ARKITEKT ARNE JACOBSEN OPFANDT FLADSKÆRMEN

1 Min læsning

Vidste du at de danske arkitekter Arne Jacobsen og Flemming Lassen, »opfandt« fladskærms-tv allerede i 1929!

I 1929 i Forum i København var der en udstilling af Fremtidens Hus. Ifølge bladet Louisiana Magasin lyder teksten: »Billeder på Vægge radiooverføres fra Malerisamlinger på Fjernsynsplader og kan skiftes efter Behag«.

Det var et rundt hus med landingsplads på taget til en autogyro; en slags helikopter, der var speedbådsgarage og bilgarage længere nede. Garagedøren åbner automatisk når bilen kommer og dørmåtten suger snavset af skoene. Der er indbyggede skrivemaskiner i stålskrivebordene, posten fordeles via rørpostsystem og hovedmåltiderne kommer færdiglavede fra et centralkøkken – som vi i dag ser det på plejehjem.

Og på væggen i studen hang hvad der angiveligt ligner et fladskærmstv.  Arne Jacobsen kaldte det en “fjernsynsplade” på en tegning. Huset vakte enorm opsigt, men det kom ganske bag på Arne Jacobsen som slet ikke mente det burde være blevet taget seriøst.

Året skulle blive 1948, før danskerne for alvor så noget til tv – og den udsendelse blev sjovt nok optaget i Forum. Skuespillerinden Lilly Broberg var Danmarks første speakerpige, og indslaget »Husmoderens to Minutter« var en guide til at vride en karklud.

Først i 1951 begynder Statsradiofonien at sende tv regelmæssigt – men mandag, onsdag og fredag er tv-frie dage.

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

16 − four =

No Comments Yet.