, fordi at udviklerne har fundet en kritisk fejl i programmet, som typisk gør, at din computer kan få virus og andet snavs. Der findes programmer, som automatisk opdatere dine programmer for dig såsom Heimdal.

Det var mine 8 tips, til en sikker nethandel. Hvis du har nogle tips, som jeg ikke har nævnt, vil jeg med glæde høre dem i kommentarfeltet herunder :-)

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

7 + seven =

2 Comments
 • Henrik
  august 11, 2014

  Super indlæg!
  Man kan evt. også bruge shoppingassistenten Howard til at tjekke den netbutik man er ved at handle i. På den måde undgår man de bedrageriske og useriøse webshops.

  (Henrik @ http://diam.dk/)

 • Jonas Hessler
  januar 19, 2015

  Tak for en god artikel. Mht opdatering af programmer nævner du Heimdal, som vist kun bruges til PC. Kan man på Mac bare bruge App Stores funktion eller findes der noget andet man bør supplere med?
  Mvh Jonas.